Mijn wilde tuin

cover 'Mijn wilde tuin'

Meir Shalev

9 maart 2021 | Tip van Sanne

Elke winter is het bij mij hetzelfde liedje: ik zit ongeduldig naar buiten te kijken en constateer dat de lente nog steeds niet is begonnen. Het begint in december al te kriebelen: ik kan gewoon niet wachten om weer te tuinieren! Het lange wachten werd dit jaar verzacht door de onderhoudende essays van Meir Shalev, die zo gastvrij is de lezer in zijn tuin in Israël uit te nodigen. Elke dag las ik één of twee essays uit deze snoepdoos, om zo de tuinierheimwee op afstand te houden.

De essays zijn heel afwisselend, maar draaien allemaal om de tuin waarin wilde bloemen en planten uit de streek groeien. De schrijfstijl is luchtig en anekdotisch. En vaak erg grappig, zoals zijn op voorhand verloren strijd tegen de blindmuizen en zijn ode aan de kruiwagen. Maar Shalev bezit ook duidelijk een grote kennis over alles wat groeit en bloeit in zijn tuin, en weidt uit over de culturele betekenis van bomen en bloemen in Israël. Bovendien zijn de essays prachtig geïllustreerd met tekeningen en aquarellen van de tuin en de bloemen die aan bod komen.

Na deze retraite in de zonovergoten tuin van Meir Shalev ben ik dan ook helemaal uitgerust en klaar voor mijn eigen tuinierseizoen. Ik raad iedere andere natuur- en tuinierliefhebber aan om hetzelfde te doen.

Bekijk dit e-book


foto panellid Lotte


Sanne
Titelbeschrijver bij de Koninklijke Bibliotheek

Ik ben voor alles te porren, maar geniet vooral van internationale literatuur, detectives en historische non-fictie. Hoewel een goede memoire ook niet te versmaden is, en historische romans kan ik ook niet laten liggen… kortom: ik ben een alleslezer!

Op dit moment maak ik een literaire wereldreis door van elk land ter wereld minstens één boek te lezen. Zo ontdek ik allemaal nieuwe auteurs en verhalen die ik anders niet was tegengekomen. Op deze manier heb ik recent de boeken van Olga Tokarczuk en Deon Meyer ontdekt – en dat smaakt naar meer!

Boeken die ik zo mooi vond, dat ik er nog steeds van moet bijkomen: ‘Het jongensuur’ van Andreas Burnier, ‘De tienduizend dingen’ van Maria Dermoût en ‘Ademschommel’ van Herta Müller.


Alle tips van Sanne