Gifjes

cover 'Gifjes'

Daan Windhorst

7 april 2020 | Tip van Lotte

De ondertitel van deze satirische verhalenbundel is ' Spoilers voor de toekomst', en de flaptekst beweert dat alle verhalen uit het boek de komende honderd jaar uit zullen komen. We mogen hopen dat dat niet zo is, want Daan Windhorst schetst in 'Gifjes' een wel erg duistere toekomst. Gelukkig voegt hij hier een flinke dosis humor aan toe, waardoor het nooit écht moraliserend wordt.

Alle verhalen in de bundel leggen een klein aspect van het leven in de 21e-eeuwse maatschappij onder een vergrootglas. Sommige verhalen zouden zo morgen kunnen gebeuren, zoals het chatgesprek met een jolige webcare-assistent, die om iets te veel persoonlijke informatie vraagt, of het uitsterven van de TED-talks. Maar ook in absurdere situaties, zoals het einde van de wereld en de opbouw van een post-apocalyptische beschaving op de NS-stations, weet de schrijver een erg herkenbare draai aan het verhaal te geven.

Ondanks het duistere randje van de geschetste toekomstbeelden heb ik dit boek met tranen van het lachen uitgelezen. Wil jij ook vast een tipje van de sluier van wat de toekomst ons kan brengen, of wil je gewoon aan het lachen gemaakt worden, dan is deze verhalenbundel zeker de moeite waard!

Bekijk dit e-book


foto panellid Lotte


Lotte
Titelbeschrijver bij de Koninklijke Bibliotheek


Ik lees vooral veel historische romans en literatuur met een magisch tintje. Ook houd ik erg van verhalenbundels en lees ik graag populair-wetenschappelijke boeken over allerlei uiteenlopende onderwerpen. Tot mijn favoriete schrijvers behoren Neil Gaiman, Donna Tartt, Toon Tellegen en Philip Pullman. 

Recente favorieten van mij zijn 'Folk' van Zoe Gilbert, waardoor ik werd meegenomen naar een hele sprookjesachtige, maar ook naargeestige wereld, en 'Wolkenatlas' van David Mitchell, een meeslepend verhaal met een heel erg bijzonder concept. 


Alle tips van Lotte