Het vogelhuis

cover 'Het vogelhuis'

Eva Meijer

12 november 2019 | Tip van Arno

‘Het vogelhuis’ oftewel Bird Cottage was het afgelegen huisje dat de bijzondere vrouw Gwendolen (‘Len’) Howard jarenlang alleen bewoonde in Ditchling, in het landelijke Sussex, Engeland. Dat zij ‘alleen’ woonde, bijna als een kluizenaar, vond trouwens vooral de buitenwereld. Howard zelf had het gevoel dat ze samenwoonde met vele anderen: alle vogels die haar omringden.

Al van jongs af aan was ze gefascineerd door het leven van de vogels. Ze zag ze allemaal als individuen, met elk hun eigen karakter. Op een bepaald moment wijdde Howard zich volledig aan het observeren van mussen, koolmezen, merels en alle andere soorten die rond haar Vogelhuis leefden.

Door 'de wetenschap' en ornithologen werd Len Howard niet echt serieus genomen. Toch publiceerde ze enkele boeken over haar waarnemingen en haar experimenten om vogels te leren tellen. Die boeken werden bestsellers, wat weer veel persaandacht trok. Dat beviel Howard dan weer niet, want die bezoekers verstoorden de rust van de vogels.

Over het echte leven van Len Howard is heel weinig bekend. Niettemin weet Eva Meijer de mens Howard heel realistisch voor te stellen in deze roman. Ze laat het licht disfunctionele gezin zien waarin Howard opgroeide, haar liefdes en haar afgebroken muzikale carrière, maar vooral laat ze zien hoe weinig Howard hoorde bij de andere mensen en hoeveel ze hoorde bij de vogels. Meijer, behalve schrijfster ook filosoof, houdt zich bezig met de dieren en dierenrechten en weet in deze fascinerende roman de lezer aan de hand van Len Howard de wereld van de vogels binnen te leiden. En na lezing van ‘Het vogelhuis’ van Eva Meijer zul je voor altijd anders kijken naar vogels.

Bekijk dit e-book


foto panellid ArnoArno
Collectiespecialist Nederlandse taal- en letterkunde bij de Koninklijke Bibliotheek

Ik lees alles wat los en vast zit, maar vooral Nederlandse literatuur. Soms ook Duitse. ‘Grote doden’ als Multatuli, Couperus, Nescio, Haasse en Boon wissel ik af met het indrukwekkende werk van de jongste generatie, zoals de boeken van Nina Polak, Merijn de Boer, Jamal Ouariachi en Wytske Versteeg. Ook graag en veel poëzie.


Alle tips van Arno