Leesclubboek van de maand

Lees deze keer met ons 'Op weg naar de Hartz' van Wessel te Gussinklo.
Op zoek naar eerdere leesclubboeken? Bekijk het archief


Wij lezen nu

Over de schrijver

Wessel te Gussinklo debuteerde in 1986 met de roman De verboden tuin, die bekroond werd met de Anton Wachterprijs. Zijn tweede roman, De opdracht (1995), ontving de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs, de ECI-prijs en de F. Bordewijkprijs, en werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs en De Gouden Uil.

De roman 'Zeer helder licht' (2014) stond op de toplijst van de AKO Literatuurprijs. In 2016 ontving Te Gussinklo de C.C.S. Croneprijs voor zijn hele oeuvre en in 2017 verscheen De weergekeerde bloem. Voor zijn twee meest recente romans, De hoogstapelaar en Op weg naar de Hartz, ontving Te Gussinklo respectievelijk de BookSpot Literatuurprijs en de Boekenbon Literatuurprijs (beide voorheen AKO Literatuurprijs).

Bron: Uitgeverij Koppernik

Leesclubvragen bij 'Op weg naar de Hartz'

Algemene vragen

  1. Vind je dit een bijzonder boek? Waarom wel of niet?

  2. Zou je dit boek aanraden aan een vriend of vriendin? Waarom wel of niet?

Discussievragen

3.  Op weg naar De Hartz kent twee verteltijden: in het heden bezoekt Ewout Meyster opnieuw het landgoed dat hij ooit samen met zijn psychiater Somsen aandeed om een buitenlandse goeroe te zien. In het andere verhaal, dat uit het verleden, wordt de voorgeschiedenis uitgesponnen. Wat voegt die hedendaagse verhaallijn toe aan die uit het verleden? Welke vind je sterker? Heeft Ewout geleerd uit het verleden?

4. Te Gussinklo brengt in deze roman een variant van het klassieke meester-leerlingmotief (zoals we dat kunnen kennen uit de romans van S. Vestdijk) voor het voetlicht. In hoeverre snijdt Somsens analyse van Ewouts karakter hout?

5. In hoeverre geeft de schrijver aanwijzingen dat Ewouts liefde voor de bibliothecaresse oprecht is of dat het een projectie is? Wat zouden de gevoelens van Sylvia zijn? Zijn die goed af te leiden uit Ewouts weergave?

6. In de literaire kritiek is gezegd dat Te Gussinklo het
concept van mannelijkheid bevraagt in dit boek. Welke aanwijzingen zou schrijver geven voor zo’n lezing? En: wat is het vrouwbeeld dat wordt gegeven in dit proza? Wat vind je daarvan?

7. Kun je 'Op weg naar De Hartz', net als de andere delen, als een verlossingsgeschiedenis zien? Die term gebruikt de schrijver tenslotte zelf voor zijn boeken. En, wat denk je, zal er nóg een roman over Ewout komen?