Het ijspaleis

cover 'Het ijspaleis'

Tarjei Vesaas

28 januari 2020 | Tip van Nicole

Soms weet je gewoon niet hoe je een boek recht kunt doen met je eigen woorden. Het is echt heel mooi, om mee te beginnen. Mysterieus, magisch. Vol met geheimen ook: wat is gezegd, wat is niet gezegd?

‘Het ijspaleis’ is een simpel, maar poëtisch verhaal. Het Noorse landschap speelt een grote rol: ruig en puur, maar ook sprookjesachtig. Prachtig beschreven. Je hebt het boek zo uit, maar het blijft nog dagen hangen.

Het gaat over twee meisjes, Siss en Unn, van elf jaar. Unn komt nieuw in het dorp. Het contact tussen de twee is in eerste instantie summier, maar dat zich op het schoolplein en in de klas via de lucht wat afspeelt is wel duidelijk. ‘Het waren geen onderzoekende of jaloerse ogen, er zat verlangen in – als ze snel was en de blik opving.’

Uiteindelijk komen ze op een avond samen, het begin van een vriendschap, hopen ze allebei. Unn wil Siss die avond een geheim vertellen, maar dat gebeurt niet. ‘Siss zat nu op hete kolen. Het was niet veilig hier. Wat zou Unn nog wel niet allemaal kunnen gaan zeggen? Maar bij Unn zijn! Altijd.’

De dag erna verdwijnt Unn in het enorme, afschrikwekkende en tegelijkertijd betoverende ijspaleis dat zich bij het meer heeft gevormd - een bevroren waterval. Ze wurmt zich door de rotsen, steeds nieuwe ruimtes in. ‘Hier waren ook dingen die noch het een, noch het ander genoemd konden worden – maar het hoorde erbij, bij zo’n plek, en dan had je het maar te nemen zoals het was. Ze staarde met opengesperde ogen in een vreemd sprookje.’

Wat was er tussen die twee? Wat was het geheim van Unn? Waar staat het ijspaleis voor? Wordt ze gevonden? En de antwoorden, heb je die, als je het boek uit hebt? Dat hangt er maar van af… Wat is gezegd, wat is niet gezegd? Dat zal voor iedere lezer anders zijn. Een prachtig boek!

Bekijk dit e-book


foto panellid Nicole


Nicole
Hoofdredacteur online Bibliotheek

Een dag niet gelezen is een dag niet geleefd. Net dat ene boek vinden dat je raakt is best een kunst, maar als het lukt is de beloning groot. In die zin ben ik misschien een beetje verslaafd.

Ik lees vooral literatuur. Nederlands en internationaal, bekend en minder bekend, recente prijswinnaars en gevestigde klassiekers.

De Tweede Wereldoorlog blijft trekken. 'Onder de Drachenwand' van Arno Geiger en 'De reiziger' van Ulrich Alexander Boschwitz bijvoorbeeld. Mooie boeken die ik recentelijk las: 'The Silence of the Girls' (Pat Barker), 'A Spell of Winter' (Helen Dunmore) en 'Fall on Your Knees' (Ann-Marie MacDonald).


Alle tips van Nicole (2)