De IJssel stroomt feller dan de Amstel

cover 'De IJssel stroomt feller dan de Amstel'

Ad ten Bosch

23 juni 2020 | Tip van Eric

‘Een boek dat lezen doet’, schreef de recensent van Trouw over deze autobiografie van Ad ten Bosch. In de Volkskrant heette het, niet per se negatief bedoeld, ‘literaire roddel vermomd als memoires’. Het is beide waar én om van te smullen. In ‘De IJssel stroomt feller dan de Amstel’ beschrijft boekverkoper, uitgever en schrijver Ten Bosch zijn herinneringen. En dat doet hij vlot, smeuïg en smakelijk.

Na zijn grafische opleiding vertrok Ten Bosch eerst naar Canada, werkte daar bij een uitgeverij en was een tijdje vrachtwagenchauffeur. Daarna nam hij zijn vaders boekhandel in Zutphen over en vervolgens uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep in Amsterdam. Hij schrijft anekdotisch over al zijn belevenissen en het vak van boekverkoper en uitgever. Ten Bosch brengt daarbij een ode aan ‘het boek’ en geeft tegelijk een mooi inkijkje in de Nederlandse wereld van schrijvers, uitgevers en boekhandelaren.

Tijdens zijn leven in en rond het literaire circuit leert Ten Bosch veel bekende dichters en schrijvers kennen: van Ida Gerhardt, Harry Mulisch en Jeroen Brouwers tot Ilja Leonard Pfeijffer, Jan Siebelink en Gerrit Komrij. Er volgen drankverhalen, roddels, achterklap en afrekeningen, maar even zoveel sympathieke karakterschetsen, inzichtgevende geschiedenissen en sfeerbeelden van het boekenvak in de afgelopen veertig jaar. Enig minpuntje: Ten Bosch speelt in praktisch elke anekdote zelf een glansrol.

Bekijk dit e-book


foto panellid Eric


Eric
Coördinator online Bibliotheek

Schrijvers van wie ik veel werk heb gelezen zijn Bret Easton Ellis, Harry Mulisch en Arnon Grunberg. Mooie boeken van anderen die mij bijzonder zijn bijgebleven, zijn ‘Gloed’ van Sándor Márai, ‘De Meester en Margarita’ van Michail Boelgakov, ‘Hokwerda’s kind’ van Oek de Jong en ‘Liefdeleven’ van Marcellus Emants.

De laatste tijd lees ik meer non-fictie. Mijn interesse gaat daarbij uit naar politieke reconstructies, memoires en biografieën, en naar boeken over de Middeleeuwen en over Europese en Nederlandse geschiedenis.