De man in het hoge kasteel

cover 'De man in het hoge kasteel'

Philip K. Dick

16 november 2021 | Tip van Ilse

Niet schrikken van het genre! We hebben hier met een sciencefictionboek te maken, maar ik beloof je dat we geen robots of vliegende auto’s tegenkomen. Integendeel. De man in het hoge kasteel geeft een antwoord op de vraag: hoe zou de wereld eruit hebben gezien als Japan en Duitsland de Tweede Wereldoorlog gewonnen hadden?

In dit boek is wat wij kennen als de Verenigde Staten verdeeld in 1962 in een oostelijk Duits gebied en een westelijk Japans gebied – met een klein stukje neutrale zone in het midden. We leren diverse bewoners van deze wereld kennen, die allemaal proberen te overleven in een ontzettend complexe omgeving, met zeer wisselend succes. Intriges en samenzweringen zijn er schering en inslag, wat het tot een enorm spannend boek maakt. Centraal staat het verboden boek-in-boek De sprinkhaan ligt zwaar, waarin een wereld omschreven wordt waarin juist de geallieerden de Tweede Wereldoorlog wonnen.

Heel bijzonder aan dit boek is de verhalende kracht die er aan spullen gegeven wordt. Niet alleen aan een boek als 'De sprinkhaan', maar ook aan authentiek (of juist niet-authentiek) erfgoed. Dat geldt helemaal voor de I-Ching, een Chinees orakelboek, dat de personages gebruiken om belangrijke levenskeuzes te maken. Wat dit boek tot een absolute klassieker en een must-read maakt, is dat auteur Philip K. Dick de I-Ching zelf heeft gebruikt om het plot te schrijven. Niet iets waaraan je denkt bij sciencefiction toch?

Bekijk dit e-book


foto panellid NicoleIlse
Contentspecialist Koninklijke Bibliotheek

Is er iets mooiers dan verdwijnen in een goed, dik boek? Voor mij niet.

Ik lees van alles. Van Russische klassiekers tot de nieuwste Murakami, van hilarische reisverhalen van Bill Bryson tot 'Homo Sapiens' van Yuval Noah Harrari. Het onderwerp en de stijl zijn niet eens zo belangrijk. Ik ga op zoek naar de belevingswereld en het verhaal van een ander. En het liefst van iemand die heel anders is dan ik.