Goed verhaal, lekker kort

portretfoto Lot

Wil jij ook weleens korte verhalen lezen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Martijn, eindredacteur van de online Bibliotheek, tipt zijn favoriete verhalenschrijvers.

Toegegeven, mijn favoriete boek van de afgelopen jaren heeft ruim 1.200 bladzijden (Max, Mischa & het Tet-offensief). Maar juist na zo’n boek krijg ik zin om eens even wat korte verhalen te lezen. Daar kan ik net zo van genieten als van een pil van A.F. Th.-formaat. Hier een paar van mijn favorieten.

Sanneke van Hassel

Op de korte afstand is zij een van de groten van de Nederlandse literatuur. Sanneke van Hassels verhalen spelen zich meestal af in Rotterdam. Ze zijn modern, realistisch en betoverend. Met oog voor detail en een subtiele pen weet ze doodgewone ontmoetingen speciaal te maken. Een van mijn favoriete verhalen uit ‘Ezels’ volgt Cheng, een snackcarhouder aan de Maashaven. Bij oppervlakkige lezing gebeurt er weinig verheffends. Bij aandachtige lezing des te meer.

Raymond Carver

De verhalen van Raymond Carver worden bevolkt door armlastigen, zuiplappen en ontgoochelden. De zogeheten ‘onderkant van de samenleving’. Daarover schrijft hij met veel gevoel voor timing en dosering. Interessant zijn ook de verschillende versies van sommige verhalen. Enerzijds ontstaan doordat Carver maar bleef sleutelen aan zijn verhalen, anderzijds doordat zijn redacteur nogal grondig te werk ging. Niet altijd naar volle tevredenheid van de schrijver. Zo bevat de bundel ‘Beginners’ de verhalen van ‘What We Talk About When We Talk About Love’ zoals Carver ze oorspronkelijk bedoeld had. Oordeel vooral zelf.

Het werk van Carver is helaas niet te leen in de online Bibliotheek. Wel kun je in de meeste openbare bibliotheken gedrukte boeken van hem vinden:

Kathedraal
Beginners
Wees alsjeblieft stil, alsjeblieft

F.B. Hotz

Oegstgeestenaar Fritz Bernard Hotz is bij het grote publiek niet zo bekend als, pak ‘m beet, Jan Wolkers. Dat is jammer, want zijn verhalen zijn scherp, subtiel en intrigerend. Hij kreeg in 1998 overigens de P.C. Hooft-prijs voor zijn hele oeuvre, dus helemaal vergeten is hij zeker niet. Ook niet bij mijn gewaardeerde collega Arno, die Hotz al eerder tipte in het boekenpanel van de online Bibliotheek. Ik volsta hier verder met Arno’s afsluitende voorspelling: ‘Als je onder de indruk raakt van deze verhalen, zul je een Hotz-verslaafde worden.’

Ik heb gekozen voor deze drie schrijvers, maar ik had natuurlijk ook Alice Munro, Maarten Biesheuvel en A.L. Snijders kunnen noemen. Merijn de Boer, Annelies Verbeke, Manon Uphoff. En nog wel een stuk of dertig schrijvers. Bijkomend voordeel van korte verhalen is dat je al snel een idee hebt of een schrijver je bevalt of niet. Je kunt er dus een hoop proberen zonder dat het je overdreven veel tijd kost. Of probeer eens een literair tijdschrift als De Revisor of Tirade. Goede kans dat je schrijvers ontdekt die je nog niet kende!


Meer geweldige bundels

Literaire tijdschriften

Terug