De Romanovs

cover 'De Romanovs'

Simon Sebag Montefiore

3 augustus 2021 | Tip van Lotte

Met ruim 1000 pagina’s is 'De Romanovs' van historicus Simon Sebag Montefiore niet bepaald luchtig leesvoer. Maar laat je door de omvang niet afschrikken. Sebag Montefiore weet de drie eeuwen durende Romanov-dynastie, met al haar intriges, seksuele uitspattingen, veroveringen, hervormingen en samenzweringen, te condenseren tot een zenuwslopende, bondige biografie die je in een ruk uitleest. Ook als je enige kennis over Russische geschiedenis gebaseerd is op het liedje van Boney M. zul je dit boek kunnen waarderen: politieke spelletjes, ingewikkelde relaties, jaloezie en verraad zijn van alle tijden.

Sebag Montefiore valt meteen met de deur in huis: in de eerste vijftig pagina’s alleen al worden tsarina’s vergiftigd, neuzen van ministers afgehakt, een zoon door zijn vader vermoord, en passeren beschuldigingen van verraad en tovenarij de revue. 'Game of Thrones' is er niets bij. In sneltreinvaart wordt de lezer vervolgens meegevoerd langs een reeks imposante en excentrieke karakters, onder wie bekende personages als Ivan de Verschrikkelijke, Catharina de Grote en Rasputin. Door een meeslepende schrijfstijl en oog voor details komen deze personages echt tot leven. Sebag Montefiore doet duidelijk niet aan droge, historische kost. 'De Romanovs' is soapy, bloedstollend, bizar, soms zelfs grappig, en stelt de vraag: wat doet onbegrensde macht met een mens?

 

Bekijk dit e-book


foto panellid Lotte


Lotte
catalogiseerder / metadataspecialist Athenaeumbibliotheek


Ik lees vooral veel historische romans en literatuur met een magisch tintje. Ook houd ik erg van verhalenbundels en lees ik graag populair-wetenschappelijke boeken over allerlei uiteenlopende onderwerpen. Tot mijn favoriete schrijvers behoren Neil Gaiman, Donna Tartt, Toon Tellegen en Philip Pullman. 

Recente favorieten van mij zijn 'Folk' van Zoe Gilbert, waardoor ik werd meegenomen naar een hele sprookjesachtige, maar ook naargeestige wereld, en 'Wolkenatlas' van David Mitchell, een meeslepend verhaal met een heel erg bijzonder concept. 


Alle tips van Lotte