E-bookspanel

Alle e-books

Lees elke week een nieuwe tip van ons e-bookspanel


17 juli 2018

Tip van Nicole


Astrid en Veronika
Linda Olsson

cover 'Astrid en Veronika'

 

Een vriendschap. Twee mensen. Ze wandelen door prachtige, onherbergzame natuur. Op de achtergrond verglijden de seizoenen. Beiden worstelen ze op hun eigen manier met het leven, maar de ontwikkeling van hun vriendschap, en de rust en eenvoud van de natuur voeren de boventoon in dit boek.

Paolo Cognetti?

Nee, Linda Olsson.

Niet twee mannen, maar twee vrouwen. De ene, een jonge schrijfster, neemt haar intrek in een afgelegen huis op een heuvel. In het huis ernaast woont een oude vrouw. Allebei hebben ze de nodige narigheid achter de rug. Langzaam ontstaat een vriendschap tussen de twee. Ze wandelen samen, ze eten samen. Eigenlijk gebeurt er niet zo heel veel in dit boek, maar misschien is dat nu juist het mooie eraan … 


Nicole

Redactiecoördinator e-books

foto Nicole


Ik lees vooral literatuur, maar daarbinnen heel gevarieerd. Nederlandse en internationale literatuur, bekend en minder bekend, recente prijswinnaars en gevestigde klassiekers.

De Tweede Wereldoorlog is een periode die blijft trekken. 'De smalle weg naar het verre noorden' van Richard Flanagan bijvoorbeeld, of 'Als je het licht niet kunt zien' van Anthony Doerr.

Mooie boeken die ik recentelijk las: 'De bekeerlinge' (Stefan Hertmans), 'De acht bergen' (Paolo Cognetti) en 'A Tale of Two Cities' (Charles Dickens).


10 juli 2018

Tip van Arno


Pussy Album
Stella Bergsma

cover 'Pussy Album'


Een van de spraakmakendste boeken van een van de spraakmakendste schrijvers van de laatste jaren. Maak de verpletterende ondergang mee van Eva van Liere, lerares en poëzieaanbidder, maar vooral: verlaten geliefde. Pussy Album vertelt op stormachtige manier het ontspoorde leven van Eva.

Zij stort zich maniakaal op de wildste seks en op steeds meer drank, zodat het einde onafwendbaar lijkt. En toch blijft Eva ernaar snakken ‘ooit mijn lief te bevrijden’. Een ruig, grof, opwindend, confronterend, maar uiteindelijk vooral zeer ontroerend boek.


Arno

Collectiespecialist Nederlandse taal- en letterkunde

foto Arno


Ik lees alles wat los en vast zit, maar vooral Nederlandse literatuur. Soms ook Duitse. ‘Grote doden’ als Multatuli, Couperus, Nescio, Haasse en Boon wissel ik af met het indrukwekkende werk van de jongste generatie, zoals de boeken van Nina Polak, Merijn de Boer, Jamal Ouariachi en Wytske Versteeg. Ook graag en veel poëzie.


3 juli 2018

Tip van Martijn


Samuel

Willem Vissers

cover 'Samuel'

Samuel is net 17 jaar en lijdt aan het zeldzame Kleefstra-syndroom. Dit betekent dat hij meervoudig gehandicapt is, niet kan praten en overal hulp bij nodig heeft. Zijn vader, voetbaljournalist Willem Vissers, schrijft in de Volkskrant over hun gezin.

Over Samuel, eeuwig kind met zijn glimmende appelwangen. Van puur enthousiasme kan hij loeien als een auto-alarm. Over zijn broers David en Joshua die, als ze eens zonder hem een dagje ongestoord kind kunnen zijn, vooral hun broer missen. En over moeder Bernique met haar eindeloze geduld en strijdlust.

Zo leer je een gezin kennen dat in alles buitengewoon is. Maar soms, heel soms, toch ook heel gewoon. Nergens verliest Vissers zijn vermogen tot relativeren. Natuurlijk, er is verdriet, er is angst, er is wanhoop. Maar als lezer proef je vooral de liefde. En die zorgt ervoor dat je tijdens het lezen toch vaak een glimlach op je gezicht hebt, die de traan weer even doet vergeten.


Martijn

Webredacteur online Bibliotheek

foto Martijn

 

Willem Frederik Hermans, Peter Terrin en Raymond Carver zijn een paar van mijn favoriete schrijvers. Ik lees vooral moderne Nederlandse literatuur, maar ook poëzie, internationale literatuur en muziek- en sporttijdschriften.

Boeken die de afgelopen tijd indruk op mij maakten: 'Concept M' van Aafke Romeijn, 'Onder een hemel van sproeten' van Alex Boogers en 'Schuld' van Walter van den Berg.


26 juni 2018

Tip van Eric


Lobbyland

Ariejan Korteweg, Eline Huisman

cover 'Lobbyland'

Bijsturende sms’jes aan Kamerleden tijdens het debat, banken die meeschrijven aan wetten: op het Binnenhof wordt niets gedaan of besloten zonder de lobbyist. Korteweg en Huisman geven in ‘Lobbyland’ een fascinerend inkijkje in het Nederlandse lobbylandschap. En dan blijkt de politiek hier behoorlijk ondoorzichtig vergeleken met andere landen.

De auteurs spraken maandenlang met lobbyisten van de oude en de nieuwe stempel. Ze bezochten borrels en partijen en waren aanwezig bij een bijeenkomst van een geheim lobbygenootschap. Het resultaat is een onthullend verhaal over macht, beïnvloeding en besluitvorming in de Nederlandse polder. Maar ook een verhaal dat laat zien dat iedereen in Nederland vertegenwoordigd is in Den Haag. Met dank aan de lobby.

Dit e-book is later deze week weer beschikbaar.


Eric

Coördinator online Bibliotheek

foto Eric


Schrijvers van wie ik veel werk heb gelezen zijn Bret Easton Ellis, Harry Mulisch en Arnon Grunberg. Mooie boeken van anderen die mij bijzonder zijn bijgebleven, zijn ‘Gloed’ van Sándor Márai, ‘De Meester en Margarita’ van Michail Boelgakov, ‘Hokwerda’s kind’ van Oek de Jong en ‘Liefdeleven’ van Marcellus Emants.

De laatste tijd lees ik meer non-fictie. Mijn interesse gaat daarbij uit naar politieke reconstructies, memoires en biografieën, en naar boeken over de Middeleeuwen en over Europese en Nederlandse geschiedenis.


19 juni 2018

Tip van Marijke


De wonderbaarlijke laatste reis van Donald Crowhurst

Nicholas Tomalin, Ron Hall

cover 'De wonderbaarlijke laatste reis van Donald Crowhurst'


Een wonderlijke man, Donald Crowhurst. Ondernemer, avonturier en zelfbenoemd genie. In 1968 besluit hij deel te nemen aan de ‘Sunday Times Golden Globe Race’, de eerste non-stop-solozeilwedstrijd rond de wereld. Acht maanden later wacht hem een heldenontvangst door de verzamelde pers, familie en vrienden. Crowhurst komt echter nooit aan en is voorgoed verdwenen.

Maar hoe? Je leest het in deze adembenemende en nauwgezette reconstructie van zijn reis. Minutieus ontrafelen Tomalin en Hall het dubbelspel van Crowhurst. Het is fascinerend om te lezen hoe deze grenzeloos inventieve en manisch opgewekte man zichzelf langzaam maar zeker te gronde richt.

Een sterk staaltje onderzoeksjournalistiek, spannend als een detective. Voor mensen met interesse in de zee en zeilen is de leeservaring compleet.

 


Marijke

Bibliothecaris bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland

foto Marijke


Een goed boek doet de wereld om je heen verdwijnen. Dat kan voor mij een psychologische of historische roman zijn maar evengoed een klassieker uit de wereldliteratuur.

Enkele van mijn favoriete boeken zijn 'Het leven van Pi' van Yann Martel en 'De wand' van Marlen Haushofer. Verhalen met een magisch-realistisch tintje waarin natuur en dieren een belangrijke rol spelen.

Boeken die ik afgelopen tijd met veel plezier heb gelezen zijn 'De afwezigen' van Lieke Kézér en 'Alleen met de goden' van Alex Boogers.


12 juni 2018

Tip van Nicole


Vingervlug

Sarah Waters

cover 'Vingervlug'


Vuile plannen, verraad en liefde in Victoriaans Londen. Het klinkt als een goedkoop verhaal, maar niets is minder waar. Wat een boek! Het lag een tijdje op de plank voordat ik het opensloeg, maar eenmaal begonnen las ik het in één ruk uit.

Ik ga niet te veel verklappen over het verhaal. Wat ik wel kan zeggen is dat Sarah Waters drie keer op de shortlist van de Man Booker Prize heeft gestaan, ook met dit boek. Ze schrijft geweldig, heel filmisch. Een oud landhuis, de krochten van arm Londen, een gekkenhuis: het is steeds alsof je er zelf rondloopt. Niet voor niets is van een aantal van haar boeken een tv-serie gemaakt.

Lees in ieder geval het eerste deel, tot ze bij het gekkenhuis aankomen, en bepaal dan of het wat voor je is. Vind je het niks? Leg dan maar weg. Ben je inmiddels verslingerd geraakt? Heel veel plezier!


Meer e-bookstips lezen?