Noem me bij jouw naam

cover 'Noem me bij jouw naam'

André Aciman

16 maart 2021 | Tip van Shanna

Liefde. ‘Noem me bij jouw naam’ draait om allesomvattende, intense liefde die je al het andere doet vergeten.

Als Elio met zijn familie de zomer in Italië doorbrengt, vermaakt hij zichzelf met dagelijkse dingen zoals zwemmen, lezen en piano spelen. Totdat Oliver verschijnt, een student uit de VS die door Elio’s vader is uitgenodigd om onderzoek te komen doen. Met zijn luchtige, Amerikaanse houding weet Oliver het hele Italiaanse dorpje te charmeren. Hij en Elio bouwen een vriendschap op, maar gaan elkaar ook bewust uit de weg. Ze daten met meisjes uit de buurt en feesten tijdens de lange, zwoele zomeravonden. Al snel wordt duidelijk dat Elio en Oliver constant naar elkaar toegetrokken worden. Verward geven ze uiteindelijk toe aan hun gevoelens, en er ontluikt een liefde die ze de rest van hun leven mee zullen dragen.

In tegenstelling tot André Aciman heb ik niet het talent om liefde in woorden uit te drukken. Om de kleine gebaren, gesprekken en intense gevoelens op papier op te zetten alsof de lezer het zelf meemaakt. Proberen om de essentie van het verhaal uit te leggen, zal me dan ook nooit lukken. Dit is een boek dat je moet voelen 

Bekijk dit e-book


foto panellid ShannaShanna

Klantadviseur bij de Koninklijke Bibliotheek


Als ik iets uitlees en vervolgens nog zó vol zit van het verhaal, dat ik even niet met iets nieuws kan beginnen: dat is voor mij het effect van een goed boek.

Ik geniet van verhalen waar nuance in zit. Goede boeken kunnen vanzelfsprekendheden onderuithalen en daardoor wereldbeelden op hun kop zetten. Daar zoek ik naar in een verhaal. Iets wat me stimuleert, maar ook bevraagt. Mijn lievelingsboeken raken een emotie bij me, hoe vaak ik ze ook lees, en zetten me aan het denken.

Dystopieën en verhalen die fictie en historie vermengen zijn daarom echte favorieten van mij. Denk aan 'The Silence of the Girls' van Pat Barker, 'De welwillenden' van Jonathan Littell of 'Brave New World' van Aldous Huxley.


Alle tips van Shanna