De nacht in Lissabon

cover 'De nacht in Lissabon'

Erich Maria Remarque

26 februari 2019 | Tip van Nicole

Ja, de liefde… Het blijft een prachtig thema. In dit boek wordt de liefde bedreigd door de Tweede Wereldoorlog, of concreter: de Gestapo. Die zorgt ervoor dat de hoofdpersonen constant in gevaar zijn en moeten vluchten.

Ze zijn niet de enige vluchtelingen. Namen worden doorgegeven, paspoorten vervalst. Nalatenschappen als tekeningen en postzegels gaan over van de ene vluchteling op de andere. De een z’n dood is de ander z’n doorstart. En altijd het besef: misschien is er geen morgen meer. Dan het leven en de liefde maar ten volle ervaren, omdat je toch niets te verliezen hebt.

Klinkt misschien zwaar allemaal, maar het knappe aan dit boek is dat het nergens in clichés vervalt en juist heel licht en grappig is. Bijvoorbeeld in de manier waarop de geliefden elkaar in één oogopslag begrijpen en anderen om de tuin leiden. Met z’n tweeën spelen ze een spel tegen de rest van de wereld.

Bekijk dit e-book


foto panellid Nicole


Nicole
Hoofdredacteur online Bibliotheek


Ik lees vooral literatuur, maar daarbinnen heel gevarieerd. Nederlandse en internationale literatuur, bekend en minder bekend, recente prijswinnaars en gevestigde klassiekers.

De Tweede Wereldoorlog is een periode die blijft trekken. 'De smalle weg naar het verre noorden' van Richard Flanagan bijvoorbeeld, of 'Als je het licht niet kunt zien' van Anthony Doerr.

Mooie boeken die ik recentelijk las: 'De bekeerlinge' (Stefan Hertmans), 'De acht bergen' (Paolo Cognetti) en 'A Tale of Two Cities' (Charles Dickens).


Alle tips van Nicole (2)