E-bookspanel

Alle e-books

Lees elke week een nieuwe tip van ons e-bookspanel


13 november 2018

Tip van Ilse


De druiven der gramschap
John Steinbeck
 

cover 'De druiven der gramschap'

Van mij hoeven verhalen niet altijd alleen maar leuk te zijn. Zelfs het lezen mag een opgave zijn, als ik maar een meeslepend boek voor me heb liggen. In die categorie valt 'De druiven der gramschap' van John Steinbeck.

Steinbeck neemt je mee naar Oklahoma, tijdens de grote depressie in de jaren '30 van de twintigste eeuw. Honderdduizenden pachtboeren worden door landeigenaren van hun land gestuurd. Zo ook de familie Joad. Zij laten huis en haard achter en trekken naar Californië, waar ze een land vol werk, witte huizen en sinaasappels wacht. Of niet?

Een aanklacht tegen het kapitalisme, een verhaal over migratie en menselijk lijden, een poëtische verhandeling over mensen en het land waarin ze leven: dit boek heeft het allemaal. Het is bijna tachtig jaar oud, maar nog steeds gruwelijk actueel. Het liet me verbitterd, gedesillusioneerd achter. Niet leuk. Wel hartverscheurend mooi.


Ilse

Contentspecialist online Bibliotheek

foto Ilse

 

Is er iets mooiers dan verdwijnen in een goed, dik boek? Voor mij niet.

Ik lees van alles. Van Russische klassiekers tot de nieuwste Murakami, van hilarische reisverhalen van Bill Bryson tot 'Homo Sapiens' van Yuval Noah Harrari. Het onderwerp en de stijl zijn niet eens zo belangrijk. Ik ga op zoek naar de belevingswereld en het verhaal van een ander. En het liefst van iemand die heel anders is dan ik.


6 november 2018

Tip van Eric


Schoonheid macht liefde
Sharon Gesthuizen
 

cover 'Schoonheid macht liefde'

Vorige maand werd bekend dat voormalig SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen begin dit jaar is overgestapt naar GroenLinks. Als je haar autobiografie uit 2017 leest, vraag je je af: waarom heeft ze dat niet véél eerder gedaan? In ‘Schoonheid macht liefde’ geeft Gesthuizen namelijk een ontluisterend maar smakelijk inkijkje in de mores binnen de SP: ijzeren discipline, snoeiharde omgangsvormen en zero tolerance voor tegenspraak.

Maar het boek is meer dan een afrekening met de partij, Jan Marijnissen en Agnes Kant. Het is vooral een indringend verhaal over de wissel die tomeloze ambitie en keihard werken trekken op je relatie, je gezinsleven en je gezondheid. Hoe voelt het als die er alle drie aan onderdoor dreigen te gaan? Wat doe je om er weer bovenop te komen? En wat drijft je om vervolgens door te blijven gaan?


Eric

Coördinator online Bibliotheek

foto Eric


Schrijvers van wie ik veel werk heb gelezen zijn Bret Easton Ellis, Harry Mulisch en Arnon Grunberg. Mooie boeken van anderen die mij bijzonder zijn bijgebleven, zijn ‘Gloed’ van Sándor Márai, ‘De Meester en Margarita’ van Michail Boelgakov, ‘Hokwerda’s kind’ van Oek de Jong en ‘Liefdeleven’ van Marcellus Emants.

De laatste tijd lees ik meer non-fictie. Mijn interesse gaat daarbij uit naar politieke reconstructies, memoires en biografieën, en naar boeken over de Middeleeuwen en over Europese en Nederlandse geschiedenis.


30 oktober 2018

Tip van Marijke


Hex
Thomas Olde Heuvelt
 

cover 'Hex'

Een griezelig geloofwaardig sprookje met levensechte karakters. Al ben ik geen liefhebber van thrillers, laat staan horrorverhalen, ‘Hex’ heb ik met enorm veel plezier gelezen. Het is zonder meer morbide, maar ook humoristisch, levendig geschreven en volstrekt onvoorspelbaar.

De zeventiende-eeuwse heks Katharina, met haar dichtgenaaide ogen en mond, vormt een vast decorstuk in het dorpje Beek, waar het leven ogenschijnlijk zijn gangetje gaat. De bewoners willen haar bestaan geheimhouden: ze schermen haar af wanneer ze ineens verschijnt in een huiskamer of winkelraam.

Is de heks de personificatie van het ultieme kwaad of zijn het projecties van onze eigen angsten en wanen? Olde Heuvelt leidt je langs de donkere krochten van de ziel op weg naar het apocalyptische einde.


Marijke

Bibliothecaris bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland

foto Marijke


Een goed boek doet de wereld om je heen verdwijnen. Dat kan voor mij een psychologische of historische roman zijn maar evengoed een klassieker uit de wereldliteratuur.

Enkele van mijn favoriete boeken zijn 'Het leven van Pi' van Yann Martel en 'De wand' van Marlen Haushofer. Verhalen met een magisch-realistisch tintje waarin natuur en dieren een belangrijke rol spelen.

Boeken die ik afgelopen tijd met veel plezier heb gelezen zijn 'De afwezigen' van Lieke Kézér en 'Alleen met de goden' van Alex Boogers.


23 oktober 2018

Tip van Arno


Dogma
Anne Eekhout
 

cover 'Dogma'

Verschrikkelijk spannende debuutroman van Anne Eekhout. Vijf studenten – één meisje, vier jongens – kiezen voor hun filmproject een extreem onderwerp: de doodswens van één van hen. Inclusief het plan om de feitelijke zelfmoord te gaan filmen.

Het boek beschrijft zeer beklemmend hoe de groep heen en weer wordt geslingerd bij het werk aan deze lugubere documentaire. Als lezer word je door middel van flashbacks in het leven van alle vijf betrokkenen getrokken.

Het dwingt je na te denken over de essentiële zaken die dit boek aansnijdt: moet je iemands doodswens respecteren? Moet je hem helpen? Moet je hem tegenhouden? Wat is vriendschap, wat is liefde, wat is vrijheid?


Arno

Collectiespecialist Nederlandse taal- en letterkunde bij de Koninklijke Bibliotheek

foto ArnoIk lees alles wat los en vast zit, maar vooral Nederlandse literatuur. Soms ook Duitse. ‘Grote doden’ als Multatuli, Couperus, Nescio, Haasse en Boon wissel ik af met het indrukwekkende werk van de jongste generatie, zoals de boeken van Nina Polak, Merijn de Boer, Jamal Ouariachi en Wytske Versteeg. Ook graag en veel poëzie.


16 oktober 2018

Tip van Sophie


Pekingeend bij nacht
Sylvia Witteman

cover 'Pekingeend bij nacht'

Lange tijd was er maar één iemand van wie ik een bundel columns kon verdragen en dat was Midas Dekkers. Andere columnisten las ik ook graag, maar gedoseerd. Eén column per week, hooguit per dag. Dan was ik het wel weer zat en pakte ik liever een ‘echt’ boek.

Maar Sylvia Witteman wil ik binge-lezen. Dat komt door haar zelfspot, haar grofheid, haar absurdisme én haar onmiskenbare literaire talent. En ook niet onbelangrijk: haar columns zijn een dankbare bron voor hilarische anekdotes en prikkelende meningen die zich geweldig laten navertellen tijdens een saaie receptie - al dan niet met bronvermelding.

De anekdote over het bowlen is mijn favoriet. (Tip: ga niet bowlen in een strakke witte broek, zeker niet met een zwarte string eronder, en al helemáál niet naast een groep dronken tieners uit het Laakkwartier.) Succes verzekerd.


Sophie

Redacteur literatuur, Koninklijke Bibliotheek

foto Sophie

Vooral in de trein lees ik veel, voornamelijk Nederlandse en Engelse literatuur. Het meest houd ik van boeken die nog een paar dagen in je hoofd blijven zitten.

Tot mijn favoriete schrijvers horen zeker Arnon Grunberg, Willem Frederik Hermans, Esther Gerritsen en Michel Houllebecq. De laatste tijd heb ik ook een voorliefde voor journalisten die - liefst met enige ironie – boeken schrijven, zoals Bram Vermeulen en Joris van Casteren. Ook de columns van Sylvia Witteman kan ik waarderen.

Van de boeken die ik onlangs las, werd ik door 'Oude meesters' van Joost de Vries intellectueel het meest geprikkeld, had 'Het monster van Essex' van Sarah Perry het gaafste plot en herkende ik mezelf het sterkst in 'Spiegel, spiegel, schouder' van Dorthe Nors.


9 oktober 2018

Tip van Marieke


Argentijnse avonden
Carolijn Visser

 

cover 'Argentijnse avonden'

Sommige boeken openen ongekende werelden. Ik had er nooit over nagedacht dat zoiets kon bestaan: iemand die in de jaren 1930 besluit om vanuit Nederland naar Nederlands-Indië te fietsen om reiskosten uit te sparen. Dat is wat de vader van de hoofdpersoon in ‘Argentijnse avonden’ doet. Uiteindelijk strandt hij in Singapore en moet hij alsnog een duur kaartje kopen naar Batavia.

In Batavia trouwt hij en krijgt hij twee kinderen. Hij overleeft de jappenkampen, maar zijn huwelijk houdt geen stand. De dochters (5 en 6) worden samen naar Rotterdam gestuurd, naar hun grootouders die ze nauwelijks kennen. Vader zelf reist naar Argentinië om een nieuw leven op te bouwen. Als dat van de grond komt, reizen de meisjes hem achterna en worden ze liefdevol opgenomen in de Nederlandse gemeenschap.

‘Argentijnse avonden’ is een fascinerend boek, zowel over het menselijk tekort als over wereldburgers uit het begin van de twintigste eeuw.


Marieke

Conservator oude drukken bij de Koninklijke Bibliotheek

foto MariekeMijn favoriete non-fictieschrijvers zijn Hella Haasse, Jonathan Franzen, Carolijn Visser en Jan Brokken. Ook lees ik graag historische boeken en biografieën.

De afgelopen tijd las ik met veel plezier ‘Juliana, vorstin in een mannenwereld’ en ‘Raadselvader’, allebei van Jolande Withuis, ‘Baltische zielen’ van Jan Brokken en ‘De acht bergen’ van Paolo Cognetti.


2 oktober 2018

Tip van Martijn


Concept M
Aafke Romeijn

cover 'Concept M'

'Concept M' is een boek dat je aan het denken zet. Het speelt zich af in een fictief Nederland waarin de geheimzinnige ziekte kleurloosheid de bevolking splijt. De 25-jarige Hava is zo’n kleurloze: haar huid is doorzichtig, haar haren zijn grijs, haar ogen gitzwart. Zonder de peperdure kleurstofinjecties heeft ze geen energie om de dag door te komen.

Langzaam maar zeker verhardt de discussie over kleurloosheid. Bakken met geld zijn nodig om de zieken in leven te houden. Hava zelf is kritisch op het overheidsbeleid. Wanneer ze bevriend raakt met een groep radicalen, voelt ze dat het tijd wordt een daad te stellen.

Met dit debuut levert Romeijn een razend knap boek af. Gedurfd, relevant en intrigerend. Een vleugje sciencefiction, maar o zo realistisch. Krijg je er net als ik geen genoeg van? Goed nieuws: een vervolg is in de maak.


Martijn

Webredacteur online Bibliotheek

foto Martijn

 

Willem Frederik Hermans, Peter Terrin en Raymond Carver zijn een paar van mijn favoriete schrijvers. Ik lees vooral moderne Nederlandse literatuur, maar ook poëzie, internationale literatuur en muziek- en sporttijdschriften.

Boeken die de afgelopen tijd indruk op mij maakten: 'Concept M' van Aafke Romeijn, 'Onder een hemel van sproeten' van Alex Boogers en 'Schuld' van Walter van den Berg.


25 september 2018

Tip van Nicole


Al wat schittert
Eleanor Catton

cover 'Al wat schittert'

Geweldig en ambitieus boek. Eleanor Catton heeft me heel wat fijne leesuurtjes bezorgd met ‘Al wat schittert’. Het is goed geschreven - in Victoriaanse stijl en sfeer - en er zit duidelijk veel onderzoekswerk in.

Het verhaal: een goudzoeker gaat in 1866 naar het plaatsje Hokitika in Nieuw-Zeeland om daar zijn geluk te beproeven. Hij belandt midden in een geheime vergadering waarin twaalf mannen een aantal mysterieuze gebeurtenissen bespreken. Een moord, een zelfmoordpoging van een aan opium verslaafde prostituee, een verdwenen schatrijke goudzoeker en een enorme hoeveelheid aangetroffen goud. De een weet dit, de ander weet dat, allemaal zijn ze op een bepaalde manier betrokken.

Het fijne van dit boek: je hoeft niet alles te begrijpen om ervan te kunnen genieten. De astrologie bijvoorbeeld kun je links laten liggen zonder dat het afbreuk doet aan het verhaal. Voor wie juist houdt van complexe verhoudingen levert deze originele benadering fijn hersenwerk op.


Nicole

Redactiecoördinator e-books bij de online Bibliotheek

foto Nicole


Ik lees vooral literatuur, maar daarbinnen heel gevarieerd. Nederlandse en internationale literatuur, bekend en minder bekend, recente prijswinnaars en gevestigde klassiekers.

De Tweede Wereldoorlog is een periode die blijft trekken. 'De smalle weg naar het verre noorden' van Richard Flanagan bijvoorbeeld, of 'Als je het licht niet kunt zien' van Anthony Doerr.

Mooie boeken die ik recentelijk las: 'De bekeerlinge' (Stefan Hertmans), 'De acht bergen' (Paolo Cognetti) en 'A Tale of Two Cities' (Charles Dickens).


Meer e-bookstips lezen?