Piranesi

Susanna Clarke

25 mei 2021 | Tip van Lot

Je ziet net niet aan de pixels op je scherm, maar dit is een vrij dun boekje. Toch heeft Susanna Clarke hierin een verrassend veelomvattende, unieke wereld verstopt. Deze wereld wordt ‘het Huis’ genoemd, een omgeving met een ontelbaar aantal zalen, vestibulen en trappen.

In het middelpunt van dit alles vind je Piranesi, bewoner van het Huis en hoofdpersonage van dit boek. Hij beschrijft in zijn notitieboeken zijn dagelijkse belevenissen, waaronder de vele standbeelden die hij tegenkomt en de woeste stormen die de zalen doen overstromen. Op dinsdag en vrijdag heeft hij bijeenkomsten met de enige andere bewoner van het Huis: de Ander. Dan hebben ze het over het onderzoek van de Ander en ‘de Grote en Geheime Kennis’.

Volg je het nog? Dat hoeft niet. ‘Piranesi’ is een boek waar je je een beetje aan over moet geven. Het taalgebruik, de twee bijzondere figuren, de mysterieuze omgeving: het is allemaal nogal vreemd. En iets klopt er niet.

Langzaam krijgt alles steeds meer vorm en wordt de richting waarin Clarke de lezer meeneemt steeds duidelijker. Dit doet ze met prachtige beschrijvingen en veel warmte voor haar personages. Over het verhaal zelf wil ik niet te veel vertellen, want het mysterie is eigenlijk het leukst om zelf te ontdekken. Met Piranesi als verteller ben je in ieder geval in goede handen.

Bekijk dit e-book


Lot
Bureauredacteur DBNL

Ik lees veel en van alles wat, maar voornamelijk Britse en Amerikaanse boeken. Tijdens het lezen ben ik altijd op zoek naar personages die me bijblijven, die ik werkelijk mis als ik het boek dichtklap of de e-reader uitzet.

Het liefst verken ik onbekende planeten ('The Long Way to a Small, Angry Planet' van Becky Chambers), beleef ik Victoriaanse avonturen ('Fingersmith' van Sarah Waters) of bekijk ik de wereld door de ogen van iemand met een uniek perspectief ('The Collected Schizophrenias' van Esmé Weijun Wang).

Naast de genoemde auteurs zijn James Baldwin, Robin Hobb, en Hanya Yanagihara enkele favorieten.