De gelukkigen

cover 'De gelukkigen'

Kristine Bilkau

6 augustus 2019 | Tip van Marijke

Een rijke, subtiele roman die tot nadenken stemt. Een jong stel, millennials, wordt geplaagd door faalangst. Hij is journalist, zij celliste. De komst van een kind en een langdurige verbouwing duwen het stel langzaam maar zeker in een relatiecrisis.

Geen crisis die gepaard gaat met drama, maar een die zich onderhuids opbouwt. Als lezer zie je beide mensen zich steeds verder terugtrekken in hun eigen bubbel. De schrijfster weet dit knap over te brengen: psychologisch geloofwaardig en met goed gekozen metaforen.

Ik denk dat dit verhaal voor veel (jonge) mensen herkenbaar is. Hoe moet je je voordoen? Hoe doen andere stellen dat? Hoe neem je de juiste beslissingen? De druk van de prestatiemaatschappij, de fear of missing out, het korset van verwachtingen… Ze vormen een prachtige spiegel op de moderne maatschappij.

Bekijk dit e-book


foto panellid Marijke


Marijke
Bibliothecaris bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland


Een goed boek doet de wereld om je heen verdwijnen. Dat kan voor mij een psychologische of historische roman zijn maar evengoed een klassieker uit de wereldliteratuur.

Enkele van mijn favoriete boeken zijn 'Het leven van Pi' van Yann Martel en 'De wand' van Marlen Haushofer. Verhalen met een magisch-realistisch tintje waarin natuur en dieren een belangrijke rol spelen.

Boeken die ik afgelopen tijd met veel plezier heb gelezen zijn 'De afwezigen' van Lieke Kézér en 'Alleen met de goden' van Alex Boogers.


Alle tips van Marijke