Blijf bij me

cover 'Blijf bij me'

Ayòbami Adébáyò

2 juni 2020 | Tip van Lot

Stel je voor: je bent gelukkig getrouwd en je (schoon)familie besluit plotseling dat je man wel een tweede vrouw kan gebruiken. Er moet tenslotte gedacht worden aan de voortzetting van de familielijn en die mannelijke erfgenaam heeft nu wel lang genoeg op zich laten wachten. Je bent immers nog niet zwanger geworden, dus er zal wel iets mis met je zijn.

En dat is nog maar het begin.

Het verhaal van Yejide en Akin, een jong koppel in Nigeria, speelt zich af in de tachtiger jaren met op de achtergrond veel politiek tumult en geweld. Toch blijft het toegankelijk: je hoeft zeker geen kennis te hebben van de geschiedenis van het land om de personages te begrijpen. De politieke onrust blijft door het boek heen als een soort donderwolk boven ze hangen, tot op een cruciaal moment de bliksem inslaat en hun leven compleet verandert.

Het verhaal wordt vanuit verschillende perspectieven verteld, maar de focus ligt bij Yejide. Met haar leef je het meest mee en wat ze allemaal krijgt te verduren is bijna onvoorstelbaar. Bijzonder voor een redelijk korte roman is dat er zoveel vreemde, pijnlijke en gelukkig ook grappige momenten in zitten. En elke keer als je denkt dat je precies weet wat er gaat gebeuren, of hoe een karakter in elkaar zit, tref je op de volgende pagina een enorme wending.

Dit betekent ook dat ik verder eigenlijk niet te veel wil verklappen over ‘Blijf bij me’, omdat het boek zo verrassend en uniek is. Lees geen flaptekst, zoek geen recensies, maar duik zelf in het Nigeria van Yejide en Akin.

Bekijk dit e-book


foto panellid Lot

Lot
Bureauredacteur DBNL

Ik lees veel en van alles wat, maar voornamelijk Britse en Amerikaanse boeken. Tijdens het lezen ben ik altijd op zoek naar personages die me bijblijven, die ik werkelijk mis als ik het boek dichtklap of de e-reader uitzet.

Het liefst verken ik onbekende planeten ('The Long Way to a Small, Angry Planet' van Becky Chambers), beleef ik Victoriaanse avonturen ('Fingersmith' van Sarah Waters) of bekijk ik de wereld door de ogen van iemand met een uniek perspectief ('The Collected Schizophrenias' van Esmé Weijun Wang).

Naast de genoemde auteurs zijn James Baldwin, Robin Hobb, en Hanya Yanagihara enkele favorieten.