Ongehoorzaam

cover 'Ongehoorzaam'

Naomi Alderman

17 december 2019 | Tip van Nicole

Prachtig boek over de grote keuzes in het leven. Blijf je trouw aan de kring waarin je opgroeide, ook al betekent dat dat je een deel van wie je bent moet opofferen? Of kies je ervoor om alles achter je te laten voor een leven elders?

‘Ongehoorzaam’ gaat over twee vrouwen uit een orthodox-joodse gemeenschap in de Londense wijk Hendon. De ene, Ronit, ervaart dit als verstikkend en trekt de wijde wereld in. Ze woont in New York, werkt als financieel analist en leidt een modern leven. De ander, Esti, blijft in Hendon. Ze trouwt en volgt heel stipt alle joodse tradities en gebruiken. Ronit is de dochter van de rabbijn. Als hij overlijdt, komt zij terug naar Hendon. Ze slaapt bij haar neef, die getrouwd is met Esti.

En dat brengt de hele boel aan het schuiven. Want Esti en Ronit hielden van elkaar op een manier die niet werd geaccepteerd binnen deze streng-religieuze gemeenschap.

Esti en Ronit komen steeds om de beurt aan het woord. De stijl bij Ronit is zoals haar nieuwe leven. Hip en fris. Bij Esti is er een grote rol voor de tradities, teksten en gedachten uit het joodse geloof. En dat vond ik zo mooi aan dit boek: het zit vol met contrasten en conflicten en je ziet steeds beide kanten van het verhaal, waardoor je ook voor beide kanten begrip kunt opbrengen. Dit boek is ook mooi verfilmd, maar de film wijkt op een paar cruciale punten volledig af van het boek.

Bekijk dit e-book


foto panellid Nicole


Nicole
Hoofdredacteur online Bibliotheek

Een dag niet gelezen is een dag niet geleefd. Net dat ene boek vinden dat je raakt is best een kunst, maar als het lukt is de beloning groot. In die zin ben ik misschien een beetje verslaafd.

Ik lees vooral literatuur. Nederlands en internationaal, bekend en minder bekend, recente prijswinnaars en gevestigde klassiekers.

De Tweede Wereldoorlog blijft trekken. 'Onder de Drachenwand' van Arno Geiger en 'De reiziger' van Ulrich Alexander Boschwitz bijvoorbeeld. Mooie boeken die ik recentelijk las: 'The Silence of the Girls' (Pat Barker), 'A Spell of Winter' (Helen Dunmore) en 'Fall on Your Knees' (Ann-Marie MacDonald).


Alle tips van Nicole (2)