Het vijfde seizoen

cover 'Het vijfde seizoen'

N.K. Jemisin

2 november 2021 | Tip van Lotte

Het vijfde seizoen van N.K. Jemisin is het eerste deel in een fantasytrilogie, maar je zult hier geen kwaadaardige monsters of slechte tovenaars vinden. De echte antagonist in dit verhaal is de wereld zelf. Het megacontinent, dat ironisch genoeg 'De Stilte' genoemd is, wordt regelmatig opgeschud door zware aardbevingen, met begeleidende vulkaanuitbarstingen en tsunami’s. Alsof dat nog niet genoeg is, wordt de Stilte periodiek geteisterd door het zogenaamde ‘vijfde seizoen’: enorme, apocalyptische rampen die zelfs hele beschavingen kunnen uitroeien. De hele samenleving is dan ook ingericht op het overleven en voorkomen van natuurrampen.

In deze dodelijke wereld volgen we drie vrouwen, Essun, Syeniet en Damaya. Zij hebben één ding gemeen: ze hebben speciale krachten waarmee ze aardbevingen en vulkaanuitbarstingen kunnen veroorzaken en voorkomen. Mensen met deze krachten, orogenen genaamd, worden gevreesd en onderdrukt. Damaya wordt als kind overhandigd aan een mysterieuze organisatie die haar moet opleiden om haar krachten in te zetten om steden te beschermen. Syeniet werkt voor deze zelfde organisatie en wordt op een routinemissie gestuurd met een andere orogeen, maar uiteraard blijkt deze missie niet zo simpel te zijn. Essun leeft ondergedoken in een klein dorpje met haar man en twee kinderen. Haar man vermoordt zijn zoon wanneer blijkt dat die over dezelfde krachten als Essun beschikt en ontvoert haar dochter, waarna Essun de achtervolging inzet.

Deze drie perspectieven wisselen elkaar af en het boek maakt constant sprongen in tijd en locatie. De verhalen zijn alle drie op hun eigen, unieke manier geschreven, waardoor je echt een band krijgt met de personages: met name het verhaal van Essun, dat in de jij-vorm is geschreven, voelt erg intiem aan. Bovendien weet Jemisin op een slimme manier kleine brokjes informatie te verspreiden over de verschillende hoofdstukken en perspectieven, waardoor je langzaam maar zeker steeds meer te weten komt over de wereld en de spanning zich langzaam opbouwt. Jemisin weet echt een unieke fantasywereld neer te zetten, die door de thema’s van onderdrukking en klimaatverandering enorm relevant en herkenbaar aanvoelt. Ik lees vast verder in het vervolg!

Bekijk het e-book

Bekijk het luisterboek


foto panellid Lotte


Lotte
catalogiseerder / metadataspecialist Athenaeumbibliotheek


Ik lees vooral veel historische romans en literatuur met een magisch tintje. Ook houd ik erg van verhalenbundels en lees ik graag populair-wetenschappelijke boeken over allerlei uiteenlopende onderwerpen. Tot mijn favoriete schrijvers behoren Neil Gaiman, Donna Tartt, Toon Tellegen en Philip Pullman. 

Recente favorieten van mij zijn 'Folk' van Zoe Gilbert, waardoor ik werd meegenomen naar een hele sprookjesachtige, maar ook naargeestige wereld, en 'Wolkenatlas' van David Mitchell, een meeslepend verhaal met een heel erg bijzonder concept. 


Alle tips van Lotte