E-bookspanel

Alle e-books

Lees elke week een nieuwe tip van ons e-bookspanel


22 mei 2018

Tip van Marijke


Wie storm zaait

T.C. Boyle

cover 'Wie storm zaait'


Dit boek begint met een citaat van D.H. Lawrence: ‘In wezen is de Amerikaanse ziel hard, gesloten, stoïcijns, dodelijk. En nog steeds niet milder geworden’. Hiermee is de toon gezet.

In een uptempo schrijfstijl, scherp en nijdig, legt Boyle de Amerikaanse ziel in al haar tegenstellingen bloot. Niet bepaald opwekkend, maar de kracht schuilt in de personages die zich aan je vastkleven. En in de unieke blik, van binnenuit, op het hedendaagse Amerika.

In het spoor van de legendarische Blackfeet-indianen waan je je in de uitgestrekte wouden van Amerika.


Marijke

Bibliothecaris bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland

foto Marijke


Een goed boek doet de wereld om je heen verdwijnen. Dat kan voor mij een psychologische of historische roman zijn maar evengoed een klassieker uit de wereldliteratuur.

Enkele van mijn favoriete boeken zijn 'Het leven van Pi' van Yann Martel en 'De wand' van Marlen Haushofer. Verhalen met een magisch-realistisch tintje waarin natuur en dieren een belangrijke rol spelen.

Boeken die ik afgelopen tijd met veel plezier heb gelezen zijn 'De afwezigen' van Lieke Kézér en 'Alleen met de goden' van Alex Boogers.


15 mei 2018

Tip van Martijn


Muidhond

Inge Schilperoord

cover 'Muidhond'

Voor sommige mensen wil je geen sympathie voelen. Jonathan is zo iemand. Bij gebrek aan bewijs wordt hij vrijgesproken van een zedenmisdrijf met een jong meisje. Hij trekt in bij zijn moeder, in een kustdorp dat nog uit twee huizen bestaat. Daar doet hij er alles aan om niet in oude fouten te vervallen.

Het knappe van dit boek is dat je die sympathie toch gaat voelen. Je leert een jongeman kennen die walgt van zijn eigen driften, die zich vastklampt aan de therapeutische oefeningen van zijn psycholoog. En die koste wat kost zijn jonge buurmeisje wil beschermen.

Muidhond is een onontkoombaar en ongemakkelijk boek. Schilperoord weet de spanning vakkundig op te bouwen, in een strakke en sobere stijl. Overweldigend debuut.


Martijn

Webredacteur online Bibliotheek

foto Martijn

 

Willem Frederik Hermans, Peter Terrin en Raymond Carver zijn een paar van mijn favoriete schrijvers. Ik lees vooral moderne Nederlandse literatuur, maar ook poëzie, internationale literatuur en muziek- en sporttijdschriften.

Boeken die de afgelopen tijd indruk op mij maakten: 'Onder een hemel van sproeten' van Alex Boogers, 'Wees onzichtbaar' van Murat Isik, 'Schuld' van Walter van den Berg en 'Vrijheid' van Jonathan Franzen.


8 mei 2018

Tip van Nicole


Een schitterend gebrek

Arthur Japin

cover 'Een schitterend gebrek'

O, de liefde! Giacomo Casanova en Lucia, jong en verliefd dartelen ze over het achttiende-eeuwse Italiaanse platteland. Een huwelijk lijkt aanstaande. Tot de pokken toeslaan en Lucia's gezicht onherstelbaar toetakelen.

Zo mag haar grote liefde haar niet zien: ze vertrekt. Tegen Giacomo laat ze zeggen dat ze er met een ander vandoor is. Zij liegt voor de liefde, hij ziet alleen groot verraad.  

Jaren later treffen de twee elkaar weer. Maar Giacomo herkent Lucia niet vanwege de sluier die ze draagt.

Japins prachtige, ouderwetse taalgebruik past helemaal bij de tijd van het verhaal. ‘Een schitterend gebrek’ zet je aan het denken over innerlijk en uiterlijk, over gevoel en verstand.


Nicole

Redactiecoördinator e-books

foto Nicole


Ik lees vooral literatuur, maar daarbinnen heel gevarieerd. Nederlandse en internationale literatuur, bekend en minder bekend, recente prijswinnaars en gevestigde klassiekers.

De Tweede Wereldoorlog is een periode die blijft trekken. 'De smalle weg naar het verre noorden' van Richard Flanagan bijvoorbeeld, of 'Als je het licht niet kunt zien' van Anthony Doerr.

Mooie boeken die ik recentelijk las: 'De bekeerlinge' (Stefan Hertmans), 'De acht bergen' (Paolo Cognetti) en 'A Tale of Two Cities' (Charles Dickens).


3 mei 2018

Tip van Eric


Wederzijds

Kees 't Hart

cover 'Wederzijds'


Hilarisch en tegelijkertijd ontzettend beklemmend. Dat is het verhaal van een brave conrector in de grote stad die zich ergert aan de toenemende overlast van vandalen, buren en een studentenhuis in de straat. De politie doet niks. Daarom sluiten hij en z’n vrouw zich aan bij een ogenschijnlijk sympathieke organisatie van elkaar helpende burgers die overlast aanpakt.

Wat begint als een invoelbaar en ironisch verslag van wat ze meemaken, ontaardt geleidelijk in een nachtmerrie, waarin het middel steeds erger wordt dan de kwaal. Het echtpaar raakt verder en verder verstrikt in het louche preventienetwerk. ’t Hart schetst subliem de ontreddering en paranoia, tot aan de verrassende ontknoping toe.


Eric

Coördinator online Bibliotheek

foto Eric

 

Schrijvers van wie ik veel werk heb gelezen zijn Bret Easton Ellis, Harry Mulisch en Arnon Grunberg. Mooie boeken van anderen die mij bijzonder zijn bijgebleven, zijn ‘Gloed’ van Sándor Márai, ‘De Meester en Margarita’ van Michail Boelgakov, ‘Hokwerda’s kind’ van Oek de Jong en ‘Liefdeleven’ van Marcellus Emants.

De laatste tijd lees ik meer non-fictie. Mijn interesse gaat daarbij uit naar politieke reconstructies, memoires en biografieën, en naar boeken over de Middeleeuwen en over Europese en Nederlandse geschiedenis.


Meer e-bookstips lezen?