Publieke werken

cover 'Publieke werken'

Thomas Rosenboom

9 november 2021 | Tip van Sophie

Wie een beetje van historische romans houdt, kent misschien wel de sensatie dat de échte, tastbare wereld om je heen na het lezen van een boek een andere, verborgen, lading krijgt. Alsof het verhaal uit het boek overgedragen wordt op de stenen. En jij, als kenner van het boek, en herkenner van de literaire lieu de mémoire bent als een van de weinigen ingewijd in dat geheim.

Eén van mijn absolute favorieten als het gaat om die literair-historische sensatie is het Victoria Hotel in Amsterdam. Elke keer als ik aankom op het Centraal Station en mijn blik richt op het hotel aan de overkant, denk ik aan het verhaal van de koppige vioolbouwer Vedder uit de roman van Rosenboom. De man die zijn huis alleen voor de hoogste prijs wil verkopen aan de hotelmagnaat.

Het verhaal van Vedder is één van de zeer tot de verbeelding sprekende verhaallijnen over twee ambitieuze neven. Lees dit boek om te weten wat er komt van hun plan om te investeren in de emigratie van veenkolonisten, terwijl je geniet van de wat ouderwetse maar ook prachtige taal. En neem daarna de trein naar Amsterdam, en gniffel om de gevel van het Victoria Hotel.

Bekijk het e-book

Bekijk het luisterboek


foto panellid SophieSophie

Redacteur literatuur, Koninklijke Bibliotheek

Vooral in de trein lees ik veel, voornamelijk Nederlandse en Engelse literatuur. Het meest houd ik van boeken die nog een paar dagen in je hoofd blijven zitten.

Tot mijn favoriete schrijvers horen zeker Arnon Grunberg, Willem Frederik Hermans, Esther Gerritsen en Michel Houllebecq. De laatste tijd heb ik ook een voorliefde voor journalisten die - liefst met enige ironie – boeken schrijven, zoals Bram Vermeulen en Joris van Casteren. Ook de columns van Sylvia Witteman kan ik waarderen.

Van de boeken die ik onlangs las, werd ik door 'Oude meesters' van Joost de Vries intellectueel het meest geprikkeld, had 'Het monster van Essex' van Sarah Perry het gaafste plot en herkende ik mezelf het sterkst in 'Spiegel, spiegel, schouder' van Dorthe Nors.


Alle tips van Sophie