E-bookspanel

Alle e-books

Lees elke week een nieuwe tip van ons e-bookspanel


11 december 2018

Tip van Arno


De rokken van Joy Scheepmaker
Gerrit Krol

cover 'De rokken van Joy Scheepmaker'

Mooie korte debuutroman van Gerrit Krol uit 1962. Hoofdpersoon is de zoekende jongeman Kraus Koster, die na zijn militaire dienst terugkeert naar zijn thuisstad Groningen. Daar beweegt hij zich wat doelloos rond. Hij besteedt meer tijd aan denken dan aan echt iets doen. Tot hij verliefd wordt op het meisje Joy Scheepmaker en toenadering tot haar zoekt.

De droge toon en de korte, noterende zinnen van Krol lijken de liefdesgeschiedenis afstandelijk en emotieloos te beschrijven. Maar eigenlijk maken ze de heftige ontwikkeling die Kraus doormaakt alleen maar sterker.

Gerrit Krol is jarenlang aan dit debuut blijven schaven. Elke druk werd weer anders. In de online Bibliotheek heb je twee opties: de vierde druk uit 2004 (aangevuld met een vroeger verhaal) en de derde druk uit 1981. Als je van een vrolijk einde houdt, kies dan voor die uit 2004. Of, als je nog meer onder de indruk wilt raken van Krols schrijfkunst: lees ze allebei!


Arno

Collectiespecialist Nederlandse taal- en letterkunde bij de Koninklijke Bibliotheek

foto ArnoIk lees alles wat los en vast zit, maar vooral Nederlandse literatuur. Soms ook Duitse. ‘Grote doden’ als Multatuli, Couperus, Nescio, Haasse en Boon wissel ik af met het indrukwekkende werk van de jongste generatie, zoals de boeken van Nina Polak, Merijn de Boer, Jamal Ouariachi en Wytske Versteeg. Ook graag en veel poëzie.


4 december 2018

Tip van Sophie


Bonita Avenue
Peter Buwalda

cover 'Bonita Avenue'

Een Geheimtipp kun je dit boek niet noemen. Toen dit debuut van Peter Buwalda acht jaar geleden verscheen, werd het al gauw een dijk van een bestseller. ‘Meesterwerk’, ‘The Great Dutch novel’ ,’Droomdebuut’, ronkten de aanbevelingen op de achterflap. Meestal denk ik het mijne van die hysterische verkoopkreten, maar dit keer was ik het van harte eens met de recensenten en talkshowpresentatoren. En dat ben ik nog steeds.

Want tjongejonge wat een ontzettend lekker boek is dit. Spannend en meeslepend als een thriller, maar met genoeg diepgang, een vleugje seks en precies genoeg humor. En dat ook nog eens geweldig mooi geschreven. Zo’n boek waarvan je, als je het in de trein leest, gaat hopen op urenlange vertraging. Ik kijk reikhalzend uit naar Buwalda’s tweede roman, maar in de tussentijd herlees ik deze.


Sophie

Redacteur literatuur, Koninklijke Bibliotheek

foto Sophie

Vooral in de trein lees ik veel, voornamelijk Nederlandse en Engelse literatuur. Het meest houd ik van boeken die nog een paar dagen in je hoofd blijven zitten.

Tot mijn favoriete schrijvers horen zeker Arnon Grunberg, Willem Frederik Hermans, Esther Gerritsen en Michel Houllebecq. De laatste tijd heb ik ook een voorliefde voor journalisten die - liefst met enige ironie – boeken schrijven, zoals Bram Vermeulen en Joris van Casteren. Ook de columns van Sylvia Witteman kan ik waarderen.

Van de boeken die ik onlangs las, werd ik door 'Oude meesters' van Joost de Vries intellectueel het meest geprikkeld, had 'Het monster van Essex' van Sarah Perry het gaafste plot en herkende ik mezelf het sterkst in 'Spiegel, spiegel, schouder' van Dorthe Nors.


27 november 2018

Tip van Martijn


Buzz Aldrin, waar ben je gebleven?
Johan Harstad

cover 'Buzz Aldrin, waar ben je gebleven?'

Je ziet het einde van het boek naderen, maar bent nog niet klaar om afscheid te nemen van de personages. Ken je dat gevoel? Dat heb ik bij de boeken van Johan Harstad. Hij gijzelt je. Als hij wil 1200 pagina’s lang, zoals in zijn nieuwste boek ‘Max, Mischa & het Tet-offensief’.

In ‘Buzz Aldrin, waar ben je gebleven?’ volg je de 29-jarige Mattias, die na het stranden van zijn relatie afreist naar de Faeröer-eilanden. Aan boord van de ferry stort hij in elkaar. Hij wordt wakker langs een verlaten weg ergens op de Faeröer, met duizenden Noorse kronen in zijn zak. Van daaruit gaat hij op zoek naar wie hij is.

Bereid je voor op een verslavende leeservaring. Op personages die je vrienden worden. En op de drang om zelf naar de Faeröer te reizen.


Martijn

Webredacteur online Bibliotheek

foto Martijn

 

Willem Frederik Hermans, Peter Terrin en Raymond Carver zijn een paar van mijn favoriete schrijvers. Ik lees vooral moderne Nederlandse literatuur, maar ook poëzie, internationale literatuur en muziek- en sporttijdschriften.

Boeken die de afgelopen tijd indruk op mij maakten: 'Concept M' van Aafke Romeijn, 'Onder een hemel van sproeten' van Alex Boogers en 'Schuld' van Walter van den Berg.


20 november 2018

Tip van Nicole


Agaat
Marlene van Niekerk

cover 'Agaat'

Je hebt van die boeken… Iedere keer als ik nadenk over een beschrijving van dit boek, kom ik uit op het woord ‘intens’. Allereerst vanwege de aangrijpende, beeldende scènes. Maar ook door de verschillende stijlen en perspectieven. Die houden de vaart in het boek, maar vragen ook veel van de lezer. Toch hield dit boek me vast. Ik raakte in de ban van de ‘plaas’ Grootmoedersdrift, het boerenbedrijf waar dit verhaal zich afspeelt.

Vooral de complexe verhouding tussen de zwarte huishoudster Agaat en haar ‘nooi’ Milla is fascinerend. De twee vrouwen hebben een geschiedenis van constante strijd. Ze lijken elkaar te haten, maar kunnen ook niet zonder elkaar. Ook man des huizes Jak en zoon Jakkie spelen een belangrijke rol.

De vier hebben elkaar in de houdgreep, met Grootmoedersdrift als een soort gevangenis. Als lezer krijg je steeds stukjes van de geschiedenis geserveerd. Zo houdt het boek jou ook gevangen. Je wilt weten hoe het zit. En daarna zal dit boek je nog lang bijblijven.


Nicole

Redactiecoördinator e-books bij de online Bibliotheek

foto Nicole


Ik lees vooral literatuur, maar daarbinnen heel gevarieerd. Nederlandse en internationale literatuur, bekend en minder bekend, recente prijswinnaars en gevestigde klassiekers.

De Tweede Wereldoorlog is een periode die blijft trekken. 'De smalle weg naar het verre noorden' van Richard Flanagan bijvoorbeeld, of 'Als je het licht niet kunt zien' van Anthony Doerr.

Mooie boeken die ik recentelijk las: 'De bekeerlinge' (Stefan Hertmans), 'De acht bergen' (Paolo Cognetti) en 'A Tale of Two Cities' (Charles Dickens).


13 november 2018

Tip van Ilse


De druiven der gramschap
John Steinbeck
 

cover 'De druiven der gramschap'

Van mij hoeven verhalen niet altijd alleen maar leuk te zijn. Zelfs het lezen mag een opgave zijn, als ik maar een meeslepend boek voor me heb liggen. In die categorie valt 'De druiven der gramschap' van John Steinbeck.

Steinbeck neemt je mee naar Oklahoma, tijdens de grote depressie in de jaren '30 van de twintigste eeuw. Honderdduizenden pachtboeren worden door landeigenaren van hun land gestuurd. Zo ook de familie Joad. Zij laten huis en haard achter en trekken naar Californië, waar ze een land vol werk, witte huizen en sinaasappels wacht. Of niet?

Een aanklacht tegen het kapitalisme, een verhaal over migratie en menselijk lijden, een poëtische verhandeling over mensen en het land waarin ze leven: dit boek heeft het allemaal. Het is bijna tachtig jaar oud, maar nog steeds gruwelijk actueel. Het liet me verbitterd, gedesillusioneerd achter. Niet leuk. Wel hartverscheurend mooi.


Ilse

Contentspecialist online Bibliotheek

foto Ilse

 

Is er iets mooiers dan verdwijnen in een goed, dik boek? Voor mij niet.

Ik lees van alles. Van Russische klassiekers tot de nieuwste Murakami, van hilarische reisverhalen van Bill Bryson tot 'Homo Sapiens' van Yuval Noah Harrari. Het onderwerp en de stijl zijn niet eens zo belangrijk. Ik ga op zoek naar de belevingswereld en het verhaal van een ander. En het liefst van iemand die heel anders is dan ik.


6 november 2018

Tip van Eric


Schoonheid macht liefde
Sharon Gesthuizen
 

cover 'Schoonheid macht liefde'

Vorige maand werd bekend dat voormalig SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen begin dit jaar is overgestapt naar GroenLinks. Als je haar autobiografie uit 2017 leest, vraag je je af: waarom heeft ze dat niet véél eerder gedaan? In ‘Schoonheid macht liefde’ geeft Gesthuizen namelijk een ontluisterend maar smakelijk inkijkje in de mores binnen de SP: ijzeren discipline, snoeiharde omgangsvormen en zero tolerance voor tegenspraak.

Maar het boek is meer dan een afrekening met de partij, Jan Marijnissen en Agnes Kant. Het is vooral een indringend verhaal over de wissel die tomeloze ambitie en keihard werken trekken op je relatie, je gezinsleven en je gezondheid. Hoe voelt het als die er alle drie aan onderdoor dreigen te gaan? Wat doe je om er weer bovenop te komen? En wat drijft je om vervolgens door te blijven gaan?


Eric

Coördinator online Bibliotheek

foto Eric


Schrijvers van wie ik veel werk heb gelezen zijn Bret Easton Ellis, Harry Mulisch en Arnon Grunberg. Mooie boeken van anderen die mij bijzonder zijn bijgebleven, zijn ‘Gloed’ van Sándor Márai, ‘De Meester en Margarita’ van Michail Boelgakov, ‘Hokwerda’s kind’ van Oek de Jong en ‘Liefdeleven’ van Marcellus Emants.

De laatste tijd lees ik meer non-fictie. Mijn interesse gaat daarbij uit naar politieke reconstructies, memoires en biografieën, en naar boeken over de Middeleeuwen en over Europese en Nederlandse geschiedenis.


30 oktober 2018

Tip van Marijke


Hex
Thomas Olde Heuvelt
 

cover 'Hex'

Een griezelig geloofwaardig sprookje met levensechte karakters. Al ben ik geen liefhebber van thrillers, laat staan horrorverhalen, ‘Hex’ heb ik met enorm veel plezier gelezen. Het is zonder meer morbide, maar ook humoristisch, levendig geschreven en volstrekt onvoorspelbaar.

De zeventiende-eeuwse heks Katharina, met haar dichtgenaaide ogen en mond, vormt een vast decorstuk in het dorpje Beek, waar het leven ogenschijnlijk zijn gangetje gaat. De bewoners willen haar bestaan geheimhouden: ze schermen haar af wanneer ze ineens verschijnt in een huiskamer of winkelraam.

Is de heks de personificatie van het ultieme kwaad of zijn het projecties van onze eigen angsten en wanen? Olde Heuvelt leidt je langs de donkere krochten van de ziel op weg naar het apocalyptische einde.

Of kies voor het luisterboek:
App Store  |  Google Play


Marijke

Bibliothecaris bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland

foto Marijke


Een goed boek doet de wereld om je heen verdwijnen. Dat kan voor mij een psychologische of historische roman zijn maar evengoed een klassieker uit de wereldliteratuur.

Enkele van mijn favoriete boeken zijn 'Het leven van Pi' van Yann Martel en 'De wand' van Marlen Haushofer. Verhalen met een magisch-realistisch tintje waarin natuur en dieren een belangrijke rol spelen.

Boeken die ik afgelopen tijd met veel plezier heb gelezen zijn 'De afwezigen' van Lieke Kézér en 'Alleen met de goden' van Alex Boogers.


9 oktober 2018

Tip van Marieke


Argentijnse avonden
Carolijn Visser

 

cover 'Argentijnse avonden'

Sommige boeken openen ongekende werelden. Ik had er nooit over nagedacht dat zoiets kon bestaan: iemand die in de jaren 1930 besluit om vanuit Nederland naar Nederlands-Indië te fietsen om reiskosten uit te sparen. Dat is wat de vader van de hoofdpersoon in ‘Argentijnse avonden’ doet. Uiteindelijk strandt hij in Singapore en moet hij alsnog een duur kaartje kopen naar Batavia.

In Batavia trouwt hij en krijgt hij twee kinderen. Hij overleeft de jappenkampen, maar zijn huwelijk houdt geen stand. De dochters (5 en 6) worden samen naar Rotterdam gestuurd, naar hun grootouders die ze nauwelijks kennen. Vader zelf reist naar Argentinië om een nieuw leven op te bouwen. Als dat van de grond komt, reizen de meisjes hem achterna en worden ze liefdevol opgenomen in de Nederlandse gemeenschap.

‘Argentijnse avonden’ is een fascinerend boek, zowel over het menselijk tekort als over wereldburgers uit het begin van de twintigste eeuw.


Marieke

Conservator oude drukken bij de Koninklijke Bibliotheek

foto MariekeMijn favoriete non-fictieschrijvers zijn Hella Haasse, Jonathan Franzen, Carolijn Visser en Jan Brokken. Ook lees ik graag historische boeken en biografieën.

De afgelopen tijd las ik met veel plezier ‘Juliana, vorstin in een mannenwereld’ en ‘Raadselvader’, allebei van Jolande Withuis, ‘Baltische zielen’ van Jan Brokken en ‘De acht bergen’ van Paolo Cognetti.


Meer e-bookstips lezen?