Hokwerda's kind

cover 'Hokwerda's kind'

Oek de Jong

24 december 2019 | Tip van Eric

Dit is een van mijn favoriete boeken. Het is me – nadat ik het in 2002 voor het eerst las – altijd bijgebleven. Het is een boek waaruit ik een toenmalige geliefde de mooiste passages voorlas op een zwoele Franse namiddag in een park. Een boek ook waarvan ik dacht: dat zal binnenkort wel verfilmd worden. Zulke precieze, realistische en zinnelijke scènes. Raar dat die film er nog steeds niet van gekomen is.

‘Hokwerda’s kind’ gaat over leven, liefde en dood. Over aantrekken en afstoten. Over het smeden en verbreken van relaties. Centraal staat Lin, een middentwintiger die als kind verstoten is door haar vader, en die na een topsportjeugd zoekt naar liefde. Ze hunkert naar geborgenheid, bescherming en veiligheid. En probeert die achtereenvolgens te vinden bij de drugsverslaafde Marcus, de oudere lasser Henri en de evenwichtige advocaat Jelmer.

Onverwachts oplaaiende driften doen verlegenheid en nuchterheid omslaan in uitbundigheid en grenzeloosheid. De personages worden ongenadig psychologisch doorgelicht. Het slot ontreddert, schokt en verdwaast. Zei ik al dat dit een van mijn favoriete boeken is?

Bekijk dit e-book


foto panellid Eric


Eric
Coördinator online Bibliotheek

Schrijvers van wie ik veel werk heb gelezen zijn Bret Easton Ellis, Harry Mulisch en Arnon Grunberg. Mooie boeken van anderen die mij bijzonder zijn bijgebleven, zijn ‘Gloed’ van Sándor Márai, ‘De Meester en Margarita’ van Michail Boelgakov, ‘Hokwerda’s kind’ van Oek de Jong en ‘Liefdeleven’ van Marcellus Emants.

De laatste tijd lees ik meer non-fictie. Mijn interesse gaat daarbij uit naar politieke reconstructies, memoires en biografieën, en naar boeken over de Middeleeuwen en over Europese en Nederlandse geschiedenis.