E-bookspanel

Alle e-books

Lees elke week een nieuwe tip van ons e-bookspanel


12 februari 2019

Tip van Arno


En knielde voor hem neer
Nicolien Mizee

cover 'En knielde voor hem neer'

Schitterend boek over een bizarre vriendschap, een vriendschap tot het einde.

De jonge interseksueel Mischa en de oude vastgoedhandelaar Rinus ontmoeten elkaar bij toeval. Mischa weigert zich vast te leggen op één geslacht en is het ouderlijk huis én de corrigerende operaties ontvlucht. Rinus is een rascrimineel, niet bang om geweld te gebruiken.

Rinus neemt de dakloze Mischa in huis. Eerst vooral uit lust, want Mischa is beeldschoon. Later ontstaat een echte vriendschap, die aan liefde grenst.

Een boek over twee eenlingen in de grote stad. Eindelijk ontmoeten ze iemand die echte aandacht voor de ander heeft, zonder oordelen. Ongewild veranderen Mischa en Rinus door elkaars aanwezigheid. En ze brengen elkaar tot onverwachte daden.


Arno

Collectiespecialist Nederlandse taal- en letterkunde bij de Koninklijke Bibliotheek

foto ArnoIk lees alles wat los en vast zit, maar vooral Nederlandse literatuur. Soms ook Duitse. ‘Grote doden’ als Multatuli, Couperus, Nescio, Haasse en Boon wissel ik af met het indrukwekkende werk van de jongste generatie, zoals de boeken van Nina Polak, Merijn de Boer, Jamal Ouariachi en Wytske Versteeg. Ook graag en veel poëzie.


5 februari 2019

Tip van Sophie


Het pauperparadijs

Suzanna Jansen
 

cover 'Het pauperparadijs'

Iedereen heeft wel zo’n oom die stamboomonderzoek doet. Ik ook. Dat vond ik altijd net zo aandoenlijk als de bijbehorende modelspoorbaan en bierdopjesverzameling. Maar om nu te zeggen dat mijn interesse voor genealogie was gewekt, nee. Susanna Jansen wist mij met 'Het pauperparadijs' wél te winnen voor de familiegeschiedenis.

De schrijfster is op zoek naar het verhaal achter een bidprentje van haar overgrootmoeder. Daarbij stuit ze op generaties voorouders met een ‘Veenhuizen’-achtergrond – de bedelaarskolonie in Drenthe. Heel knap weet Jansen de persoonlijke historische sensatie die ze ervaart te koppelen aan het grote verhaal van de sociale geschiedenis van Nederland. De schrijnende verhalen van haar voorouders brengen het verleden tastbaar dichtbij.

Voor mij persoonlijk werkte dit boek ook aanstekelijk. Jansen ontdekt ‘dat alleen rijken en paupers een spoor hadden nagelaten in de archieven.’ Hoe zit dat eigenlijk in mijn familie? Toch die oom maar eens bellen.


Sophie

Redacteur literatuur, Koninklijke Bibliotheek

foto Sophie

Vooral in de trein lees ik veel, voornamelijk Nederlandse en Engelse literatuur. Het meest houd ik van boeken die nog een paar dagen in je hoofd blijven zitten.

Tot mijn favoriete schrijvers horen zeker Arnon Grunberg, Willem Frederik Hermans, Esther Gerritsen en Michel Houllebecq. De laatste tijd heb ik ook een voorliefde voor journalisten die - liefst met enige ironie – boeken schrijven, zoals Bram Vermeulen en Joris van Casteren. Ook de columns van Sylvia Witteman kan ik waarderen.

Van de boeken die ik onlangs las, werd ik door 'Oude meesters' van Joost de Vries intellectueel het meest geprikkeld, had 'Het monster van Essex' van Sarah Perry het gaafste plot en herkende ik mezelf het sterkst in 'Spiegel, spiegel, schouder' van Dorthe Nors.


29 januari 2019

Tip van Martijn


Mevrouw Verona daalt de heuvel af
Dimitri Verhulst
 

cover 'Mevrouw Verona daalt de heuvel af'

Nauwelijks honderd pagina’s, en toch bleef ik ontroerd en betoverd achter. Ontroerd door de liefdevolle personages, betoverd door de pracht van de taal.

‘Mevrouw Verona daalt de heuvel af’ is een virtuoze vertelling over een vrouw die een heuvel afdaalt om te sterven. Je maakt als lezer kennis met de bewoners van een klein dorpje, Oucwègne: drie plukken huisjes op drie Waalse heuvels. Mevrouw Verona overdenkt tijdens de afdaling haar leven met haar grote liefde, Meneer Pottenbakker. Verhulst tekent haar levensverhaal op in beeldschone zinnen: ‘Liefdeslang en niet langer zou een leven mogen duren.’

Wie Dimitri Verhulst kent van ‘De helaasheid der dingen’ zal even met zijn ogen knipperen, want dat is echt iets anders. Dit is de schoonschrijver Verhulst op een serieuze dag - wat zeker niet betekent dat er niets valt te lachen.

Of kies voor het luisterboek:
App Store  |  Google Play


Martijn

Eindredacteur online Bibliotheek

foto Martijn

 

Willem Frederik Hermans, Peter Terrin en Raymond Carver zijn een paar van mijn favoriete schrijvers. Ik lees vooral moderne Nederlandse literatuur, maar ook poëzie, internationale literatuur en muziek- en sporttijdschriften.

Boeken die de afgelopen tijd indruk op mij maakten: 'Concept M' van Aafke Romeijn, 'Onder een hemel van sproeten' van Alex Boogers en 'Schuld' van Walter van den Berg.


22 januari 2019

Tip van Ilse


12 jaar slaaf
Solomon Northup
 

cover '12 jaar slaaf'

Het is alweer een paar jaar geleden dat ik het las, maar ik denk nog vaak aan ’12 jaar slaaf’. Dit autobiografische verhaal van Solomon Northup, die 12 jaar lang als slaaf aan het werk wordt gezet, gaat onder je huid zitten.

Je beleeft in dit boek hoe het is om slaaf te zijn. Northup vertelt niet alleen wat hem overkomt, maar reflecteert er als vrij man op. Je kunt je misschien niet eens voorstellen hoe vreselijk het moet zijn om slaaf te zijn - Northup kan dat zelf ook niet. Tot hij het is. En dat maakt het boek zo sterk. De onmenselijkheid, de onrechtvaardigheid, de gruwelijkheid van het fenomeen slavernij… alles komt keihard binnen.

Wat 'Het achterhuis' is voor de Tweede Wereldoorlog, is '12 jaar slaaf' voor de slavernij. Lezen dus!


Ilse

Contentspecialist online Bibliotheek

foto Ilse

 

Is er iets mooiers dan verdwijnen in een goed, dik boek? Voor mij niet.

Ik lees van alles. Van Russische klassiekers tot de nieuwste Murakami, van hilarische reisverhalen van Bill Bryson tot 'Homo Sapiens' van Yuval Noah Harrari. Het onderwerp en de stijl zijn niet eens zo belangrijk. Ik ga op zoek naar de belevingswereld en het verhaal van een ander. En het liefst van iemand die heel anders is dan ik.


15 januari 2019

Tip van Nicole


De graaf van Montecristo
Alexandre Dumas
 

cover 'De graaf van Montecristo'

Met klassiekers kan het twee kanten op: of je denkt 'was dit het nou?' of je begrijpt helemaal waarom een boek al heel lang gelezen wordt. In de laatste categorie valt 'De graaf van Montecristo'. Wat een avontuur!

Hoofdpersoon Edmond wordt bedrogen door zogenaamde vrienden, moet de gevangenis in en raakt daardoor de liefde van zijn leven kwijt. Hij wordt gedreven door maar één ding: wraak. Je zit zelf met plaatsvervangende woede op de bank.

In het begin is het even inkomen, maar zodra Edmond in zijn donkere cel wordt gegooid, wil je niets anders meer dan doorlezen. Liefde, vriendschap, wraak, moord, verraad… het ene spannende verhaal vlecht zich aan het andere. En dat alles in een beeldende, filmachtige stijl.

Dit is precies waarom ik regelmatig een klassieker lees. Mijn advies: doe het ook, je zult er geen spijt van krijgen!


Nicole

Redactiecoördinator e-books bij de online Bibliotheek

foto Nicole


Ik lees vooral literatuur, maar daarbinnen heel gevarieerd. Nederlandse en internationale literatuur, bekend en minder bekend, recente prijswinnaars en gevestigde klassiekers.

De Tweede Wereldoorlog is een periode die blijft trekken. 'De smalle weg naar het verre noorden' van Richard Flanagan bijvoorbeeld, of 'Als je het licht niet kunt zien' van Anthony Doerr.

Mooie boeken die ik recentelijk las: 'De bekeerlinge' (Stefan Hertmans), 'De acht bergen' (Paolo Cognetti) en 'A Tale of Two Cities' (Charles Dickens).


8 januari 2019

Tip van Eric


De ondergrondse spoorweg
Colson Whitehead
 

cover 'De ondergrondse spoorweg'

Hartverscheurend en huiveringwekkend verhaal over een gitzwarte bladzijde uit de Amerikaanse geschiedenis, die nog nadreunt in het heden.

De ondergrondse spoorweg was in de negentiende eeuw in werkelijkheid een netwerk van smokkelroutes met onderduikadressen. Slaven uit de zuidelijke staten vluchtten via deze route naar het noorden, waar ze beschermd werden. Maar Colson Whitehead zet in dit boek geheel overtuigend een écht tunnelstelsel neer. Dwars door Amerika, met stations, perrons, stoomtreinen en opzichters.

De jonge slavin Cora probeert via die ondergrondse te vluchten van de plantage, waar ze gebukt gaat onder racisme en terreur. Vooral het kat-en-muisspel tussen haar en de meedogenloze slavenjager Ridgeway joeg me de stuipen op het lijf. Door Whiteheads onderkoelde, soms afstandelijke en terloopse vertelstijl én die vondst van een echte ondergrondse lijkt het boek een sinistere en grimmige 'Alice in Wonderland'.


Eric

Coördinator online Bibliotheek

foto Eric


Schrijvers van wie ik veel werk heb gelezen zijn Bret Easton Ellis, Harry Mulisch en Arnon Grunberg. Mooie boeken van anderen die mij bijzonder zijn bijgebleven, zijn ‘Gloed’ van Sándor Márai, ‘De Meester en Margarita’ van Michail Boelgakov, ‘Hokwerda’s kind’ van Oek de Jong en ‘Liefdeleven’ van Marcellus Emants.

De laatste tijd lees ik meer non-fictie. Mijn interesse gaat daarbij uit naar politieke reconstructies, memoires en biografieën, en naar boeken over de Middeleeuwen en over Europese en Nederlandse geschiedenis.


25 december 2018

Tip van Marieke


De vlamberken
Lars Mytting
 

cover 'De vlamberken'

Wat is het verband tussen een afgelegen boerderij in Noorwegen, een sober huisje op een verder onbewoond Shetland-eiland en zestien beschadigde notenbomen in Frankrijk? In 'De vlamberken' van de Noorse schrijver Lars Mytting krijg je hier langzaam zicht op.

Terwijl twee wereldoorlogen op de achtergrond een rol spelen, ontrolt zich het verhaal van hoofdpersoon Edvard Hirifjell. Hij verliest op zijn derde zijn beide ouders en wordt opgevoed door zijn grootouders op een Noorse boerderij. Edvard is een gesloten jongeman, aan wie het leven voorbij lijkt te gaan. Hij weet dat er momenten zijn waarop hij iets zou moeten voelen, maar constateert dan dat hij niets voelt. Totdat hij op zoek gaat.
 
Als lezer word je meegesleept in Edvards zoektocht. Net als hij wil je weten wat er is gebeurd zijn ouders. Dat levert een heerlijk boek op: veel informatie, maar Mytting weet het altijd boeiend te houden. Het resultaat is in ieder geval dat ik de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog wil gaan bezoeken en op vakantie wil naar de Shetland-eilanden. Maar dan wel met net zo’n meeslepend boek als 'De vlamberken' in mijn tas.


Marieke

Conservator oude drukken bij de Koninklijke Bibliotheek

foto MariekeMijn favoriete non-fictieschrijvers zijn Hella Haasse, Jonathan Franzen, Carolijn Visser en Jan Brokken. Ook lees ik graag historische boeken en biografieën.

De afgelopen tijd las ik met veel plezier ‘Juliana, vorstin in een mannenwereld’ en ‘Raadselvader’, allebei van Jolande Withuis, ‘Baltische zielen’ van Jan Brokken en ‘De acht bergen’ van Paolo Cognetti.


18 december 2018

Tip van Marijke


Hallo muur
Erik Jan Harmens
 

cover 'Hallo muur'

In ‘Hallo muur’ legt Erik Jan Harmens een bijzondere getuigenis af over zijn jarenlange alcoholverslaving. Ontwapenend eerlijk vertelt hij over de cruciale periodes in zijn leven. Van zijn jonge jaren tot zijn proces van clean worden. Met als rode draad alcohol, eindeloze hoeveelheden alcohol.

Harmens spaart de lezer niet. Dit levert komische, maar ook ongemakkelijke momenten op. Met ironie en zelfspot houdt de schrijver zichzelf een spiegel voor. Als lezer ervaar je de kracht van de verslaving, je voelt het uitzinnige verlangen naar de roes. Je hoopt dat het goedkomt. Dat er een einde komt aan de slijtageslag, zodat de hoofdpersoon weer kan voelen dat hij leeft. Heel bijzonder om mee te maken.


Marijke

Bibliothecaris bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland

foto Marijke


Een goed boek doet de wereld om je heen verdwijnen. Dat kan voor mij een psychologische of historische roman zijn maar evengoed een klassieker uit de wereldliteratuur.

Enkele van mijn favoriete boeken zijn 'Het leven van Pi' van Yann Martel en 'De wand' van Marlen Haushofer. Verhalen met een magisch-realistisch tintje waarin natuur en dieren een belangrijke rol spelen.

Boeken die ik afgelopen tijd met veel plezier heb gelezen zijn 'De afwezigen' van Lieke Kézér en 'Alleen met de goden' van Alex Boogers.


Meer e-bookstips lezen?