Mevrouw Verona daalt de heuvel af

cover 'Mevrouw Verona daalt de heuvel af'

Dimitri Verhulst

29 januari 2019 | Tip van Martijn

Nauwelijks honderd pagina’s, en toch bleef ik ontroerd en betoverd achter. Ontroerd door de liefdevolle personages, betoverd door de pracht van de taal.

‘Mevrouw Verona daalt de heuvel af’ is een virtuoze vertelling over een vrouw die een heuvel afdaalt om te sterven. Je maakt als lezer kennis met de bewoners van een klein dorpje, Oucwègne: drie plukken huisjes op drie Waalse heuvels. Mevrouw Verona overdenkt tijdens de afdaling haar leven met haar grote liefde, Meneer Pottenbakker. Verhulst tekent haar levensverhaal op in beeldschone zinnen: ‘Liefdeslang en niet langer zou een leven mogen duren.’

Wie Dimitri Verhulst kent van ‘De helaasheid der dingen’ zal even met zijn ogen knipperen, want dat is echt iets anders. Dit is de schoonschrijver Verhulst op een serieuze dag - wat zeker niet betekent dat er niets valt te lachen.


foto panellid MartijnMartijn

Eindredacteur online Bibliotheek


Willem Frederik Hermans, Peter Terrin en Raymond Carver zijn een paar van mijn favoriete schrijvers. Ik lees vooral moderne Nederlandse literatuur, maar ook poëzie, internationale literatuur en muziek- en sporttijdschriften.

Boeken die de afgelopen tijd indruk op mij maakten: 'Grand Hotel Europa' van Ilja Leonard Pfeijffer, 'Patricia' van Peter Terrin en 'Schuld' van Walter van den Berg.


Alle tips van Martijn