E-bookspanel

Alle e-books

Lees elke week een nieuwe tip van ons e-bookspanel


18 september 2018

Tip van Ilse


Terug in Amerika
Bill Bryson

cover 'Terug in Amerika'

Laat ik deze tip beginnen met een waarschuwing: lees dit boek niet in het openbaar. Ik maakte die fout wel. Bill Bryson is zo onvoorstelbaar grappig, dat mijn medereizigers zich zorgen maakten over mijn geestelijke welzijn.

In ‘Terug in Amerika’ beschrijft Bryson zijn poging om samen met jeugdvriend Katz de Appalachian Trail te bewandelen. Dit bijna 3500 kilometer lange pad loopt van het zuidelijke Georgia naar het noordelijke Maine, over het Appalachen-gebergte. Bryson observeert met veel humor de beperkte voorzieningen onderweg, de tekortkomingen van de andere wandelaars en niet in de laatste plaats die van zichzelf. Ook voorziet hij in de rijke en vaak bizarre geschiedenis van de Amerikaanse nationale parken.

‘Terug in Amerika’ is een heerlijk boek voor fervente wandelaars, maar juist ook voor de luiestoellezers - zonder enig risico op beren, onderkoeling of al die andere gevaren die de Appalachian Trail in petto heeft.

Dit e-book is tijdelijk niet leverbaar.


Ilse

Contentspecialist online Bibliotheek

foto Ilse

 

Is er iets mooiers dan verdwijnen in een goed, dik boek? Voor mij niet.

Ik lees van alles. Van Russische klassiekers tot de nieuwste Murakami, van hilarische reisverhalen van Bill Bryson tot Homo Sapiens van Yuval Noah Harrari. Het onderwerp en de stijl zijn niet eens zo belangrijk. Ik ga op zoek naar de belevingswereld en het verhaal van een ander. En het liefst van iemand die heel anders is dan ik.


11 september 2018

Tip van Eric


Anna Karenina
Leo Tolstoj

cover 'Anna Karenina'

Eens in de zoveel tijd trakteer ik mezelf op een klassieker, in de hoop een literaire doos bonbons open te trekken. Het meesterwerk ‘Anna Karenina’ van Tolstoj was een schot in de roos. Qua omvang en inhoud is het een enorm rijk boek, waarvoor je echt de tijd moet nemen. Het verhaal met z’n vele personages en vertakkingen laat zich – wat mij betreft – lastig lezen als je niet af en toe wat meters kunt maken.

Is de diesel eenmaal op gang, dan verlies je je in een meesterlijk en meeslepend verhaal over liefde, schuld, schaamte en hypocrisie. Over geloof, ontreddering, hoop en vooruitgang. Tolstojs stijl is zo gedetailleerd en realistisch dat je het gevoel krijgt fysiek in het verhaal aanwezig te zijn. Als een film trekt het aan je voorbij – soms meanderend als een beek, dan weer denderend als een stoomtrein op weg naar het majestueuze slot.


Eric

Coördinator online Bibliotheek

foto Eric


Schrijvers van wie ik veel werk heb gelezen zijn Bret Easton Ellis, Harry Mulisch en Arnon Grunberg. Mooie boeken van anderen die mij bijzonder zijn bijgebleven, zijn ‘Gloed’ van Sándor Márai, ‘De Meester en Margarita’ van Michail Boelgakov, ‘Hokwerda’s kind’ van Oek de Jong en ‘Liefdeleven’ van Marcellus Emants.

De laatste tijd lees ik meer non-fictie. Mijn interesse gaat daarbij uit naar politieke reconstructies, memoires en biografieën, en naar boeken over de Middeleeuwen en over Europese en Nederlandse geschiedenis.


4 september 2018

Tip van Marijke


Springbonen

Wanda Bommer

cover 'Springbonen'


Niet eerder las ik een boek van Wanda Bommer. Maar dit smaakt naar meer. Bommer schrijft met vaart en houdt je op het puntje van je stoel met dit verhaal over een hip gezin dat een roadtrip door Amerika maakt. 

De plot gaat over een tweeling van dertien. Als ze horen dat er tijdens de zwangerschap niet twee maar drie eitjes waren, neemt hun denkbeeldige broertje steeds vastere vormen aan. De tweeling heeft ‘broertje’ als het ware geabsorbeerd waardoor hij weer tot leven komt. Hier schuilt tevens de clou van dit geniaal bedachte verhaal. De toon verandert van luchtig naar dreigend als geheimen en spanningen in de relatie naar boven komen drijven. Scherp en uiterst grappig becommentarieerd door de tweeling.

De vele acties, flitsende dialogen en uitgediepte psychologie maken dit boek een feest om te lezen. De originele ontknoping laat ruimte voor interpretatie waardoor je er nog lang op kunt nakauwen. Kortom, lezen!

 


Marijke

Bibliothecaris bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland

foto Marijke


Een goed boek doet de wereld om je heen verdwijnen. Dat kan voor mij een psychologische of historische roman zijn maar evengoed een klassieker uit de wereldliteratuur.

Enkele van mijn favoriete boeken zijn 'Het leven van Pi' van Yann Martel en 'De wand' van Marlen Haushofer. Verhalen met een magisch-realistisch tintje waarin natuur en dieren een belangrijke rol spelen.

Boeken die ik afgelopen tijd met veel plezier heb gelezen zijn 'De afwezigen' van Lieke Kézér en 'Alleen met de goden' van Alex Boogers.


28 augustus 2018

Tip van Arno


Het boek ont
Anton Valens

cover 'Het boek ont'


Niet veel schrijvers kunnen zoals Anton Valens een boek schrijven dat zowel absurdistisch als ontroerend is. In ‘Het boek ont’ beweegt hoofdpersoon Isebrand Schut zich wat onbeholpen door het leven. Om grip op zijn leven te krijgen richt hij in zijn thuisstad Groningen de zelfhulpgroep Man & post op, voor mannen die hun post niet meer zelf durven open te maken.

De groep heeft een nogal merkwaardig ledenbestand, maar als de maniakale ondernemer Cor Meckering uit het Drentse Nieuw-Buinen toetreedt, komt het leven van Isebrand helemaal in een stroomversnelling.

Met zijn bizarre theorieën over het voorvoegsel 'ont' neemt Meckering Isebrand op sleeptouw. Hoe raar het verhaal ook wordt, altijd blijf je meevoelen met Isebrand en de andere stuurloze mannen. Tegelijkertijd is ‘Het boek ont’ ook een ode aan Groningen, met veel prachtige beschrijvingen van de stad.


Arno

Collectiespecialist Nederlandse taal- en letterkunde bij de Koninklijke Bibliotheek

foto Arno


Ik lees alles wat los en vast zit, maar vooral Nederlandse literatuur. Soms ook Duitse. ‘Grote doden’ als Multatuli, Couperus, Nescio, Haasse en Boon wissel ik af met het indrukwekkende werk van de jongste generatie, zoals de boeken van Nina Polak, Merijn de Boer, Jamal Ouariachi en Wytske Versteeg. Ook graag en veel poëzie.


21 augustus 2018

Tip van Nicole


De gebroeders Sisters
Patrick DeWitt

cover 'De gebroeders Sisters'

In dit prachtige boek ga je op avontuur met twee moordende broers ten tijde van de gold rush in Californië in 1851. Moorden is hun werk: ze doen het in opdracht. Veel dood en ellende dus, al bekijken de twee het op hun eigen droogkomische manier. Je zit hierdoor regelmatig met een glimlach te lezen.

Hoofdpersoon Eli vraagt zich steeds meer af of hij wel het leven leidt dat hij wil leiden. Zijn broer Charlie wil juist niets weten van een ander leven. Heel mooi hoe je als lezer toch sympathie krijgt voor Eli, ondanks zijn weinig gezellige beroep. Ook de relatie tussen de twee broers is mooi beschreven: hoe ze op elkaar zijn ingespeeld, hoe ze elkaar begrijpen en hoe ze vanaf hun paard het leven beschouwen.

Dit boek stond op de shortlist van de Man Booker Prize in 2011. Het is ook verfilmd en zal in het najaar in Nederland in de bioscoop te zien zijn.


Nicole

Redactiecoördinator e-books bij de online Bibliotheek

foto Nicole


Ik lees vooral literatuur, maar daarbinnen heel gevarieerd. Nederlandse en internationale literatuur, bekend en minder bekend, recente prijswinnaars en gevestigde klassiekers.

De Tweede Wereldoorlog is een periode die blijft trekken. 'De smalle weg naar het verre noorden' van Richard Flanagan bijvoorbeeld, of 'Als je het licht niet kunt zien' van Anthony Doerr.

Mooie boeken die ik recentelijk las: 'De bekeerlinge' (Stefan Hertmans), 'De acht bergen' (Paolo Cognetti) en 'A Tale of Two Cities' (Charles Dickens).


14 augustus 2018

Tip van Sophie


Figuranten
Arnon Grunberg

cover 'Figuranten'


In 'Figuranten' gebeurt eigenlijk niets. De vreemde personages dolen door het boek, jagen hun belachelijke dromen na en strooien wat met visitekaartjes. De dialogen zijn absurd, de grappen soms kluchtig, dan weer op het randje van puberaal.

Maar dat maakt allemaal niets uit. Grunbergs droge toon, observatievermogen en zwarte humor dragen dit boek. Die maskeren het sociale ongemak, de angst en de wanhoop van de hoofdpersoon. Anti-held Ewald Krieg heeft ook iets onverzettelijks dat ik bewonder. Dat zit ‘m in hoe hij zich niét neerlegt bij zijn onvermogen als acteur, als minnaar, als mens.

Voor mij een geweldige eyeopener: cultiveer je angst.


Sophie

Redacteur literatuur, Koninklijke Bibliotheek

foto Sophie

Vooral in de trein lees ik veel, voornamelijk Nederlandse en Engelse literatuur. Het meest houd ik van boeken die nog een paar dagen in je hoofd blijven zitten.

Tot mijn favoriete schrijvers horen zeker Arnon Grunberg, Willem Frederik Hermans, Esther Gerritsen en Michel Houllebecq. De laatste tijd heb ik ook een voorliefde voor journalisten die - liefst met enige ironie – boeken schrijven, zoals Bram Vermeulen en Joris van Casteren. Ook de columns van Sylvia Witteman kan ik waarderen.

Van de boeken die ik onlangs las, werd ik door 'Oude meesters' van Joost de Vries intellectueel het meest geprikkeld, had 'Het monster van Essex' van Sarah Perry het gaafste plot en herkende ik mezelf het sterkst in 'Spiegel, spiegel, schouder' van Dorthe Nors.


7 augustus 2018

Tip van Martijn


Totaal witte kamer
Gerrit Kouwenaar

cover 'Totaal witte kamer'

Kan rouw mooi zijn? Wel als Gerrit Kouwenaar aan het woord is. ‘Totaal witte kamer’ verscheen in 2002, niet zo lang na de dood van zijn geliefde Paula.

Voor een dichter wiens werk wel 'kil' genoemd wordt, is Kouwenaar in deze bundel buitengewoon persoonlijk en emotioneel. Het is nog steeds geen toegankelijke poëzie, maar wie de tijd neemt, wordt rijkelijk beloond.

Mijn favoriete gedicht in deze bundel is ‘woorden als deze’. Zoals vaker bij Kouwenaar speelt de taal hierin een belangrijke rol. Het begint bij een geur, een herinnering die niet onder woorden te brengen is. De taal lijkt tekort te schieten. Maar bij deze dichter is niets wat het lijkt.


Martijn

Webredacteur online Bibliotheek

foto Martijn

 

Willem Frederik Hermans, Peter Terrin en Raymond Carver zijn een paar van mijn favoriete schrijvers. Ik lees vooral moderne Nederlandse literatuur, maar ook poëzie, internationale literatuur en muziek- en sporttijdschriften.

Boeken die de afgelopen tijd indruk op mij maakten: 'Concept M' van Aafke Romeijn, 'Onder een hemel van sproeten' van Alex Boogers en 'Schuld' van Walter van den Berg.


24 juli 2018

Tip van Marieke


Weest manlijk, zijt sterk
Jolande Withuis

cover 'Weest manlijk, zijt sterk'

Hoe wordt iemand een held? Die vraag verkent Jolande Withuis in haar biografie van verzetsheld en kampoverlevende Pim Boellaard. Hij groeit op in een elitair milieu, trouwt met een barones en werkt als verzekeringsdirecteur. Een traditioneel leven van luxe ligt in het verschiet. Maar dan is het oorlog.

Boellaard raakt betrokken bij het verzet, duikt onder en wordt opgepakt. Hij overleeft de kampen Natzweiler en Dachau en ontpopt zich tot een vertrouwenspersoon en leider voor zijn medegevangenen. Hij sluit vriendschappen voor het leven met mensen uit alle lagen van de bevolking.

Withuis beschrijft het leven van Boellaard tegen de achtergrond van de maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland. Ze toont hoe beklemmend een ‘bevoorrecht’ leven kan zijn. En hoe een verzetsheld en allemansvriend toch ontzettend eenzaam kan zijn.


Marieke

Conservator oude drukken bij de Koninklijke Bibliotheek

foto MariekeMijn favoriete non-fictieschrijvers zijn Hella Haasse, Jonathan Franzen, Carolijn Visser en Jan Brokken. Ook lees ik graag historische boeken en biografieën.

De afgelopen tijd las ik met veel plezier ‘Juliana, vorstin in een mannenwereld’ en ‘Raadselvader’, allebei van Jolande Withuis, ‘Baltische zielen’ van Jan Brokken en ‘De acht bergen’ van Paolo Cognetti.


Meer e-bookstips lezen?