De Nederlandse maagd

cover 'De Nederlandse maagd'

Marente de Moor

6 juli 2021 | Tip van Arno

Het Maastrichtse meisje Janna is een getalenteerd schermster. In de zomer van 1936 wordt ze door haar vader naar landgoed Raeren gestuurd, in de buurt van het Duitse Aken. Daar zal ze werken aan haar techniek bij de befaamde ‘maître’ Egon von Bötticher.

Janna raakt in de ban van deze adellijke Duitse schermleraar, die gehavend uit de Eerste Wereldoorlog is gekomen en een man van het verleden lijkt te zijn. Op zijn landgoed komen jongemannen bijeen om de traditionele ‘Mensur’ te ondergaan: het gevecht waarbij een eervol litteken in het gezicht moet worden verworven. De mannen steken hun sympathie voor Hitler en het nationaalsocialisme niet onder stoelen of banken, maar Von Bötticher blijft stoïcijns trouw aan het oude Duitsland.

Het kasteel blijkt bol te staan van de geheimen en Janna ontdekt dat haar komst naar het landgoed geen toeval is. Langzaam ontbloot zij het gedeelde verleden van Egon en haar vader. Een spannend boek over Duitsland, Nederland, oorlog, vrede én liefde.

Bekijk het e-book

Bekijk het luisterboek


foto panellid ArnoArno
Collectiespecialist Nederlandse taal- en letterkunde bij de Koninklijke Bibliotheek

Ik lees alles wat los en vast zit, maar vooral Nederlandse literatuur. ‘Grote doden’ als Couperus, Van Bruggen, Van Oudshoorn en Haasse wissel ik af met het indrukwekkende werk van de jongste generatie, zoals de boeken van Nina Polak, Merijn de Boer, Jamal Ouariachi en Wytske Versteeg. Ik tip dus vooral Nederlandse literatuur, soms waag ik me ook aan goede Nederlandse non-fictie.


Alle tips van Arno