Het gelukkigste meisje ter wereld

Jessica Knoll

22 juni 2021 | Tip van Shanna

Een interessante baan, een mooi appartement, dure kleren en een rijke verloofde. Ani FaNelli heeft haar leven zorgvuldig opgebouwd sinds ze Bradley, haar middelbare school, heeft verlaten. Hoewel ze op het eerste gezicht een perfectionistische vrouw in het drukke New York lijkt, wordt al snel duidelijk dat er een reden is voor haar obsessie met het perfecte plaatje.

De titel van dit boek is dan ook vooral cynisch op te vatten: Ani is absoluut niet het gelukkigste meisje ter wereld. Al vroeg in het boek wordt de reden voor haar angsten deels duidelijk. Toch blijven er nog genoeg plottwists over om het verhaal spannend te houden. Bijvoorbeeld wanneer de lezer in flashbacks meegenomen wordt naar Ani’s tijd op Bradley. Daderschap, #metoo, trauma en (seksueel) geweld: als lezer gaan we mee in een proces van ontkenning tot erkenning. De schrijver weet als geen ander zware thema’s in een luchtig jasje te gieten. Hoe hard Ani ook probeert om gelukkig te zijn, pijn blijft door de oppervlakte heen prikken: langzaam stort haar zo voorzichtig opgebouwde façade in elkaar.

Het resultaat is een bijzondere mix: een psychologische roman, chicklit, thriller en coming-of-age. ‘Het gelukkigste meisje ter wereld’ leest makkelijk weg, maar laat je als lezer achter met een ongemakkelijk gevoel en onbeantwoordbare vragen.

Bekijk dit e-book

Let op: niet geschikt voor de e-reader. Lees dit boek in de online Bibliotheek-app of in je webbrowser.




Shanna

Klantadviseur bij de Koninklijke Bibliotheek


Als ik iets uitlees en vervolgens nog zó vol zit van het verhaal, dat ik even niet met iets nieuws kan beginnen: dat is voor mij het effect van een goed boek.

Ik geniet van verhalen waar nuance in zit. Goede boeken kunnen vanzelfsprekendheden onderuithalen en daardoor wereldbeelden op hun kop zetten. Daar zoek ik naar in een verhaal. Iets wat me stimuleert, maar ook bevraagt. Mijn lievelingsboeken raken een emotie bij me, hoe vaak ik ze ook lees, en zetten me aan het denken.

Dystopieën en verhalen die fictie en historie vermengen zijn daarom echte favorieten van mij. Denk aan 'The Silence of the Girls' van Pat Barker, 'De welwillenden' van Jonathan Littell of 'Brave New World' van Aldous Huxley.


Alle tips van Shanna