Dochters van een nieuwe tijd

cover 'Dochters van een nieuwe tijd'

Carmen Korn

10 augustus 2021 | Tip van Nicole

Een heerlijk boek voor lange leesuren tijdens je vakantie. Vooral omdat er best wat personages in voorkomen; dan is het fijn als je lekker door kunt lezen. Het boek gaat ook in hoog tempo van het ene personage naar het andere, dus de verveling zal niet snel toeslaan. En bovendien is dit het eerste deel van een trilogie, dus ideaal voor de serielezers onder ons.

We volgen het wel en wee van een aantal Duitse mannen en vrouwen in de periode tussen de Eerste Wereldoorlog en de Tweede. Veel speelt zich af rondom vroedvrouwenkliniek Finkenau.

De rassenwetten krijgen steeds meer impact op het dagelijks leven in Duitsland. De mannen en vrouwen die we in dit boek volgen voelen zich ook steeds meer gedwongen om politiek stelling te nemen en dat heeft gevolgen voor hun vriendschappen. In Finkenau bijvoorbeeld worden de joodse artsen eruit gezet. Opmerkingen over blonde baby’s met blauwe ogen zorgen voor spanningen op de werkvloer.

De personages blijven soms wat oppervlakkig, maar daar staat tegenover dat dit boek wel goed beschrijft hoe de nazi’s het dagelijks leven langzaam overnemen. Kindjes die bij de Hitlerjugend gaan en buurjongens die ineens heel wat zijn in hun SS-uniform. En de joodse personages die dubben over vertrekken of blijven. Vrienden en vriendinnen die op sommige punten bijna lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. En verraad dat op de loer ligt…

Bij de Tweede Wereldoorlog denk je toch snel aan 1940-1945. Maar vooral die periode ervoor vind ik fascinerend: hoe stapsgewijs het nazisme het dagelijks leven binnensloop. Hoe heeft het zover kunnen komen? En daarvan geeft dit boek een mooi beeld. Meenemen op vakantie dus!

Bekijk het e-book

Bekijk het luisterboek


foto panellid Nicole


Nicole
Hoofdredacteur online Bibliotheek


Ik lees vooral literatuur, maar daarbinnen heel gevarieerd. Nederlandse en internationale literatuur, bekend en minder bekend, recente prijswinnaars en gevestigde klassiekers.

De Tweede Wereldoorlog blijft trekken. 'Mijn naam is Selma' van Selma van der Perre bijvoorbeeld.

Mooie boeken die ik recentelijk las: 'Bastard Out of Carolina' (Dorothy Allison), 'The Miseducation of Cameron Post' (Emily M. Danfort) en 'Nacht in Caracas' (Karina Sainz Borgo).

 


Alle tips van Nicole (1)

Alle tips van Nicole (2)