Storing online Bibliotheek

onderhoudsmelding


Door een storing is het op dit moment niet mogelijk om in te loggen in de app en website, nieuwe e-books of luisterboeken te lenen of de boeken op je boekenplank te lezen. We werken aan een oplossing. Excuses voor het ongemak. 

Het smelt

cover 'Het smelt'

Lize Spit

6 april 2021 | Tip van Eric

‘Het smelt’ is het indrukwekkende debuut van de Vlaamse schrijfster Lize Spit. Het is een van de weinige boeken die ik de laatste jaren maar niet kon wegleggen. Op vakantie een paar zomers terug las ik het in één ruk uit. Een echte pageturner.

Het verhaal gaat over Eva, opgegroeid in een Vlaams dorp, in een niet al te best functionerend gezin. Haar hele jeugd trekt ze op met de enige vrienden die ze heeft: de twee jongens uit het dorp die in hetzelfde jaar als zij zijn geboren. Ze vormen een hecht trio, maar in de puberteit veranderen de verhoudingen tussen hen drastisch. Dertien jaar na een volledig uit de hand gelopen zomer gaat Eva terug naar haar geboortedorp, met een blok ijs in de achterbak van haar auto.

Wat is ze van plan? Wat is er die zomer jaren geleden gebeurd? Wat is de oplossing van het raadsel dat de rode draad van het boek vormt? Spit bouwt de spanning heel langzaam op, door in het verhaal continu te bewegen tussen drie tijden: het heden, de zomer van dertien jaar terug en de jeugd die daaraan voorafging. Maar ondanks die langzame opbouw eist het boek vanaf de eerste pagina meteen je aandacht, grijpt je bij de kladden en laat je pas weer los ruim nadat je de laatste pagina van het boek hebt omgeslagen.

Bekijk dit e-book


foto panellid Eric


Eric
Coördinator online Bibliotheek

Schrijvers van wie ik veel werk heb gelezen zijn Bret Easton Ellis, Harry Mulisch en Arnon Grunberg. Mooie boeken van anderen die mij bijzonder zijn bijgebleven, zijn ‘Gloed’ van Sándor Márai, ‘De Meester en Margarita’ van Michail Boelgakov, ‘Hokwerda’s kind’ van Oek de Jong en ‘Liefdeleven’ van Marcellus Emants.

De laatste tijd lees ik meer non-fictie. Mijn interesse gaat daarbij uit naar politieke reconstructies, memoires en biografieën, en naar boeken over de Middeleeuwen en over Europese en Nederlandse geschiedenis.