1984

cover '1984'

George Orwell

4 februari 2020 | Tip van Ilse

Een van mijn favoriete boeken. Het is een lekkere klassieker die ik elke paar jaar opnieuw lees. Het verhaal van George Orwell leest weg als een thriller en speelt zich af in een wereld die zo echt lijkt dat je het voor je ogen ziet.

Het boek is zo bekend, dat je er zelfs delen uit kent als je er geen letter van hebt gelezen. Orwell is bijvoorbeeld de geestelijk vader van Big Brother. Toen Orwell dit boek in 1948 schreef, vroeg hij zich af hoe de wereld er in 1984 uit zou kunnen zien, als er een dictator aan de macht zou komen. Hij bedacht een wereld waarin waarheid niet bestaat, en taal wordt gebruikt om je denken te beïnvloeden. Een wereld waarin liefde geen plek heeft.

In die koude en harde wereld leeft Winston, die werkt bij het Ministerie van Waarheid. Hij past dagelijks artikelen in krantenarchieven aan (fake news!). Winston wordt verliefd op Julia – een gevoel dat in 1984 niet meer mag bestaan. Kan er iets moois groeien in een wereld waarin Big Brother je letterlijk altijd ziet en hoort?

Dit boek is zo ontzettend gaaf, dat ik kippenvel krijg terwijl ik dit schrijf. Wát een boek. En wat een waarschuwing. Als er morgen een dictator opstaat, wat ziet en hoort die dan van jou?

Bekijk het e-book

Bekijk het luisterboek


foto panellid NicoleIlse
Contentspecialist Koninklijke Bibliotheek

Is er iets mooiers dan verdwijnen in een goed, dik boek? Voor mij niet.

Ik lees van alles. Van Russische klassiekers tot de nieuwste Murakami, van hilarische reisverhalen van Bill Bryson tot 'Homo Sapiens' van Yuval Noah Harrari. Het onderwerp en de stijl zijn niet eens zo belangrijk. Ik ga op zoek naar de belevingswereld en het verhaal van een ander. En het liefst van iemand die heel anders is dan ik.