Max Havelaar

cover 'Max Havelaar'

Multatuli

25 februari 2020 | Tip van Sophie

Dit is de klassieker der klassiekers. Het werd veelvuldig uitgeroepen tot het Beste Nederlandse Boek ooit en prijkt al jarenlang bovenaan de literaire én historische canon. Verscheen in veertig talen en werd verfilmd. De titel werd ook de geuzennaam voor fairtradekoffie. Ik heb het natuurlijk over het boek ‘Max Havelaar’ van Multatuli.

Maar wordt het nog echt gelezen? Wie komt voorbij de beroemde openingszin ‘Ik ben makelaar in koffie, en woon op de Lauriergracht No. 37’?

2020 is het Multatuli-jaar: het is op 2 maart 200 jaar geleden dat Eduard Douwes Dekker (de echte naam van Multatuli) werd geboren. En nog altijd is de Max Havelaar hét literaire standaardwerk over het - nu weer superactuele - Nederlandse koloniale verleden. Een prachtjaar dus om dit werk op je book challenge-lijst te zetten. Het leest misschien niet heel makkelijk weg, maar het is de moeite meer dan waard. En dankzij het personage Batavus Droogstoppel valt er zelfs nog wat te lachen.

Bekijk dit e-book


foto panellid Sophie



Sophie

Redacteur literatuur, Koninklijke Bibliotheek

Vooral in de trein lees ik veel, voornamelijk Nederlandse en Engelse literatuur. Het meest houd ik van boeken die nog een paar dagen in je hoofd blijven zitten.

Tot mijn favoriete schrijvers horen zeker Arnon Grunberg, Willem Frederik Hermans, Esther Gerritsen en Michel Houllebecq. De laatste tijd heb ik ook een voorliefde voor journalisten die - liefst met enige ironie – boeken schrijven, zoals Bram Vermeulen en Joris van Casteren. Ook de columns van Sylvia Witteman kan ik waarderen.

Van de boeken die ik onlangs las, werd ik door 'Oude meesters' van Joost de Vries intellectueel het meest geprikkeld, had 'Het monster van Essex' van Sarah Perry het gaafste plot en herkende ik mezelf het sterkst in 'Spiegel, spiegel, schouder' van Dorthe Nors.


Alle tips van Sophie