Ga mee op literaire wereldreis

portret Sanne

Daag jezelf uit om meer wereldliteratuur te lezen. Want fijne romans, steengoede thrillers en fantastische klassiekers vind je overal. Sanne, titelbeschrijver bij de Koninklijke Bibliotheek, neemt je mee rond de boekenwereld.

Wat is je bestemming?

Ook zo’n zin om op literaire wereldreis te gaan? Tja, waar begin je dan? De ultieme literaire wereldreis bevat boeken uit alle landen ter wereld. Zo ben je natuurlijk wel een tijd bezig! Maar je kan de reisplannen zo groot of klein maken als je zelf wilt.

Begin bijvoorbeeld eerst met bedenken uit welke regio’s je nog nooit een boek hebt gelezen. Het is een goede uitdaging om een paar boeken uit die regio’s uit te proberen. Of is er misschien een regio of land waar je interesse in hebt? Zo is boeken lezen hele fijne voorpret voor een echte reis die je aan het plannen bent.

Je kan het ook over een andere boeg gooien, en binnen je favoriete genres op zoek gaan naar pareltjes uit andere werelddelen. Het leuke is dat schrijvers uit andere delen van de wereld een heel nieuwe twist aan een genre kunnen geven. De setting is anders, of de conventies worden anders ingevuld.

Een wereldreis vanuit de comfortabele stoel hoef je niet te beperken tot boeken. Je kan er meer omheen bedenken: kook een maaltijd uit het land, bekijk een film of luister naar muziek. Met online streamingdiensten kan je ook voor deze activiteiten fantastische dingen vinden – en kijk gelijk even op de online Bibliotheek voor een kookboek met geschikte recepten.

Doe inspiratie op

Om een boek te zoeken dat past bij je literaire reisplannen, kan je alle tips gebruiken die Nicole noemde in haar eerdere blog. Met advies van jouw lokale boekhandel, of van lezers in jouw omgeving kom je vaak op leuke ideeën.

Online kan je ook veel inspiratie opdoen en gelijkgestemde lezers vinden. Op online platforms als Goodreads, Hebban of The Storygraph zijn veel andere literaire wereldreizigers, en het zijn goede bronnen voor het vinden van boeken op thema, land, of vertaling. Bij de lezers op deze platforms kan je inspiratie opdoen, tips krijgen over boeken die je gelezen móet hebben, of je kan met een online leesgroep samen een boek lezen. Maar er zijn ook bloggers, vloggers en instagrammers die van wereldliteratuur houden en die tips delen over goede en interessante boeken. De bekendste is de Engelse journaliste Ann Morgan die in 2012 in een jaar (!) bijna 200 boeken las van over de hele wereld.

Daarnaast kan je ook meedoen aan themamaanden zoals de Women in Translation Month – dit is in augustus en dan worden vrouwelijke auteurs in vertaling in het zonnetje gezet. Een prima maand dus om wat nieuwe boekentips te krijgen. Lezers delen hun favorieten op social media onder de hashtag #WITmonth.

Met boeken de wereld rond

Heb je het helemaal te pakken en wil je de hele wereld rond met een boek? Dan ben je even bezig: er zijn zo’n 196 landen. Soms zal je behoorlijk moeten speuren naar een geschikt boek. Gooi het net wijd uit: beperk je niet alleen tot recente uitgaves, maar kijk ook wat er tweedehands en in de ramsj beschikbaar is. En gaat het lezen in andere talen je makkelijk af? Verdiep je eens in wat er beschikbaar is in die andere talen. Vaak worden er andere titels vertaald dan in het Nederlands.

Van een aantal landen zijn maar heel weinig boeken beschikbaar en soms heb je moeite iets te vinden wat je aanspreekt. Ga jezelf niet dwingen om een boek te lezen omdat het toevallig van een auteur van dat land is, maar laat het even voor wat het is. Ga rustig verder met boeken uit andere regio’s die je wél aanspreken. Op een later tijdstip zijn er misschien nieuwe boeken uitgekomen, of kom je toevallig een boek tegen dat je eerder niet was opgevallen.

Veel literair reisplezier!

Terug