1q84

cover '1q84'

Haruki Murakami

16 juli 2019 | Tip van Ilse

Sommige boeken zijn zo mooi, dat ik langzamer ga lezen omdat ik niet wil dat het verhaal stopt. ‘1q84’ is er zo een.

Dit boek vertelt het verhaal van Aomame en Tengo. Het speelt zich af in Tokio, 1984 – maar nadat Aomame een vreemde passage bij een snelweg neemt, komt ze in een andere tijdslaag terecht. Een tijdslaag waarin er bijvoorbeeld twee manen zijn.

Aomame noemt deze tijd ‘1q84’: de ‘q’ staat voor een vraagteken. Ook Tengo komt in deze wereld met twee manen terecht. Gelukkig maar, want Tengo en Aomame zijn voorbestemd om samen te zijn. Een liefdesverhaal dus. Maar, zoals het Murakami betaamt, Aomame en Tengo moeten wel een hele berg al dan niet metafysische horden over, willen ze ooit samenkomen.

Waarom is het nou zo mooi? Murakami vertelt het verhaal van zo’n geweldige liefde, op een spiritueel niveau – een ontzettend diep verlangen zijn naar samenzijn met een concept van een persoon, iemand die je niet eens echt kent. Het is ontzettend menselijk, maar ook weer veel meer dan dat. Het is spannend, verbijsterend, grappig. En, als je het echt leuk vindt, dan zijn er ook nog een deel 2 en 3.


foto panellid NicoleIlse
Contentspecialist Koninklijke Bibliotheek

Is er iets mooiers dan verdwijnen in een goed, dik boek? Voor mij niet.

Ik lees van alles. Van Russische klassiekers tot de nieuwste Murakami, van hilarische reisverhalen van Bill Bryson tot 'Homo Sapiens' van Yuval Noah Harrari. Het onderwerp en de stijl zijn niet eens zo belangrijk. Ik ga op zoek naar de belevingswereld en het verhaal van een ander. En het liefst van iemand die heel anders is dan ik.