Baltische zielen

Jan Brokken

19 maart 2019 | Tip van Marieke

‘Baltische zielen’ is een huiveringwekkend goed boek. Aan de hand van veertien levensverhalen schetst Jan Brokken een verloren wereld. De Baltische staten – wat weten we ervan? Na het lezen van dit boek een heleboel.

Brokken verbindt het heden met de geschiedenis. Hij bezoekt de plaatsen waar zijn veelal joodse hoofdpersonen woonden. Zo krijg je als lezer niet alleen het leven van deze hoofdpersonen mee, maar ook de ontwikkeling van Estland, Letland en Litouwen: landen met een versnipperde geschiedenis.

Zoals meestal bij Brokken komen er veel figuren uit de culturele wereld voorbij. Denk aan schilder Mark Rothko, violist Gideon Kremer en de architect Michail Eisenstein, vader van de filmer Sergej Eisenstein (die je misschien kent van de beroemde trappenscène in Odessa uit de film ‘Pantserkruiser Potjomkin’). Maar ook minder bekende personen komen aan bod, zoals de jonge activiste Loreta Asanaviciute. Zij kwam in 1989 om bij protesten tegen de Russische bezetting.

De hoofdstukken zijn stuk voor stuk juweeltjes die me troffen en in verbijstering achterlieten. Wat een cultuur, wat een levenskracht, wat een schitterend boek.

Bekijk dit e-book




Marieke

Conservator oude drukken bij de Koninklijke Bibliotheek

Mijn favoriete non-fictieschrijvers zijn Hella Haasse, Jonathan
Franzen, Carolijn Visser en Jan Brokken. Ook lees ik graag historische
boeken en biografieën.

De afgelopen tijd las ik met veel plezier ‘Juliana, vorstin in een
mannenwereld’ en ‘Raadselvader’, allebei van Jolande Withuis, ‘Baltische
zielen’ van Jan Brokken en ‘De acht bergen’ van Paolo Cognetti.


Alle tips van Marieke