Havinck

cover 'Havinck'

Marja Brouwers

14 september 2021 | Tip van Arno

Een verpletterend boek over een man op drift na de dood van zijn vrouw. Aan het begin van deze roman krijgt hoofdpersoon Robert Havinck, advocaat in Amsterdam, te horen dat zijn vrouw Lydia is overleden bij een verkeersongeluk. Maar was het wel een ongeluk?

Het huwelijk van Havinck en zijn vrouw was al lange tijd rampzalig. Havinck houdt er al jaren verschillende affaires op na. Zijn werk op een nauwelijks meer gerenommeerd te noemen advocatenbureau voert hij op de automatische piloot uit. Hij beweegt zich met vriendin en minnares Maud in het nachtleven en in de Amsterdamse kunstenaarskringen van de losgeslagen jaren tachtig.

Ook de relatie van Havinck met zijn dochter Eva is moeizaam, hij weet niet tot haar door te dringen. Langzaam probeert Havinck zijn leven met Lydia en haar dood te duiden, maar voor de lezer ontstaat vooral een steeds ontluisterender beeld van deze stuurloze man zelf.

Bekijk dit e-book


foto panellid ArnoArno
Collectiespecialist Nederlands bij de Koninklijke Bibliotheek

Ik lees alles wat los en vast zit, maar vooral Nederlandse literatuur. ‘Grote doden’ als Couperus, Van Bruggen, Van Oudshoorn en Haasse wissel ik af met het indrukwekkende werk van de jongste generatie, zoals de boeken van Nina Polak, Merijn de Boer, Jamal Ouariachi en Wytske Versteeg. Ik tip dus vooral Nederlandse literatuur, soms waag ik me ook aan goede Nederlandse non-fictie.


Alle tips van Arno