Quiz van de dag

We zoeken iedere werkdag een titel en een auteur. Weet jij de oplossing? Aan het eind van de week vind je hier de antwoorden.

Week 3

maandag 18 januari

(…) was de oudste zoon van mijn vaders mandoer en evenals ik geboren op de onderneming Kebon Djati, waar mijn vader administrateur was. Wij scheelden maar een paar weken in leeftijd. Mijn moeder hield veel van (…)’s moeder, waarschijnlijk omdat zij, als jonge Hollandse vrouw, voor het eerst in Indië, en op het afgelegen Kebon Djati vrijwel verstoken van elk contact met sekse- en rasgenoten, in de zachte opgewekte Sidris begrip en toewijding vond. De band werd versterkt door het feit dat zij beiden een eerste zwangerschap doormaakten. In de lange uren van de dag, als mijn vader op inspectie de tuinen doortrok, of werkte in zijn kantoor naast de fabriek, zaten mijn moeder en Sidris op de achtergalerij met naaiwerk en bespraken in een vertrouwelijk spel van vraag en antwoord ervaringen, angsten en wensen.
 

dinsdag 19 januari

woensdag 20 januari

donderdag 21 januari

Met de dood van de Mexicaan had hij de laatste hand gelegd aan een beroerde opdracht, een van de beroerdste die hij had gehad – smerig, gevaarlijk en zonder enig ander voordeel dan dat hij erdoor uit het hoofdkwartier had kunnen wegkomen.
     Een forse Mexicaan had een paar papavervelden. Niet voor de snijbloemen. De bloemen werden gemaaid om de opium snel en naar verhouding goedkoop te laten verkopen door de kelners van een klein café in Mexico City, Madre de Cacao genaamd. De Madre de Cacao genoot meer dan genoeg protectie. Als je opium wilde hebben, ging je maar naar binnen en met je consumptie bestelde je wat je hebben wilde.  
 

vrijdag 22 januari

Week 2

maandag 11 januari

dinsdag 12 januari

Fel scheen de septemberzon op het vliegveld Le Bourget, toen de passagiers het terrein overstaken en in het lijnvliegtuig Prometheus klommen, dat over een paar minuten naar Croydon zou vertrekken.
     Jane Grey was bijna de laatste die binnenkwam en haar plaats innam – nummer 16. Enkele passagiers waren reeds door de deur in het midden langs de piepkleine pantry en de beide wc’s, naar de voorcabine gegaan. De meesten hadden hun plaatsen al ingenomen. Aan de andere kant van het gangpad werd er al lustig op los gepraat – waarbij een nogal schelle, harde vrouwenstem het gesprek domineerde. Jane vertrok even haar mond. Dat soort stem kende zij goed.
 

woensdag 13 januari

donderdag 14 januari

Ik had je in dat steilorige hoogseizoen als een zweer met een hoefmes uit de klauwlederhuid moeten verwijderen, ik had ruimte moeten maken bij de tussenklauwspleet zodat mest en vuil ertussenuit zouden vallen en niemand je kon infecteren, misschien had ik je enkel wat moeten pellen en bijschaven met de slijper, je moeten reinigen en droogwrijven met wat zageling.
 

vrijdag 15 januari

Ik gunde mijn moeder een lieve mantelzorger, maar ik was het niet. Vanwege haar 83ste verjaardag ging ik twee dagen bij haar logeren. Het begon weer met goede voornemens, maar al snel sloeg de irritatie toe. Eigenlijk al bij binnenkomst toen ze meldde wat mijn vader van het weer zou hebben gevonden.

„Papa zou zeggen: het is mooi weer.”

Ik had mijn vader nooit over dat soort dingen gehoord, maar postuum had hij het opeens over defecte staafmixers, verdwenen sleutelbossen, een nieuw tosti-ijzer, internetbankieren, de onbegrijpelijke handleiding van het gehoorapparaat en dat er te veel aardbeiengebak was gekocht. En altijd over het weer.