De Saamhorigheidsgroep

cover 'De Saamhorigheidsgroep'

Merijn de Boer

29 juni 2021 | Tip van Martijn

‘De Saamhorigheidsgroep’ is een vol vaart geschreven roman over de verhoudingen tussen de leden van de gelijknamige Haarlemse vriendengroep. Ze leven sober, komen bij elkaar om te praten of knuffelen en staan 10 procent van hun inkomen af aan projecten om de minderbedeelden te helpen. Gehandicapte prostituees in Honduras, lesbische radiopioniers in Tanzania, dat werk.

Intrigerend wordt het wanneer Bernhard zich bij hen aansluit. Hij is een diplomaat in Den Haag die zich voorbereidt op een internationale carrière. Met zijn stropdas en Volvo past hij niet meteen bij de club. Het zijn dan ook niet de idealen die hem aanspreken, het is Liza. En dan vooral: haar stem. Ook Liza heeft zo haar redenen om dicht bij Bernhard in de buurt te komen. Het komt haar niet slecht uit dat haar man Tristan, die ook in de groep zit, ervan uitgaat dat Bernhard op mannen valt.

Het knappe van deze roman vind ik dat je enerzijds grinnikt om de personages – als ze naakt dansen in het bos op blokfluit- en tamboerijnmuziek, bijvoorbeeld – maar dat ze tegelijkertijd sympathie opwekken en geloofwaardig zijn. Ik vloog werkelijk door dit boek heen en baalde een beetje toen ik het uit had. De kans is groot dat ik het nog wel een keer zal herlezen… Of terugluisteren, want ‘De Saamhorigheidsgroep’ is er ook als luisterboek!

Bekijk het e-book

Bekijk het luisterboek


foto panellid MartijnMartijn

Eindredacteur online Bibliotheek

Peter Terrin, Raymond Carver, Johan Harstad, Alice Munro en Willem Frederik Hermans zijn een paar van mijn favoriete schrijvers. Ik lees vooral moderne Nederlandse literatuur, maar ook poëzie, internationale literatuur en muziek- en sporttijdschriften.

Boeken die de afgelopen tijd indruk op mij maakten: 'Zwarte schuur' van Oek de Jong en 'Normale mensen' van Sally Rooney.


Alle tips van Martijn