Een hart van prikkeldraad

cover 'Een hart van prikkeldraad'

Lisette Lewin

8 oktober 2019 | Tip van Ilse

Het verhaal van een moffenhoer in de Tweede Wereldoorlog, geschreven door Lisette Lewin, een joodse auteur die als kleuter zelf ondergedoken zat. Ik las dit boek voor het eerst op de middelbare school en het is me altijd bijgebleven.

In 1941 ontmoet Grietje, een jonge Katwijkse, de Duitse soldaat Heinz. In een fractie van een seconde neemt ze een besluit dat haar leven verandert. Ze begint een affaire met de veel oudere, onaantrekkelijke en lompe soldaat. Wat volgt is een golf van harteloosheid. Niet alleen van Heinz, maar juist ook van Grietje. Tijdens de oorlog, maar ook nog daarna.

Wat maakt dit boek zo bijzonder? Dat is vooral de context. De basis van het verhaal ligt in een rechtbankverslag over de Franse minnares van een Duitse officier. Ook laat Lewin prachtig zien wat het met een kind doet als de ouders er niet voor haar zijn.

Dat ik me dit boek na vijftien jaar nog zo levendig herinner, is misschien wel de beste aanbeveling.

Bekijk dit e-book


foto panellid NicoleIlse
Contentspecialist Koninklijke Bibliotheek

Is er iets mooiers dan verdwijnen in een goed, dik boek? Voor mij niet.

Ik lees van alles. Van Russische klassiekers tot de nieuwste Murakami, van hilarische reisverhalen van Bill Bryson tot 'Homo Sapiens' van Yuval Noah Harrari. Het onderwerp en de stijl zijn niet eens zo belangrijk. Ik ga op zoek naar de belevingswereld en het verhaal van een ander. En het liefst van iemand die heel anders is dan ik.