Noodweer

cover 'Noodweer'

Marijke Schermer

26 april 2021 | Tip van Sophie

Emilia heeft een geheim. Een geheim voor haar man, Bruch. Op een avond, na een toneelvoorstelling, wordt Emilia bruusk herinnerd aan haar verzwegen trauma. Ze herbeleeft alle ellendige ervaringen van twaalf jaar geleden, maar ze kan ze niet delen met haar man. Want hoe vertel je na al die tijd iets wat je zolang expres hebt verzwegen? En wat zegt haar gebrek aan openhartigheid eigenlijk over hun intimiteit?

Het geheim vreet aan Emilia en wordt een tikkende tijdbom onder hun huwelijk. Het gevoel dat het noodlot elk moment kan toeslaan wordt nog eens extra versterkt door het stijgende water dat hun huis bedreigt. Emilia, Bruch en hun twee kinderen wonen buitendijks. Haar broer spotte daar nog zo onheilspellend over op hun housewarming: ‘Niet te verzekeren ook, dus als het misgaat, wat het altijd gaat, blijft er niets over dan de kern van het bestaan.’

‘Noodweer is zo rijk’, zo vol, dat je nauwelijks kan geloven dat het een boekje van maar 160 bladzijden is. Het is een volwaardige roman, een Griekse tragedie bijna, met prachtige, uitgebeende zinnen die je vragen laten stellen over relaties, vertrouwen, en wantrouwen.

Bekijk het e-book

Bekijk het luisterboek


foto panellid SophieSophie

Redacteur literatuur, Koninklijke Bibliotheek

Vooral in de trein lees ik veel, voornamelijk Nederlandse en Engelse literatuur. Het meest houd ik van boeken die nog een paar dagen in je hoofd blijven zitten.

Tot mijn favoriete schrijvers horen zeker Arnon Grunberg, Willem Frederik Hermans, Esther Gerritsen en Michel Houllebecq. De laatste tijd heb ik ook een voorliefde voor journalisten die - liefst met enige ironie – boeken schrijven, zoals Bram Vermeulen en Joris van Casteren. Ook de columns van Sylvia Witteman kan ik waarderen.

Van de boeken die ik onlangs las, werd ik door 'Oude meesters' van Joost de Vries intellectueel het meest geprikkeld, had 'Het monster van Essex' van Sarah Perry het gaafste plot en herkende ik mezelf het sterkst in 'Spiegel, spiegel, schouder' van Dorthe Nors.


Alle tips van Sophie