De druiven der gramschap

cover 'De druiven der gramschap'

John Steinbeck

13 november 2018 | Tip van Ilse

Van mij hoeven verhalen niet alleen maar leuk te zijn. Zelfs het lezen mag een opgave zijn, als ik maar een meeslepend boek voor me heb liggen. In die categorie valt 'De druiven der gramschap' van John Steinbeck.

Steinbeck neemt je mee naar Oklahoma, tijdens de grote depressie in de jaren '30 van de twintigste eeuw. Honderdduizenden pachtboeren worden door landeigenaren van hun land gestuurd. Zo ook de familie Joad. Zij laten huis en haard achter en trekken naar Californië, waar ze een land vol werk, witte huizen en sinaasappels wacht. Of niet?

Een aanklacht tegen het kapitalisme, een verhaal over migratie en menselijk lijden, een poëtische verhandeling over mensen en het land waarin ze leven: dit boek heeft het allemaal. Het is bijna tachtig jaar oud, maar nog steeds gruwelijk actueel. Het liet me verbitterd, gedesillusioneerd achter. Niet leuk. Wel hartverscheurend mooi.

Bekijk dit e-book


foto panellid NicoleIlse
Contentspecialist Koninklijke Bibliotheek

Is er iets mooiers dan verdwijnen in een goed, dik boek? Voor mij niet.

Ik lees van alles. Van Russische klassiekers tot de nieuwste Murakami, van hilarische reisverhalen van Bill Bryson tot 'Homo Sapiens' van Yuval Noah Harrari. Het onderwerp en de stijl zijn niet eens zo belangrijk. Ik ga op zoek naar de belevingswereld en het verhaal van een ander. En het liefst van iemand die heel anders is dan ik.