Ons feilbare denken

cover 'Ons feilbare denken'

Daniel Kahneman

26 november 2019 | Tip van Ariënne

Ben je geïnteresseerd in psychologie, statistiek en sociologie? Zoek dan niet verder. Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman bundelt zijn jarenlange onderzoeken en ervaringen op deze gebieden in 'Ons feilbare denken'.

Kahneman deelt ons denken op in twee systemen. Systeem 1 is ons 'reptielenbrein': het maakt de eerste indrukken van situaties, is impulsief en trekt conclusies in een fractie van een seconde. Systeem 2 is het diepe, langzame denken: het lost complexe sommen op, analyseert situaties en denkt logisch na. Helaas is systeem 2 ook lui en keurt het vaak de conclusies van systeem 1 goed zonder zelf moeite te doen. Zo ontstaan misvattingen over mensen en situaties. Kahneman stelt dat, hoewel de mens denkt superieur te zijn aan instincten en andere dierlijke eigenschappen, we nog steeds onder sterke invloed staan van ons systeem 1.

Wetenschappelijke boeken zijn vaak droog, lezen voor geen meter en laten iets doorschijnen wat lijkt op eigendunk. Kahneman weet dit stereotype te omzeilen door zijn bescheidenheid en innemende manier van schrijven. De sprekende voorbeelden en anekdotes bij elke theorie helpen enorm om de soms complexe materie te begrijpen. Want niets is zo complex als de menselijke geest.

Bekijk dit e-book


foto panellid Arno

Ariënne
Contentspecialist online Bibliotheek

Met een kop thee, een deken en een goed boek in mijn leesstoel. Zo ziet mijn favoriete avond eruit.

Dat goede boek kan voor mij van alles zijn, fictie of non-fictie. Het liefst duik ik in Engelstalige fantasy, horror en historische romans. Schrijvers van wie ik beduimelde boeken heb, zijn J.R.R. Tolkien, Stephen King en Ken Follett.

Deze boeken las ik onlangs: 'The Outsider' van Stephen King kon ik niet neerleggen, ik lag krom van het lachen om 'The Hitchhiker's Guide to the Galaxy'-serie van Douglas Adams en ik verloor mezelf in de geschiedenis van Westeros in George R.R. Martin's 'Fire and Blood'.


Alle tips van Ariënne