De rest van de dag

cover 'De rest van de dag'

Kazuo Ishiguro

14 april 2020 | Tip van Nicole

Als je aan het eind van je leven terugkijkt, heb je dan het leven geleefd dat je wilde leven?

Heerlijk, die grote Engelse landhuizen in de literatuur. Terwijl buiten de wereld voortjakkert (welvaart, oorlogen, verval) worden binnen de grote keuzes des levens gemaakt. Liefde, familie, macht en werk draaien om elkaar heen.

Zo ook in dit boek. De hoofdpersoon is een ouderwetse Engelse butler die zijn hele leven eraan gewijd heeft om deze functie goed uit te voeren. Met waardigheid, precies zoals de etiquette voorschrijft. Hij is daar zo in opgegaan dat hij andere belangrijke dingen in het leven, zoals liefde, heeft genegeerd. Sterker nog, hij heeft de liefde van zijn leven opgeofferd om een goede butler te kunnen zijn. Zijn leven ging op aan principes. Geen relaties, geen gevoelens. Geen warmte.

En nu is de tijd gekomen dat hij hierop terugkijkt. Als lezer zie je wat hij gemist heeft. Droevig, maar ook heel mooi. Dit boek won de Man Booker Prize en is ook verfilmd.

Bekijk dit e-book


foto panellid Nicole


Nicole
Hoofdredacteur online Bibliotheek

Een dag niet gelezen is een dag niet geleefd. Net dat ene boek vinden dat je raakt is best een kunst, maar als het lukt is de beloning groot. In die zin ben ik misschien een beetje verslaafd.

Ik lees vooral literatuur. Nederlands en internationaal, bekend en minder bekend, recente prijswinnaars en gevestigde klassiekers.

De Tweede Wereldoorlog blijft trekken. 'Onder de Drachenwand'  van Arno Geiger en 'De reiziger' van Ulrich Alexander Boschwitz bijvoorbeeld. Mooie boeken die ik recentelijk las: 'The Silence of the Girls' (Pat Barker), 'A Spell of Winter' (Helen Dunmore) en 'Fall on Your Knees'  (Ann-Marie MacDonald).


Alle tips van Nicole (2)