Mijn naam is Selma

cover 'Mijn naam is Selma'

Selma van de Perre

1 juni 2021 | Tip van Nicole

Eigenlijk moet je dit boek niet bij ons lenen, maar gewoon kopen. Want ik vind dat iedereen dit boek in de kast moet hebben staan.

Het gaat over een joodse verzetsvrouw (Selma), die uiteindelijk wordt opgepakt vanwege haar acties in het verzet. Niemand weet dat ze joods is, ze opereert onder een andere naam. Dat gegeven houdt haar in leven. Ze wordt naar Ravensbrück gebracht, het concentratiekamp voor vrouwen. In het boek vertelt ze over haar ervaringen daar: smerig, beestachtig, niet voor te stellen, maar toch echt gebeurd. Uiteindelijk overleeft Selma, maar haar zusje en moeder niet.

Ik heb al best wat gelezen over de Tweede Wereldoorlog, maar zo’n verhaal raakt me altijd. Het is toegankelijk geschreven, leest snel en maakt diepe indruk. Als je je ’s avonds in alle vrijheid met een goed gevulde buik in een warm bad laat glijden, koester dan wat je hebt. Want het lijkt allemaal vanzelfsprekend, maar dat is het niet.

Bekijk het e-book

Bekijk het luisterboek


foto panellid Nicole


Nicole
Hoofdredacteur online Bibliotheek


Ik lees vooral literatuur, maar daarbinnen heel gevarieerd. Nederlandse en internationale literatuur, bekend en minder bekend, recente prijswinnaars en gevestigde klassiekers.

De Tweede Wereldoorlog blijft trekken. 'Mijn naam is Selma' van Selma van der Perre bijvoorbeeld.

Mooie boeken die ik recentelijk las: 'Bastard Out of Carolina' (Dorothy Allison), 'The Miseducation of Cameron Post' (Emily M. Danfort) en 'Nacht in Caracas' (Karina Sainz Borgo).

 


Alle tips van Nicole (1)

Alle tips van Nicole (2)