Bruiloft in Europa

cover 'Bruiloft in Europa'

Marianne Philips

3 september 2019 | Tip van Arno

In ‘Bruiloft in Europa’ neemt Marianne Philips je mee naar een achterafstraat in Wenen anno 1933. Daar, in de Luftbadgasse, viert het oude echtpaar Hodl het gouden huwelijksfeest. Dit feest op de grote binnenplaats van het huis van de Hodls is het belangrijkste decor in deze sprankelende roman, waarin de levens van verschillende personages voor een kort moment samenkomen.

Het huis herbergt huurders van allerlei slag: een operazangeres die teert op oude roem, een orthodoxe jood en zijn rebelse, communistische kleinzoon Daniël, een neurotische violist en een aan lager wal geraakte bejaarde gravin en haar dochter. Tijdens het huwelijksfeest krijgt deze gravin bezoek van de naar Amerika geëmigreerde neef Otto, die eigenlijk terugkeert voor een andere huurster: warenhuiscaissière Rosel, zijn grote liefde.

De oude bewoners van Wenen leven in deze roman eigenlijk nog in de geest van het vergane Keizerlijke Oostenrijk; de jongeren voelen vooral de doem van de fatale jaren dertig. Vooral door de confrontaties van de jonge Daniël wordt duidelijk hoe de nazi’s al rondschuimen in Wenen, vér voor de Anschluss van 1938.

Niet eens door de concrete verhalen van de personages, maar vooral door de dreigende sfeer van de roman voel je aan dat het faliekant mis zal gaan in de jaren dertig. En dat was heel goed gezien door Philips, want deze roman verscheen voor het eerst in 1934.

Bekijk dit e-book


foto panellid ArnoArno
Collectiespecialist Nederlandse taal- en letterkunde bij de Koninklijke Bibliotheek

Ik lees alles wat los en vast zit, maar vooral Nederlandse literatuur. Soms ook Duitse. ‘Grote doden’ als Multatuli, Couperus, Nescio, Haasse en Boon wissel ik af met het indrukwekkende werk van de jongste generatie, zoals de boeken van Nina Polak, Merijn de Boer, Jamal Ouariachi en Wytske Versteeg. Ook graag en veel poëzie.


Alle tips van Arno