De achterkant van de Amerikaanse droom

cover 'De achterkant van de Amerikaanse droom'

Barbara Ehrenreich

13 juli 2021 | Tip van Eric

Barbara Ehrenreich is een gerenommeerde Amerikaanse journalist en schrijver met een groot hart en een scherp oog voor de onderkant van de samenleving. Met haar onderzoeksjournalistiek geeft ze een stem aan groepen die anders niet gehoord worden. In dit boek neemt ze de uitdaging van haar hoofdredacteur aan: kan ze rondkomen van een loon van 6 dollar per uur, zoals veel Amerikanen doen?

Ehrenreich ging undercover en sloot zich aan bij het leger van de slechtsbetaalden. Ze reisde een halfjaar dwars door de VS en werkte als serveerster, kamermeisje, schoonmaakster, bejaardenhulp en verkoopster. Ze gaf zichzelf de opdracht om niet meer geld uit te geven dan ze verdiende. Door heel zuinig te zijn, de goedkoopste kamers te huren, slecht te eten, veel en hard te werken, en niet ziek te worden lukte dat – bijna.

Deze bestseller is een helder, beknopt, soms geestig en vooral eerlijk geschreven verslag van de opdracht die Ehrenreich zichzelf gaf. Het boek biedt een indrukwekkende en vaak schokkende blik in wat voor veel mensen een dagelijkse strijd om het bestaan is in een van de rijkste landen ter wereld. Ontnuchterend, overdonderend en zeker ook verontrustend, in een tijd van ongekende welvaart voor velen.

Bekijk dit e-book


foto panellid Eric


Eric
Coördinator online Bibliotheek

Schrijvers van wie ik veel werk heb gelezen zijn Bret Easton Ellis, Harry Mulisch en Arnon Grunberg. Mooie boeken van anderen die mij bijzonder zijn bijgebleven, zijn ‘Gloed’ van Sándor Márai, ‘De Meester en Margarita’ van Michail Boelgakov, ‘Hokwerda’s kind’ van Oek de Jong en ‘Liefdeleven’ van Marcellus Emants.

De laatste tijd lees ik meer non-fictie. Mijn interesse gaat daarbij uit naar politieke reconstructies, memoires en biografieën, en naar boeken over de Middeleeuwen en over Europese en Nederlandse geschiedenis.