De waanzinnige veertiende eeuw

cover 'De waanzinnige veertiende eeuw'

Barbara Tuchman

13 maart 2018 | Tip van Eric

Met bijna 900 pagina’s is het op het eerste gezicht een flinke pil. Maar 'De waanzinnige veertiende eeuw' van de Amerikaanse historica Barbara Tuchman leest als een echte pageturner.

Tuchman maakt de middeleeuwen bijzonder toegankelijk door als centrale figuur de Franse ridder Engelram VII van Coucy te nemen. Aan de hand van zijn relatief lange levensverhaal vertelt ze over belangrijke onderwerpen en gebeurtenissen uit de veertiende eeuw, zoals de pest, de Honderdjarige Oorlog, klimaatverandering, hoofse liefde en religie.

Omdat Tuchman veel aandacht besteedt aan het alledaagse leven in die ‘waanzinnige’ eeuw, wordt het verhaal invoelbaar en zie je zelfs parallellen met onze eigen tijd.

Bekijk dit e-book


foto panellid Eric


Eric
Coördinator online Bibliotheek

Schrijvers van wie ik veel werk heb gelezen zijn Bret Easton Ellis, Harry Mulisch en Arnon Grunberg. Mooie boeken van anderen die mij bijzonder zijn bijgebleven, zijn ‘Gloed’ van Sándor Márai, ‘De Meester en Margarita’ van Michail Boelgakov, ‘Hokwerda’s kind’ van Oek de Jong en ‘Liefdeleven’ van Marcellus Emants.

De laatste tijd lees ik meer non-fictie. Mijn interesse gaat daarbij uit naar politieke reconstructies, memoires en biografieën, en naar boeken over de Middeleeuwen en over Europese en Nederlandse geschiedenis.