'Liefhebbers van dit boek lazen ook...'

portretfoto Lot

Het is altijd erg fijn om een boek tegen te komen dat je doet denken aan een (oude) favoriet. Maar het is niet altijd even makkelijk om zoiets ook werkelijk te vinden. Daarom heeft Lot, bureauredacteur bij DBNL, boeken bij elkaar gezocht die echt veel op elkaar lijken. Of dit nu gaat om thema, personages, setting of genre. Als je al fan bent van één van de twee, kun je zonder twijfel aan de ander beginnen.

Identiteit en racisme van 1929 tot 2020

Bijzonder aan de 21e-eeuwse bestseller De vervlogen helft van Brit Bennett is dat dit boek gedeeltelijk werd geïnspireerd door de roman Schutkleur van Nella Larsen uit 1929 (in de editie van de online Bibliotheek gecombineerd met haar andere korte werk, Drijfzand). Beide boeken behandelen thema’s van racisme en identiteit in de V.S., en wat het betekent om voor blank door te gaan als lichte zwarte vrouw.

Larsens 'Schutkleur', ook al is het inmiddels meer dan 90 jaar oud, voelt nog steeds erg relevant. Daarnaast is het kort en is het verhaal verrassend spannend: deze klassieker leest als een trein. 'De vervlogen helft is uitgestrekter', omdat dit boek de focus legt op meerdere generaties van dezelfde familie.

Allebei zijn het romans met een psychologische inkijk waardoor je de personages erg goed leert kennen. In mijn (virtuele) boekenkast zijn dit in ieder geval twee nieuwe favorieten.

  • Brit Bennett De vervlogen helft

    De tweelingzussen Desiree en Stella Vignes zijn elkaars spiegelbeeld. Op zestienjarige leeftijd lopen ze samen weg van de kleine, zuidelijke zwarte gemeenschap waarin ze zijn opgegroeid, maar al snel scheiden hun wegen. Eenmaal volwassen lijkt hun spiegelbeeld te zijn vervlogen. Niet alleen de invulling van hun dagelijks leven verschilt, alles is anders:...

    E-book

  • Brit Bennett De vervlogen helft

    De tweelingzussen Desiree en Stella Vignes zijn elkaars spiegelbeeld. Op zestienjarige leeftijd lopen ze samen weg van de kleine, zuidelijke zwarte gemeenschap waarin ze zijn opgegroeid, maar al snel scheiden hun wegen. Eenmaal volwassen lijkt hun spiegelbeeld te zijn vervlogen. Niet alleen de invulling van hun dagelijks leven verschilt, alles is anders:...

    Luisterboek (digitaal)

Unieke sciencefiction

De stenen goden van Jeanette Winterson en De verhalen van jouw leven en anderen van Ted Chiang vallen beide onder sciencefiction. Maar let op: dit zijn geen boeken vol met actie of spannende gevechten in de ruimte (hoewel dat ook geweldig leuk kan zijn).

'De stenen goden' bestaat uit drie verhalen die met elkaar zijn verbonden. Ze vertellen een liefdesverhaal door tijd en ruimte heen. De bundel van Ted Chiang bevat korte, speculatieve verhalen, vaak met een filosofisch tintje of iets wat je aanzet tot denken. Van een van zijn verhalen werd ook de prachtige film 'Arrival' gemaakt.

Als je geïnteresseerd bent in een originele voorstelling van hoe de toekomst, het verleden of een alternatief heden er uit zou kunnen zien, dan zijn deze boeken wat voor jou.

Antropologische avonturen

Zowel Euforie van Lily King als Notities uit de jungle van Hanya Yanagihara speelt zich af op een eiland in Oceanië. Ook volgen ze beide een antroplogische onderneming en bevatten ze een personage dat is gebaseerd op een historisch figuur.

Bij Yanagihara’s 'Notities uit de jungle' is dit een vrij verknipt personage met weinig moreel kompas, wat ook naar voren komt uit het verhaal. Bij dezen ook een kleine waarschuwing: het is soms ongemakkelijk om te lezen over zijn keuzes en acties. 'Euforie' is gedeeltelijk gebaseerd op het leven van antropologe Margaret Mead. Terwijl ze verschillende stammen bestuderen vormen de drie hoofdpersonages in dit boek een vriendschap.

De vraag die bij beide titels naar boven komt is: kun je als antropoloog wel objectief zijn? Neem je niet altijd je eigen (westerse) perspectief mee? En wat zijn de gevolgen daarvan? Het is erg interessant om te zien hoe een wetenschappelijke discipline zoals antropologie in deze romans, elk op een eigen manier, onder handen wordt genomen.

  • Lily King Euforie

    In de jaren dertig ontstaat er tussen drie antropologen die onderzoek doen op Nieuw-Guinea een hechte maar ook problematische relatie.

    E-book

Magie in victoriaans Engeland

Een vleugje mysterie, een historisch decor, intrigerende figuren: wie smult daar nou niet van?

Los van het feit dat de omslagen mooi bij elkaar passen, is ook de inhoud van deze twee titels verwant. Bij beide is victoriaans Engeland gekozen als de setting, maar dat is niet het Engeland uit de geschiedenisboeken. Er zijn net even wat kleine dingen anders. In De boekbinder van Bridget Collins is dit de magische en gevaarlijke kracht van boeken, in De horlogemaker van Londen van Natasha Pulley is het een uurwerk dat misschien meer mogelijkheden heeft dan het weergeven van de tijd. En dat is nog maar de tip van de sluier.

  • Natasha Pulley De horlogemaker van Londen

    Op mysterieuze wijze komt een Engelse jongeman in het bezit van een zeer bijzonder horloge dat hem maanden later het leven redt.

    E-book

  • Bridget Collins De boekbinder

    Stel dat je verdriet kunt wissen. Stel dat je pijn kunt vergeten. Stel dat je een geheim kunt verbergen. Voor altijd!Emmett, een jonge boerenzoon, gaat in de leer bij een boekbindster. Zij weet dat hij de aangeboren gave heeft om herinneringen van mensen te wissen en in een boek vast te leggen. Een dergelijk boek kan zowel in goede als verkeerde handen...

    Luisterboek (digitaal)

  • B.R. Collins De boekbinder

    Boerenzoon Emmett gaat in de leer bij een oude boekbindster en ontdekt dat het boekbinden toch wel een erg raadselachtig ambacht is.

    E-book

Terug