E-bookspanel

Alle e-books

Lees elke week een nieuwe tip van ons e-bookspanel


19 maart 2019

Tip van Marieke


Baltische zielen
Jan Brokken

cover 'Baltische zielen'

‘Baltische zielen’ is een huiveringwekkend goed boek. Aan de hand van veertien levensverhalen schetst Jan Brokken een verloren wereld. De Baltische staten – wat weten we ervan? Na het lezen van dit boek een heleboel.

Brokken verbindt het heden met de geschiedenis. Hij bezoekt de plaatsen waar zijn veelal joodse hoofdpersonen woonden. Zo krijg je als lezer niet alleen het leven van deze hoofdpersonen mee, maar ook de ontwikkeling van Estland, Letland en Litouwen: landen met een versnipperde geschiedenis.

Zoals meestal bij Brokken komen er veel figuren uit de culturele wereld voorbij. Denk aan schilder Mark Rothko, violist Gideon Kremer en de architect Michail Eisenstein, vader van de filmer Sergej Eisenstein (die je misschien kent van de beroemde trappenscène in Odessa uit de film ‘Pantserkruiser Potjomkin’). Maar ook minder bekende personen komen aan bod, zoals de jonge activiste Loreta Asanaviciute. Zij kwam in 1989 om bij protesten tegen de Russische bezetting.

De hoofdstukken zijn stuk voor stuk juweeltjes die me troffen en in verbijstering achterlieten. Wat een cultuur, wat een levenskracht, wat een schitterend boek.


Marieke

Conservator oude drukken bij de Koninklijke Bibliotheek

foto MariekeMijn favoriete non-fictieschrijvers zijn Hella Haasse, Jonathan Franzen, Carolijn Visser en Jan Brokken. Ook lees ik graag historische boeken en biografieën.

De afgelopen tijd las ik met veel plezier ‘Juliana, vorstin in een mannenwereld’ en ‘Raadselvader’, allebei van Jolande Withuis, ‘Baltische zielen’ van Jan Brokken en ‘De acht bergen’ van Paolo Cognetti.


12 maart 2019

Tip van Ilse


De meisjes
Emma Cline

cover 'De meisjes'

Hoe was het om een meisje van 14 te zijn? Ik kon het me niet goed herinneren. Tot ik 'De meisjes' van Emma Cline las.

We schrijven Californië, 1969. Evie is zo ontevreden met haar leven en onzeker over zichzelf als - nou ja, een 14-jarig meisje. Ze ontmoet de oudere Suzanne, die haar meeneemt naar een hippiecommune in de buurt van San Francisco. Evie valt voor het spannende leven in de commune, de charismatische leider en Suzanne.

Natuurlijk loopt het allemaal mis. Dat maakt 'De meisjes' een spannend boek. En het is ook nog eens ontzettend goed geschreven. Maar meer dan dat laat het je (weer) zien hoe het is om zo'n meisje te zijn. De onzekerheid, het verlangen naar iets anders, beters, een toekomst, ergens bijhoren. Die gevoelens kent ieder meisje van 14. Begrip voor mezelf, begrip voor de jeugd van tegenwoordig: allemaal dankzij Emma Cline.


Ilse

Contentspecialist Koninklijke Bibliotheek

foto Ilse

 

Is er iets mooiers dan verdwijnen in een goed, dik boek? Voor mij niet.

Ik lees van alles. Van Russische klassiekers tot de nieuwste Murakami, van hilarische reisverhalen van Bill Bryson tot 'Homo Sapiens' van Yuval Noah Harrari. Het onderwerp en de stijl zijn niet eens zo belangrijk. Ik ga op zoek naar de belevingswereld en het verhaal van een ander. En het liefst van iemand die heel anders is dan ik.


5 maart 2019

Tip van Martijn


Het is nooit leuk als je tegen een boom rijdt
Marcel van Roosmalen

cover 'Het is nooit leuk als je tegen een boom rijdt'

Het komt niet vaak voor dat ik hardop lach bij het lezen van een boek. Ik lees dan ook te weinig boeken van Marcel van Roosmalen. ‘Het is nooit leuk als je tegen een boom rijdt’ bevat een verzameling sfeerreportages van Nederland op z’n lulligst.

Een weekend met ‘de gewone man’ in vakantiepark De Kempervennen, op safari met een groep journalisten door het openluchtmuseum Volendam, in de trein op weg naar de bruiloft van Frans Bauer… De tegenzin mag er vanaf druipen, maar Van Roosmalen is er altijd bij. En beschrijft de boel even knorrig als hilarisch.

Wat er precies gebeurt in de verhalen, daar gaat het niet om. De kracht van deze schrijver zit ‘m in zijn gortdroge manier van vertellen. Ik was al verkocht bij de titel.


Martijn

Eindredacteur online Bibliotheek

foto Martijn

 

Willem Frederik Hermans, Peter Terrin en Raymond Carver zijn een paar van mijn favoriete schrijvers. Ik lees vooral moderne Nederlandse literatuur, maar ook poëzie, internationale literatuur en muziek- en sporttijdschriften.

Boeken die de afgelopen tijd indruk op mij maakten: 'Kleine brandjes overal' van Celeste Ng, 'Concept M' van Aafke Romeijn, 'Schuld' van Walter van den Berg.


26 februari 2019

Tip van Nicole


De nacht in Lissabon
Erich Maria Remarque

cover 'De nacht in Lissabon'

Ja, de liefde… Het blijft een prachtig thema. In dit boek wordt de liefde bedreigd door de Tweede Wereldoorlog, of concreter: de Gestapo. Die zorgt ervoor dat de hoofdpersonen constant in gevaar zijn en moeten vluchten.

Ze zijn niet de enige vluchtelingen. Namen worden doorgegeven, paspoorten vervalst. Nalatenschappen als tekeningen en postzegels gaan over van de ene vluchteling op de andere. De een z’n dood is de ander z’n doorstart. En altijd het besef: misschien is er geen morgen meer. Dan het leven en de liefde maar ten volle ervaren, omdat je toch niets te verliezen hebt.

Klinkt misschien zwaar allemaal, maar het knappe aan dit boek is dat het nergens in clichés vervalt en juist heel licht en grappig is. Bijvoorbeeld in de manier waarop de geliefden elkaar in één oogopslag begrijpen en anderen om de tuin leiden. Met z’n tweeën spelen ze een spel tegen de rest van de wereld.


Nicole

Redactiecoördinator e-books bij de online Bibliotheek

foto Nicole


Ik lees vooral literatuur, maar daarbinnen heel gevarieerd. Nederlandse en internationale literatuur, bekend en minder bekend, recente prijswinnaars en gevestigde klassiekers.

De Tweede Wereldoorlog is een periode die blijft trekken. 'De smalle weg naar het verre noorden' van Richard Flanagan bijvoorbeeld, of 'Als je het licht niet kunt zien' van Anthony Doerr.

Mooie boeken die ik recentelijk las: 'De bekeerlinge' (Stefan Hertmans), 'De acht bergen' (Paolo Cognetti) en 'A Tale of Two Cities' (Charles Dickens).


19 februari 2019

Tip van Marijke


Hemel en hel
Jon Kalman Stefánsson

cover 'Hemel en hel'

Dit boek pakte mij vanaf de eerste pagina. Tegen het decor van het mythische IJslandse landschap treed je een vergeten wereld binnen. Een wereld waarin een dorpsgemeenschap afhankelijk is van de visvangst en de mannen hun leven riskeren op zee. Het donker, de kou, de ontberingen: de schrijver weet een sfeer op te roepen alsof je er zelf bij bent.

Centrale figuur is ‘de jongen’, wiens leven wordt gekenmerkt door verlies. We volgen hem op zijn zoektocht naar wat leven eigenlijk is. Het verhaal is doorspekt met prachtige filosofische bespiegelingen: ‘De petroleumlamp geeft goed licht en zorgt ervoor dat de avond buiten donkerder eruitziet dan hij is, want des te meer licht, des te meer duisternis, zo zit de wereld in elkaar’.

Een ode aan de vriendschap en de menselijke natuur. Met nog veel fijne leesuurtjes in het verschiet, want dit is het eerste deel van een trilogie.


Marijke

Bibliothecaris bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland

foto Marijke


Een goed boek doet de wereld om je heen verdwijnen. Dat kan voor mij een psychologische of historische roman zijn maar evengoed een klassieker uit de wereldliteratuur.

Enkele van mijn favoriete boeken zijn 'Het leven van Pi' van Yann Martel en 'De wand' van Marlen Haushofer. Verhalen met een magisch-realistisch tintje waarin natuur en dieren een belangrijke rol spelen.

Boeken die ik afgelopen tijd met veel plezier heb gelezen zijn 'De afwezigen' van Lieke Kézér en 'Alleen met de goden' van Alex Boogers.


12 februari 2019

Tip van Arno


En knielde voor hem neer
Nicolien Mizee

cover 'En knielde voor hem neer'

Schitterend boek over een bizarre vriendschap, een vriendschap tot het einde.

De jonge interseksueel Mischa en de oude vastgoedhandelaar Rinus ontmoeten elkaar bij toeval. Mischa weigert zich vast te leggen op één geslacht en is het ouderlijk huis én de corrigerende operaties ontvlucht. Rinus is een rascrimineel, niet bang om geweld te gebruiken.

Rinus neemt de dakloze Mischa in huis. Eerst vooral uit lust, want Mischa is beeldschoon. Later ontstaat een echte vriendschap, die aan liefde grenst.

Een boek over twee eenlingen in de grote stad. Eindelijk ontmoeten ze iemand die echte aandacht voor de ander heeft, zonder oordelen. Ongewild veranderen Mischa en Rinus door elkaars aanwezigheid. En ze brengen elkaar tot onverwachte daden.


Arno

Collectiespecialist Nederlandse taal- en letterkunde bij de Koninklijke Bibliotheek

foto ArnoIk lees alles wat los en vast zit, maar vooral Nederlandse literatuur. Soms ook Duitse. ‘Grote doden’ als Multatuli, Couperus, Nescio, Haasse en Boon wissel ik af met het indrukwekkende werk van de jongste generatie, zoals de boeken van Nina Polak, Merijn de Boer, Jamal Ouariachi en Wytske Versteeg. Ook graag en veel poëzie.


5 februari 2019

Tip van Sophie


Het pauperparadijs

Suzanna Jansen
 

cover 'Het pauperparadijs'

Iedereen heeft wel zo’n oom die stamboomonderzoek doet. Ik ook. Dat vond ik altijd net zo aandoenlijk als de bijbehorende modelspoorbaan en bierdopjesverzameling. Maar om nu te zeggen dat mijn interesse voor genealogie was gewekt, nee. Susanna Jansen wist mij met 'Het pauperparadijs' wél te winnen voor de familiegeschiedenis.

De schrijfster is op zoek naar het verhaal achter een bidprentje van haar overgrootmoeder. Daarbij stuit ze op generaties voorouders met een ‘Veenhuizen’-achtergrond – de bedelaarskolonie in Drenthe. Heel knap weet Jansen de persoonlijke historische sensatie die ze ervaart te koppelen aan het grote verhaal van de sociale geschiedenis van Nederland. De schrijnende verhalen van haar voorouders brengen het verleden tastbaar dichtbij.

Voor mij persoonlijk werkte dit boek ook aanstekelijk. Jansen ontdekt ‘dat alleen rijken en paupers een spoor hadden nagelaten in de archieven.’ Hoe zit dat eigenlijk in mijn familie? Toch die oom maar eens bellen.


Sophie

Redacteur literatuur, Koninklijke Bibliotheek

foto Sophie

Vooral in de trein lees ik veel, voornamelijk Nederlandse en Engelse literatuur. Het meest houd ik van boeken die nog een paar dagen in je hoofd blijven zitten.

Tot mijn favoriete schrijvers horen zeker Arnon Grunberg, Willem Frederik Hermans, Esther Gerritsen en Michel Houllebecq. De laatste tijd heb ik ook een voorliefde voor journalisten die - liefst met enige ironie – boeken schrijven, zoals Bram Vermeulen en Joris van Casteren. Ook de columns van Sylvia Witteman kan ik waarderen.

Van de boeken die ik onlangs las, werd ik door 'Oude meesters' van Joost de Vries intellectueel het meest geprikkeld, had 'Het monster van Essex' van Sarah Perry het gaafste plot en herkende ik mezelf het sterkst in 'Spiegel, spiegel, schouder' van Dorthe Nors.


8 januari 2019

Tip van Eric


De ondergrondse spoorweg
Colson Whitehead
 

cover 'De ondergrondse spoorweg'

Hartverscheurend en huiveringwekkend verhaal over een gitzwarte bladzijde uit de Amerikaanse geschiedenis, die nog nadreunt in het heden.

De ondergrondse spoorweg was in de negentiende eeuw in werkelijkheid een netwerk van smokkelroutes met onderduikadressen. Slaven uit de zuidelijke staten vluchtten via deze route naar het noorden, waar ze beschermd werden. Maar Colson Whitehead zet in dit boek geheel overtuigend een écht tunnelstelsel neer. Dwars door Amerika, met stations, perrons, stoomtreinen en opzichters.

De jonge slavin Cora probeert via die ondergrondse te vluchten van de plantage, waar ze gebukt gaat onder racisme en terreur. Vooral het kat-en-muisspel tussen haar en de meedogenloze slavenjager Ridgeway joeg me de stuipen op het lijf. Door Whiteheads onderkoelde, soms afstandelijke en terloopse vertelstijl én die vondst van een echte ondergrondse lijkt het boek een sinistere en grimmige 'Alice in Wonderland'.


Eric

Coördinator online Bibliotheek

foto Eric


Schrijvers van wie ik veel werk heb gelezen zijn Bret Easton Ellis, Harry Mulisch en Arnon Grunberg. Mooie boeken van anderen die mij bijzonder zijn bijgebleven, zijn ‘Gloed’ van Sándor Márai, ‘De Meester en Margarita’ van Michail Boelgakov, ‘Hokwerda’s kind’ van Oek de Jong en ‘Liefdeleven’ van Marcellus Emants.

De laatste tijd lees ik meer non-fictie. Mijn interesse gaat daarbij uit naar politieke reconstructies, memoires en biografieën, en naar boeken over de Middeleeuwen en over Europese en Nederlandse geschiedenis.


Meer e-bookstips lezen?