Eerdere tips


23 oktober 2018

Tip van Arno


Dogma
    
Anne Eekhout

cover 'Dogma'

Verschrikkelijk spannende debuutroman van Anne Eekhout. Vijf studenten – één meisje, vier jongens – kiezen voor hun filmproject een extreem onderwerp: de doodswens van één van hen. Inclusief het plan om de feitelijke zelfmoord te gaan filmen.

Het boek beschrijft zeer beklemmend hoe de groep heen en weer wordt geslingerd bij het werk aan deze lugubere documentaire. Als lezer word je door middel van flashbacks in het leven van alle vijf betrokkenen getrokken.

Het dwingt je na te denken over de essentiële zaken die dit boek aansnijdt: moet je iemands doodswens respecteren? Moet je hem helpen? Moet je hem tegenhouden? Wat is vriendschap, wat is liefde, wat is vrijheid?


16 oktober 2018

Tip van Sophie


Pekingeend bij nacht
Sylvia Witteman

cover 'Pekingeend bij nacht'

Lange tijd was er maar één iemand van wie ik een bundel columns kon verdragen en dat was Midas Dekkers. Andere columnisten las ik ook graag, maar gedoseerd. Eén column per week, hooguit per dag. Dan was ik het wel weer zat en pakte ik liever een ‘echt’ boek.

Maar Sylvia Witteman wil ik binge-lezen. Dat komt door haar zelfspot, haar grofheid, haar absurdisme én haar onmiskenbare literaire talent. En ook niet onbelangrijk: haar columns zijn een dankbare bron voor hilarische anekdotes en prikkelende meningen die zich geweldig laten navertellen tijdens een saaie receptie - al dan niet met bronvermelding.

De anekdote over het bowlen is mijn favoriet. (Tip: ga niet bowlen in een strakke witte broek, zeker niet met een zwarte string eronder, en al helemáál niet naast een groep dronken tieners uit het Laakkwartier.) Succes verzekerd.

Of kies voor het luisterboek:
App Store  |  Google Play


2 oktober 2018

Tip van Martijn


Concept M
Aafke Romeijn

cover 'Concept M'

'Concept M' is een boek dat je aan het denken zet. Het speelt zich af in een fictief Nederland waarin de geheimzinnige ziekte kleurloosheid de bevolking splijt. De 25-jarige Hava is zo’n kleurloze: haar huid is doorzichtig, haar haren zijn grijs, haar ogen gitzwart. Zonder de peperdure kleurstofinjecties heeft ze geen energie om de dag door te komen.

Langzaam maar zeker verhardt de discussie over kleurloosheid. Bakken met geld zijn nodig om de zieken in leven te houden. Hava zelf is kritisch op het overheidsbeleid. Wanneer ze bevriend raakt met een groep radicalen, voelt ze dat het tijd wordt een daad te stellen.

Met dit debuut levert Romeijn een razend knap boek af. Gedurfd, relevant en intrigerend. Een vleugje sciencefiction, maar o zo realistisch. Krijg je er net als ik geen genoeg van? Goed nieuws: een vervolg is in de maak.

Of kies voor het luisterboek:
App Store  |  Google Play


25 september 2018

Tip van Nicole


Al wat schittert
Eleanor Catton

cover 'Al wat schittert'

Geweldig en ambitieus boek. Eleanor Catton heeft me heel wat fijne leesuurtjes bezorgd met ‘Al wat schittert’. Het is goed geschreven - in Victoriaanse stijl en sfeer - en er zit duidelijk veel onderzoekswerk in.

Het verhaal: een goudzoeker gaat in 1866 naar het plaatsje Hokitika in Nieuw-Zeeland om daar zijn geluk te beproeven. Hij belandt midden in een geheime vergadering waarin twaalf mannen een aantal mysterieuze gebeurtenissen bespreken. Een moord, een zelfmoordpoging van een aan opium verslaafde prostituee, een verdwenen schatrijke goudzoeker en een enorme hoeveelheid aangetroffen goud. De een weet dit, de ander weet dat, allemaal zijn ze op een bepaalde manier betrokken.

Het fijne van dit boek: je hoeft niet alles te begrijpen om ervan te kunnen genieten. De astrologie bijvoorbeeld kun je links laten liggen zonder dat het afbreuk doet aan het verhaal. Voor wie juist houdt van complexe verhoudingen levert deze originele benadering fijn hersenwerk op.


18 september 2018

Tip van Ilse


Terug in Amerika
    
Bill Bryson

cover 'Terug in Amerika'

Laat ik deze tip beginnen met een waarschuwing: lees dit boek niet in het openbaar. Ik maakte die fout wel. Bill Bryson is zo onvoorstelbaar grappig, dat mijn medereizigers zich zorgen maakten over mijn geestelijke welzijn.

In ‘Terug in Amerika’ beschrijft Bryson zijn poging om samen met jeugdvriend Katz de Appalachian Trail te bewandelen. Dit bijna 3500 kilometer lange pad loopt van het zuidelijke Georgia naar het noordelijke Maine, over het Appalachen-gebergte. Bryson observeert met veel humor de beperkte voorzieningen onderweg, de tekortkomingen van de andere wandelaars en niet in de laatste plaats die van zichzelf. Ook voorziet hij in de rijke en vaak bizarre geschiedenis van de Amerikaanse nationale parken.

‘Terug in Amerika’ is een heerlijk boek voor fervente wandelaars, maar juist ook voor de luiestoellezers - zonder enig risico op beren, onderkoeling of al die andere gevaren die de Appalachian Trail in petto heeft.


11 september 2018

Tip van Eric


Anna Karenina
Leo Tolstoj

cover 'Anna Karenina'

Eens in de zoveel tijd trakteer ik mezelf op een klassieker, in de hoop een literaire doos bonbons open te trekken. Het meesterwerk ‘Anna Karenina’ van Tolstoj was een schot in de roos. Qua omvang en inhoud is het een enorm rijk boek, waarvoor je echt de tijd moet nemen. Het verhaal met z’n vele personages en vertakkingen laat zich – wat mij betreft – lastig lezen als je niet af en toe wat meters kunt maken.

Is de diesel eenmaal op gang, dan verlies je je in een meesterlijk en meeslepend verhaal over liefde, schuld, schaamte en hypocrisie. Over geloof, ontreddering, hoop en vooruitgang. Tolstojs stijl is zo gedetailleerd en realistisch dat je het gevoel krijgt fysiek in het verhaal aanwezig te zijn. Als een film trekt het aan je voorbij – soms meanderend als een beek, dan weer denderend als een stoomtrein op weg naar het majestueuze slot.


4 september 2018

Tip van Marijke


Springbonen
Wanda Bommer

cover 'Springbonen'


Niet eerder las ik een boek van Wanda Bommer. Maar dit smaakt naar meer. Bommer schrijft met vaart en houdt je op het puntje van je stoel met dit verhaal over een hip gezin dat een roadtrip door Amerika maakt. 

De plot gaat over een tweeling van dertien. Als ze horen dat er tijdens de zwangerschap niet twee maar drie eitjes waren, neemt hun denkbeeldige broertje steeds vastere vormen aan. De tweeling heeft ‘broertje’ als het ware geabsorbeerd waardoor hij weer tot leven komt. Hier schuilt tevens de clou van dit geniaal bedachte verhaal. De toon verandert van luchtig naar dreigend als geheimen en spanningen in de relatie naar boven komen drijven. Scherp en uiterst grappig becommentarieerd door de tweeling.

De vele acties, flitsende dialogen en uitgediepte psychologie maken dit boek een feest om te lezen. De originele ontknoping laat ruimte voor interpretatie waardoor je er nog lang op kunt nakauwen. Kortom, lezen!

 

Of kies voor het luisterboek:
App Store  |  Google Play


28 augustus 2018

Tip van Arno


Het boek ont
Anton Valens

cover 'Het boek ont'


Niet veel schrijvers kunnen zoals Anton Valens een boek schrijven dat zowel absurdistisch als ontroerend is. In ‘Het boek ont’ beweegt hoofdpersoon Isebrand Schut zich wat onbeholpen door het leven. Om grip op zijn leven te krijgen richt hij in zijn thuisstad Groningen de zelfhulpgroep Man & post op, voor mannen die hun post niet meer zelf durven open te maken.

De groep heeft een nogal merkwaardig ledenbestand, maar als de maniakale ondernemer Cor Meckering uit het Drentse Nieuw-Buinen toetreedt, komt het leven van Isebrand helemaal in een stroomversnelling.

Met zijn bizarre theorieën over het voorvoegsel 'ont' neemt Meckering Isebrand op sleeptouw. Hoe raar het verhaal ook wordt, altijd blijf je meevoelen met Isebrand en de andere stuurloze mannen. Tegelijkertijd is ‘Het boek ont’ ook een ode aan Groningen, met veel prachtige beschrijvingen van de stad.


21 augustus 2018

Tip van Nicole


De gebroeders Sisters
Patrick DeWitt

cover 'De gebroeders Sisters'

In dit prachtige boek ga je op avontuur met twee moordende broers ten tijde van de gold rush in Californië in 1851. Moorden is hun werk: ze doen het in opdracht. Veel dood en ellende dus, al bekijken de twee het op hun eigen droogkomische manier. Je zit hierdoor regelmatig met een glimlach te lezen.

Hoofdpersoon Eli vraagt zich steeds meer af of hij wel het leven leidt dat hij wil leiden. Zijn broer Charlie wil juist niets weten van een ander leven. Heel mooi hoe je als lezer toch sympathie krijgt voor Eli, ondanks zijn weinig gezellige beroep. Ook de relatie tussen de twee broers is mooi beschreven: hoe ze op elkaar zijn ingespeeld, hoe ze elkaar begrijpen en hoe ze vanaf hun paard het leven beschouwen.

Dit boek stond op de shortlist van de Man Booker Prize in 2011. Het is ook verfilmd en zal in het najaar in Nederland in de bioscoop te zien zijn.


14 augustus 2018

Tip van Sophie


Figuranten
Arnon Grunberg

cover 'Figuranten'


In 'Figuranten' gebeurt eigenlijk niets. De vreemde personages dolen door het boek, jagen hun belachelijke dromen na en strooien wat met visitekaartjes. De dialogen zijn absurd, de grappen soms kluchtig, dan weer op het randje van puberaal.

Maar dat maakt allemaal niets uit. Grunbergs droge toon, observatievermogen en zwarte humor dragen dit boek. Die maskeren het sociale ongemak, de angst en de wanhoop van de hoofdpersoon. Anti-held Ewald Krieg heeft ook iets onverzettelijks dat ik bewonder. Dat zit ‘m in hoe hij zich niét neerlegt bij zijn onvermogen als acteur, als minnaar, als mens.

Voor mij een geweldige eyeopener: cultiveer je angst.


7 augustus 2018

Tip van Martijn


Totaal witte kamer
Gerrit Kouwenaar

cover 'Totaal witte kamer'

Kan rouw mooi zijn? Wel als Gerrit Kouwenaar aan het woord is. ‘Totaal witte kamer’ verscheen in 2002, niet zo lang na de dood van zijn geliefde Paula.

Voor een dichter wiens werk wel 'kil' genoemd wordt, is Kouwenaar in deze bundel buitengewoon persoonlijk en emotioneel. Het is nog steeds geen toegankelijke poëzie, maar wie de tijd neemt, wordt rijkelijk beloond.

Mijn favoriete gedicht in deze bundel is ‘woorden als deze’. Zoals vaker bij Kouwenaar speelt de taal hierin een belangrijke rol. Het begint bij een geur, een herinnering die niet onder woorden te brengen is. De taal lijkt tekort te schieten. Maar bij deze dichter is niets wat het lijkt.


31 juli 2018

Tip van Eric


De ontredderde republiek
Mia Doornaert

cover 'De ontredderde republiek'

Wie deze zomer door Frankrijk reist, proeft misschien wat neerslachtigheid. Aanslagen, werkloosheid, stokkende integratie, weinig technologische vooruitgang… Het stemt de Fransen somber. Ze vinden het heden schril afsteken tegen het schitterende verleden. Hervorming is nodig, maar er staat altijd wel een staking in de weg.

Mia Doornaert is columnist en expert buitenlandse politiek met een bijzondere belangstelling voor Frankrijk. In dit vlot geschreven boek legt ze uit waar de bijzondere volksaard en jaloersmakende levenskunst van de Fransen vandaan komen. En hoe die er nu voor zorgen dat men zich ontredderd voelt en niet vooruit lijkt te komen.

Het verhaal van Frankrijk is rijk en onstuimig. Doornaert laat zien wat een bijzonder land het nog steeds is. Dat doet ze aan de hand van veel eigen ervaringen en ontmoetingen, waardoor ze je opnieuw laat kennismaken met dit prachtige land.


24 juli 2018

Tip van Marieke


Weest manlijk, zijt sterk
Jolande Withuis

cover 'Weest manlijk, zijt sterk'

Hoe wordt iemand een held? Die vraag verkent Jolande Withuis in haar biografie van verzetsheld en kampoverlevende Pim Boellaard. Hij groeit op in een elitair milieu, trouwt met een barones en werkt als verzekeringsdirecteur. Een traditioneel leven van luxe ligt in het verschiet. Maar dan is het oorlog.

Boellaard raakt betrokken bij het verzet, duikt onder en wordt opgepakt. Hij overleeft de kampen Natzweiler en Dachau en ontpopt zich tot een vertrouwenspersoon en leider voor zijn medegevangenen. Hij sluit vriendschappen voor het leven met mensen uit alle lagen van de bevolking.

Withuis beschrijft het leven van Boellaard tegen de achtergrond van de maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland. Ze toont hoe beklemmend een ‘bevoorrecht’ leven kan zijn. En hoe een verzetsheld en allemansvriend toch ontzettend eenzaam kan zijn.


10 juli 2018

Tip van Arno


Pussy Album
Stella Bergsma
 

cover 'Pussy Album'


Een van de spraakmakendste boeken van een van de spraakmakendste schrijvers van de laatste jaren. Maak de verpletterende ondergang mee van Eva van Liere, lerares en poëzieaanbidder, maar vooral: verlaten geliefde. Pussy Album vertelt op stormachtige manier het ontspoorde leven van Eva.

Zij stort zich maniakaal op de wildste seks en op steeds meer drank, zodat het einde onafwendbaar lijkt. En toch blijft Eva ernaar snakken ‘ooit mijn lief te bevrijden’. Een ruig, grof, opwindend, confronterend, maar uiteindelijk vooral zeer ontroerend boek.

Of kies voor het luisterboek:
App Store  |  Google Play


17 juli 2018

Tip van Nicole


Astrid en Veronika
Linda Olsson
 

cover 'Astrid en Veronika'


Een vriendschap. Twee mensen. Ze wandelen door prachtige, onherbergzame natuur. Op de achtergrond verglijden de seizoenen. Beiden worstelen ze op hun eigen manier met het leven, maar de ontwikkeling van hun vriendschap, en de rust en eenvoud van de natuur voeren de boventoon in dit boek.

Paolo Cognetti?

Nee, Linda Olsson.

Niet twee mannen, maar twee vrouwen. De ene, een jonge schrijfster, neemt haar intrek in een afgelegen huis op een heuvel. In het huis ernaast woont een oude vrouw. Allebei hebben ze de nodige narigheid achter de rug. Langzaam ontstaat een vriendschap tussen de twee. Ze wandelen samen, ze eten samen. Eigenlijk gebeurt er niet zo heel veel in dit boek, maar misschien is dat nu juist het mooie eraan … 


3 juli 2018

Tip van Martijn


Samuel
Willem Vissers
 

cover 'Samuel'

Samuel is net 17 jaar en lijdt aan het zeldzame Kleefstra-syndroom. Dit betekent dat hij meervoudig gehandicapt is, niet kan praten en overal hulp bij nodig heeft. Zijn vader, voetbaljournalist Willem Vissers, schrijft in de Volkskrant over hun gezin.

Over Samuel, eeuwig kind met zijn glimmende appelwangen. Van puur enthousiasme kan hij loeien als een auto-alarm. Over zijn broers David en Joshua die, als ze eens zonder hem een dagje ongestoord kind kunnen zijn, vooral hun broer missen. En over moeder Bernique met haar eindeloze geduld en strijdlust.

Zo leer je een gezin kennen dat in alles buitengewoon is. Maar soms, heel soms, toch ook heel gewoon. Nergens verliest Vissers zijn vermogen tot relativeren. Natuurlijk, er is verdriet, er is angst, er is wanhoop. Maar als lezer proef je vooral de liefde. En die zorgt ervoor dat je tijdens het lezen toch vaak een glimlach op je gezicht hebt, die de traan weer even doet vergeten.


26 juni 2018

Tip van Eric


Lobbyland
Ariejan Korteweg & Eline Huisman
 

cover 'Lobbyland'

Bijsturende sms’jes aan Kamerleden tijdens het debat, banken die meeschrijven aan wetten: op het Binnenhof wordt niets gedaan of besloten zonder de lobbyist. Korteweg en Huisman geven in ‘Lobbyland’ een fascinerend inkijkje in het Nederlandse lobbylandschap. En dan blijkt de politiek hier behoorlijk ondoorzichtig vergeleken met andere landen.

De auteurs spraken maandenlang met lobbyisten van de oude en de nieuwe stempel. Ze bezochten borrels en partijen en waren aanwezig bij een bijeenkomst van een geheim lobbygenootschap. Het resultaat is een onthullend verhaal over macht, beïnvloeding en besluitvorming in de Nederlandse polder. Maar ook een verhaal dat laat zien dat iedereen in Nederland vertegenwoordigd is in Den Haag. Met dank aan de lobby.


19 juni 2018

Tip van Marijke


De wonderbaarlijke reis van Donald Crowhurst 
Nicholas Tomalin, Ron Hall

cover 'De wonderbaarlijke reis van Donald Crowhurst'


Een wonderlijke man, Donald Crowhurst. Ondernemer, avonturier en zelfbenoemd genie. In 1968 besluit hij deel te nemen aan de ‘Sunday Times Golden Globe Race’, de eerste non-stop-solozeilwedstrijd rond de wereld. Acht maanden later wacht hem een heldenontvangst door de verzamelde pers, familie en vrienden. Crowhurst komt echter nooit aan en is voorgoed verdwenen.

Maar hoe? Je leest het in deze adembenemende en nauwgezette reconstructie van zijn reis.
Minutieus ontrafelen Tomalin en Hall het dubbelspel van Crowhurst. Het is fascinerend om te lezen hoe deze grenzeloos inventieve en manisch opgewekte man zichzelf langzaam maar zeker te gronde richt.

Een sterk staaltje onderzoeksjournalistiek, spannend als een detective. Voor mensen met
interesse in de zee en zeilen is de leeservaring compleet.


12 juni 2018

Tip van Nicole


Vingervlug
Sarah Waters

cover 'Vingervlug'


Vuile plannen, verraad en liefde in Victoriaans Londen. Het klinkt als een goedkoop verhaal, maar niets is minder waar. Wat een boek! Het lag een tijdje op de plank voordat ik het opensloeg, maar eenmaal begonnen las ik het in één ruk uit.

Ik ga niet te veel verklappen over het verhaal. Wat ik wel kan zeggen is dat Sarah Waters drie keer op de shortlist van de Man Booker Prize heeft gestaan, ook met dit boek. Ze schrijft geweldig, heel filmisch. Een oud landhuis, de krochten van arm Londen, een gekkenhuis: het is steeds alsof je er zelf rondloopt. Niet voor niets is van een aantal van haar boeken een tv-serie gemaakt.

Lees in ieder geval het eerste deel, tot ze bij het gekkenhuis aankomen, en bepaal dan of het wat voor je is. Vind je het niks? Leg dan maar weg. Ben je inmiddels verslingerd geraakt? Heel veel plezier!


5 juni 2018

Tip van Martijn


Komt een paard de kroeg binnen
David Grossman

cover 'Komt een paard de kroeg binnen'

‘Komt een paard de kroeg binnen’ is een van de bijzonderste boeken die ik de afgelopen jaren las. Een verhaal in de vorm van een stand-upvoorstelling.

De joodse komiek Dov Grinstein is niet bang voor wat provocatie. Hij spreekt zijn publiek graag direct toe en is niet te beroerd om zichzelf er af en toe flink van langs te geven. In zijn nieuwe voorstelling gaat hij verder dan ooit. Terwijl de zaal langzaam maar zeker leegstroomt, komt Grinstein steeds dichter bij de verrassende kern van zijn verhaal.

Als lezer blijf je overdonderd achter. Je hebt een verhaal gelezen zoals je dat nog nooit las, van een verteller die achteloos alle registers opentrekt. Ik ken maar weinig schrijvers die dat kunnen.


29 mei 2018

Tip van Eric


De ontdekking van de hemel
Harry Mulisch

cover 'De ontdekking van de hemel'


Dit magnum opus van Mulisch was het eerste boek dat ik las, na een pauze volgend op het verplichte lezen voor de lijst op school. Toen ik de ruim 900 pagina’s in een dag of twee verslonden had, bleef ik beduusd, verbluft en onder de indruk achter. Met zijn allesomvattende roman had Mulisch mij voor het leven aan het lezen gekregen.

‘De ontdekking van de hemel’ is fascinerend, overweldigend en groots. En ach, soms misschien van alles wel ietsje té. Maar wat zou het? Als een boek je laat ontsnappen aan de werkelijkheid, je compleet laat opgaan in het verhaal én je inspireert om je leven lang te blijven lezen en ontdekken, dan kan een auteur zich wat mij betreft wel wat permitteren.


22 mei 2018

Tip van Marijke


Wie storm zaait
T.C. Boyle

cover 'Wie storm zaait'


Dit boek begint met een citaat van D.H. Lawrence: ‘In wezen is de Amerikaanse ziel hard, gesloten, stoïcijns, dodelijk. En nog steeds niet milder geworden’. Hiermee is de toon gezet.

In een uptempo schrijfstijl, scherp en nijdig, legt Boyle de Amerikaanse ziel in al haar tegenstellingen bloot. Niet bepaald opwekkend, maar de kracht schuilt in de personages die zich aan je vastkleven.

En aan de unieke blik, van binnenuit, op het hedendaagse Amerika. In het spoor van de legendarische Blackfeet-indianen waan je je in de uitgestrekte wouden van Amerika.


15 mei 2018

Tip van Nicole


Een schitterend gebrek

Arthur Japin

cover 'Een schitterend gebrek'

O, de liefde! Giacomo Casanova en Lucia, jong en verliefd dartelen ze over het achttiende-eeuwse Italiaanse platteland. Een huwelijk lijkt aanstaande. Tot de pokken toeslaan en Lucia's gezicht onherstelbaar toetakelen.

Zo mag haar grote liefde haar niet zien: ze vertrekt. Tegen Giacomo laat ze zeggen dat ze er met een ander vandoor is. Zij liegt voor de liefde, hij ziet alleen groot verraad.  

Jaren later treffen de twee elkaar weer. Maar Giacomo herkent Lucia niet vanwege de sluier die ze draagt.

Japins prachtige, ouderwetse taalgebruik past helemaal bij de tijd van het verhaal. ‘Een schitterend gebrek’ zet je aan het denken over innerlijk en uiterlijk, over gevoel en verstand.

Of kies voor het luisterboek:
App Store  |  Google Play


8 mei 2018

Tip van Martijn


Muidhond

Inge Schilperoord

cover 'Muidhond'

Voor sommige mensen wil je geen sympathie voelen. Jonathan is zo iemand. Bij gebrek aan bewijs wordt hij vrijgesproken van een zedenmisdrijf met een jong meisje. Hij trekt in bij zijn moeder, in een kustdorp dat nog uit twee huizen bestaat. Daar doet hij er alles aan om niet in oude fouten te vervallen.

Het knappe van dit boek is dat je die sympathie toch gaat voelen. Je leert een jongeman kennen die walgt van zijn eigen driften, die zich vastklampt aan de therapeutische oefeningen van zijn psycholoog. En die koste wat kost zijn jonge buurmeisje wil beschermen.

'Muidhond' is een onontkoombaar en ongemakkelijk boek. Schilperoord weet de spanning vakkundig op te bouwen, in een strakke en sobere stijl. Overweldigend debuut.


3 mei 2018

Tip van Eric


Wederzijds

Kees 't Hart

cover 'Wederzijds'


Hilarisch en tegelijkertijd ontzettend beklemmend. Dat is het verhaal van een brave conrector in de grote stad die zich ergert aan de toenemende overlast van vandalen, buren en een studentenhuis in de straat. De politie doet niks. Daarom sluiten hij en z’n vrouw zich aan bij een ogenschijnlijk sympathieke organisatie van elkaar helpende burgers die overlast aanpakt.

Wat begint als een invoelbaar en ironisch verslag van wat ze meemaken, ontaardt geleidelijk in een nachtmerrie, waarin het middel steeds erger wordt dan de kwaal. Het echtpaar raakt verder en verder verstrikt in het louche preventienetwerk. ’t Hart schetst subliem de ontreddering en paranoia, tot aan de verrassende ontknoping toe.

Of kies voor het luisterboek:
App Store  |  Google Play


24 april 2018

Tip van Martijn


De tienduizend dingen

Maria Dermoût

cover 'Tienduizend dingen'

Als je één Indische roman leest, laat het dan deze zijn. ‘De tienduizend dingen’ is een magisch boek dat nog lang door je hoofd zal spoken.

Wat mij vooral pakte was de sfeer op de ‘Tuin Kleyntjes’, die Dermoût met prachtige details weet op te roepen. De geur van nootmuskaat en citroengras, het flonkergroen van de rondvliegende parkietjes, het rode vruchtvlees van de pompelmoezen.

Maar er is meer wat dit boek bijzonder maakt. De mysteries rond leven en dood, de opmerkelijke personages die voorbijkomen en, niet in de laatste plaats, de schoonheid van Dermoûts taal: poëtisch en geheimzinnig. ‘De tienduizend dingen’ is in één woord betoverend.


17 april 2018

Tip van Nicole


Vrijheid   

Hilary Mantel

cover 'Vrijheid'


Als je van historische literaire romans houdt, dan moet deze zeker op je lijstje. 'Vrijheid' is het eerste deel van de trilogie 'Een veiliger oord', waarin je in het Parijs van vlak voor de Franse Revolutie wordt ondergedompeld.

Mantel schrijft met vaart. De Franse Revolutie is een groot onderwerp maar ze houdt het klein en behapbaar door de levens van een aantal personen uit te lichten: de leiders van de revolutie. Ze besteedt veel aandacht aan familie en relaties waardoor het persoonlijk en boeiend blijft. Zo zit je ook heel snel in het verhaal. Als je de smaak te pakken hebt, kun je door met deel 2 en 3!


10 april 2018

Tip van Eric


De Wadden

Mathijs Deen

cover 'De wadden'


Voor iedereen die weg is van de Wadden of er juist nog nooit is geweest: tijdens het lezen van dit boek van Mathijs Deen krijg je zin om er meteen (weer) naartoe te gaan. Deen beschrijft de geschiedenis van de verschillende eilanden van de prehistorie tot nu.

Hij hanteert daarbij geen droge, feitelijke stijl, maar vertelt juist poëtisch en meeslepend. Dat resulteert in non-fictie die leest als een roman. Aan de hand van verhalen van en over Romeinen en Vikingen, piraten en schipbreukelingen, boeren en vissers, vluchtelingen en badgasten schetst Deen gedetailleerd de levensloop van dit steeds veranderende stuk Nederland.

Of kies voor het luisterboek:
App Store  |  Google Play


3 april 2018

Tip van Marijke


Kinderen van het ruige land

Auke Hulst

cover 'Kinderen van het ruige land'Deze sterk autobiografische roman maakt diepe indruk. Vier jonge kinderen worden door hun moeder min of meer aan hun lot overgelaten na het plotselinge overlijden van hun vader. Ondanks dit trieste gegeven is het een allerminst eenduidig verhaal over verwaarlozing en de gevolgen daarvan.

In sprankelende stijl, op vaak komische toon, beschouwt Kai zijn chaotische leven en dat van zijn familieleden. Met de lichtheid en onbevangenheid die zo uniek is voor de kindertijd. Dit boek bewijst dat een situatie nooit zwart-wit is en dat ‘schuld’ een betrekkelijk begrip is.

Of kies voor het luisterboek:
App Store  |  Google Play


27 maart 2018

Tip van Martijn


Blanco   

Peter Terrin

cover 'Blanco'

 

Beklemmend. Vooral thrillers krijgen dit etiket al snel opgeplakt. Maar als ik ooit beklemming heb ervaren tijdens het lezen, dan was het bij deze roman van Peter Terrin. Wat begint als liefde, mondt uit in bezetenheid. Wat begint als zorgzaamheid, mondt uit in verstikking. En dat alles in die prachtige, beeldende Terrin-zinnen.

'Blanco' is een grootse roman in slechts 174 pagina's. Het is het verhaal van Viktor, wiens vrouw op gewelddadige wijze om het leven komt. Om zijn zoon hetzelfde lot te besparen, gaat Viktor ver. Heel ver. 


20 maart 2018

Tip van Nicole


De weg

Cormac McCarthy

cover 'De weg'


Een wreed maar prachtig boek. Een vader en een zoon proberen te overleven in een wereld waar na een ramp weinig meer van over is. Alles is grijs, er is geen eten, de weinigen die hebben overleefd moorden elkaar uit. Geen gezellig boek. Toch is er steeds weer een sprankje hoop, al is het maar in de vorm van een blikje voedsel.

Het verhaal is beeldend geschreven en spannend, want wat gaat de volgende dag brengen? Mocht je na het lezen behoefte hebben aan meer beeld: het boek is ook verfilmd…


13 maart 2018

Tip van Eric


De waanzinnige veertiende eeuw

Barbara Tuchman

cover 'De waanzinnige veertiende eeuw'

Met bijna 900 pagina’s is het op het eerste gezicht een flinke pil. Maar 'De waanzinnige veertiende eeuw' van de Amerikaanse historica Barbara Tuchman leest als een echte pageturner. 

Tuchman maakt de middeleeuwen bijzonder toegankelijk door als centrale figuur de Franse ridder Engelram VII van Coucy te nemen. Aan de hand van zijn relatief lange levensverhaal vertelt ze over belangrijke onderwerpen en gebeurtenissen uit de veertiende eeuw, zoals de pest, de Honderdjarige Oorlog, klimaatverandering, hoofse liefde en religie.

Omdat Tuchman veel aandacht besteedt aan het alledaagse leven in die ‘waanzinnige’ eeuw, wordt het verhaal invoelbaar en zie je zelfs parallellen met onze eigen tijd.


6 maart 2018

Tip van Marijke


Roem

Daniel Kehlmann

cover 'Roem'

Moderne technologie en miscommunicatie leiden in 'Roem' tot een reeks absurde gebeurtenissen met grote gevolgen.

Een sullige echtgenoot beschikt ineens over het nummer van een beroemd acteur die kort daarop onvermijdelijk in de vergetelheid raakt. Een schrijver, beroemd van zijn boeken over een arts, gaat een relatie aan met een echte arts die niets over haar leven kwijt wil uit angst in zijn verhaal te belanden. Een internettrol die juist niets liever wil dan dat.

Een variëteit van personages trekt voorbij wier levens in meerdere plots en subplots op ingenieuze wijze met elkaar verbonden zijn. Illusie en werkelijkheid lopen zo in elkaar over dat de ontknoping mij totaal verraste. Hilarisch en betoverend.