De leesclub

15 oktober 2019: 'Het museum van zonderlinge zaken' van Alice Hoffman.


Wij lezen nu

Het museum van zonderlinge zaken

Alice Hoffman

Coralie treedt op als meermin in haar vaders show. Eddie Cohen is een joodse jongen die met zijn vader naar Amerika is gevlucht. Bij toeval ontmoeten ze elkaar en worden verliefd, in het New York van 1911.

Bekijk dit e-book


Over Alice Hoffman

Alice Hoffman (New York, 1952) is een favoriet auteur voor zowel tieners als volwassenen. Ze maakt de diepste mysteries van het leven behapbaar en begrijpelijk in verhalen die doordrenkt zijn van magisch realisme en een dromerige, sprookjesachtige gevoeligheid.

'Hier op aarde', haar roman uit 1997, werd verkozen voor Oprah Winfreys beroemde boekenclub. Maar ook Hoffmans andere boeken zijn enorme bestsellers geworden, met onder andere de verfilmde romans 'Magische praktijken' (met Sandra Bullock en Nicole Kidman), 'Onder water' en het young-adult-sprookje 'Aquamarine'. 

Hoffman heeft borstkanker overleefd, en zoals zo veel mensen die weten hoe veel geluk ze hebben gehad, gelooft ze heilig in teruggeven. Om deze reden heeft ze haar voorschot op haar bundel korte verhalen uit 1999, 'Twee gekke meiden', gedoneerd om het Hoffman Breast Center te kunnen oprichten in het Mount Auburn Hospital in Cambridge, Massachusetts.

Van Alice Hoffman verschenen recentelijk de historische romans 'De duivenhoudsters', 'Het museum van zonderlinge zaken', 'De verbintenis van tegenpolen' en 'Magische regels', de voorloper van 'Magische praktijken.

Boektrailer (Engels)

Leesclubvragen bij 'Het museum van zonderlinge zaken'

Welke rol spelen de twee branden?

Wat vind je van de structuur van de verhaallijn met betrekking tot de twee branden? Welk effect heeft de brand op de hoofdpersonages en op de mensen van Manhattan en Brooklyn?

Hoe beïnvloedt Raymond Morris de manier waarop Coralie haar vader en hun wereld ziet?

Waarom vertelt Coralie niks aan Maureen over het feit dat ze ’s nachts gaat zwemmen en de seksuele uitbuiting door haar vader? Denk je dat Maureen Coralie had kunnen beschermen als ze het wel had geweten?

Kun je je verleden loslaten?

Eddie zegt dat je het verleden met je meedraagt en je toekomst laat bepalen totdat je besluit het verleden los te laten. Vind je dat Eddie zelf zijn verleden echt heeft losgelaten? Stond je achter zijn besluit om bij zijn vader weg te gaan?

Vind je Coralie moedig?

Kun je voorbeelden geven van situaties waarin ze tegen haar vader in gaat, en situaties waarin ze toegeeft aan zijn wil? Vindt ze zichzelf moedig?

Wat vind je van Coralies nieuwsgierigheid?

Coralie is erg nieuwsgierig. Maakt dat haar situatie beter of slechter? Vind je haar naïef?

Wat is de rol van dromen in dit boek?

De auteur laat dromen meerdere keren terugkomen in het verhaal. Wat voor sfeer creëert dat? Hoe geven de dromen van Coralie en van Eddie hun innerlijk weer en op wat voor manier verbinden de dromen hen aan het verleden en aan de toekomst?

Hoe beoordeel je het gedrag van professor Sardie en Abraham Hochman?

Professor Sardie en Abraham Hochman doen zich voor als iets dat ze niet zijn. Vind je dat ze een te hoge dunk van zichzelf hebben? Wat vind je van hun misleidingen?

Hoe belangrijk zijn dieren in dit boek?

Waarom redt Coralie de schildpadden? Begrijp je het symbolisme van de forel die Eddie niet kan doden? Weet je nog andere voorbeelden waarbij dieren iets over een personage duidelijk maken?

Wat is de rol van de ontwikkeling van New York?

De auteur schetst een beeld van New York van snelle ontwikkelingen en grote veranderingen. Welke historische ontwikkelingen spraken het meest tot je verbeelding? Als je in New York bent geweest, vond je het lastig om je in te beelden hoe de stad eruitzag in het begin van de 20e eeuw?


Meer van Alice Hoffman

 • De verbintenis van tegenpolen

  Alice Hoffman

  Het levensverhaal van de eigenzinnige Rachel Manzana Pomié (1795-1889), de moeder van de befaamde schilder Camille Pissarro.

  E-book

  Bekijk details van De verbintenis van tegenpolen

 • Magische praktijken

  Alice Hoffman

  Nadat hun ouders zijn verongelukt, worden twee helderziende zusjes opgevangen door twee oude, eveneens helderziende, tantes.

  E-book

  Bekijk details van Magische praktijken

 • Magische regels

  Alice Hoffman

  Omdat de kinderen van Susanna Owens over magische krachten beschikken, heeft zij strenge regels gesteld om hun krachten in te perken, maar als het noodlot toeslaat kunnen ze niet anders dan omarmen wie ze zijn.

  E-book

  Bekijk details van Magische regels

 • Lessen om te overleven

  Alice Hoffman

  Handreiking voor het omgaan met een ernstige ziekte en wat je nodig hebt om met ziekte en verlies om te gaan.

  E-book

  Bekijk details van Lessen om te overleven

New York, New York

Meer inspiratie voor je leesclub?