E-bookspanel

Alle e-books

Lees elke week een nieuwe tip van ons e-bookspanel


13 maart 2018

Tip van Marijke

cover 'Roem'


Moderne technologie en miscommunicatie leiden in 'Roem' tot een reeks absurde gebeurtenissen met grote gevolgen. Een sullige echtgenoot beschikt ineens over het nummer van een beroemd acteur die kort daarop onvermijdelijk in de vergetelheid raakt.

Een schrijver, beroemd van zijn boeken over een arts, gaat een relatie aan met een echte arts die niets over haar leven kwijt wil uit angst in zijn verhaal te belanden. Een internettrol die juist niets liever wil dan dat.

Een variëteit van personages trekt voorbij wier levens in meerdere plots en subplots op ingenieuze wijze met elkaar verbonden zijn. Illusie en werkelijkheid lopen zo in elkaar over dat de ontknoping mij totaal verraste. Hilarisch en betoverend.


Marijke

Bibliothecaris bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland

foto Marijke


Een goed boek doet de wereld om je heen verdwijnen. Dat kan voor mij een psychologische of historische roman zijn maar evengoed een klassieker uit de wereldliteratuur. Enkele van mijn favoriete boeken zijn 'Het leven van Pi' van Yann Martel en 'De wand' van Marlen Haushofer. Verhalen met een magisch-realistisch tintje waarin natuur en dieren een belangrijke rol spelen.

Boeken die ik afgelopen tijd met veel plezier heb gelezen zijn 'De afwezigen' van Lieke Kézér en 'Alleen met de goden' van Alex Boogers.


6 maart 2018

Tip van Eric


De waanzinnige veertiende eeuw

Barbara Tuchman

cover 'De waanzinnige veertiende eeuw'

Met bijna 900 pagina’s is het op het eerste gezicht een flinke pil. Maar 'De waanzinnige veertiende eeuw' van de Amerikaanse historica Barbara Tuchman leest als een echte pageturner. 

Tuchman maakt de middeleeuwen bijzonder toegankelijk door als centrale figuur de Franse ridder Engelram VII van Coucy te nemen. Aan de hand van zijn relatief lange levensverhaal vertelt ze over belangrijke onderwerpen en gebeurtenissen uit de veertiende eeuw, zoals de pest, de Honderdjarige Oorlog, klimaatverandering, hoofse liefde en religie.

Omdat Tuchman veel aandacht besteedt aan het alledaagse leven in die ‘waanzinnige’ eeuw, wordt het verhaal invoelbaar en zie je zelfs parallellen met onze eigen tijd.


Eric

Coördinator online Bibliotheek

foto Eric

 

Schrijvers van wie ik veel werk heb gelezen zijn Bret Easton Ellis, Harry Mulisch en Arnon Grunberg. Mooie boeken van anderen die mij bijzonder zijn bijgebleven, zijn ‘Gloed’ van Sándor Márai, ‘De Meester en Margarita’ van Michail Boelgakov, ‘Hokwerda’s kind’ van Oek de Jong en ‘Liefdeleven’ van Marcellus Emants.

De laatste tijd lees ik meer non-fictie. Mijn interesse gaat daarbij uit naar politieke reconstructies, memoires en biografieën, en naar boeken over de Middeleeuwen en over Europese en Nederlandse geschiedenis.