Roofstaat compact

cover 'Roofstaat'

Ewald Vanvugt

24 maart 2020 | Tip van Eric

'Roofstaat' is geen boek waar je vrolijk van wordt. In een dikke 200 pagina’s toont Ewald Vanvugt de zwarte kant van de Nederlandse (koloniale) geschiedenis. Van de Tachtigjarige Oorlog tot aan het begin van de twintigste eeuw. Verre ontdekkingsreizen, beroemde zeehelden en een Hollandse handelsdrift hebben veel voor de Nederlandse welvaart betekend. Vanvugt haalt die successen en heldhaftigheid door de wasstraat, en laat zien dat oorlogszucht, uitbuiting, mensenhandel, vrouwenmisbruik, opiumhandel en censuur daarbij een vast patroon waren.

Vanvugt lijkt bij vlagen meer activist dan historicus. Hij schrijft echter zakelijk en feitelijk, en verwijst veel naar bronnen. Het boek is ook rijkelijk geïllustreerd met gravures, tekeningen, schilderijen en foto’s. ‘Roofstaat’ is een boek waar iedere Nederlander eens doorheen zou moeten bladeren. Niet om met terugwerkende kracht een collectief schuldgevoel te krijgen, maar om te begrijpen waaruit en ten koste waarvan onze samenleving en welvaart zijn ontstaan. En om de keerzijde van ons rijke verleden te leren kennen.

Bekijk dit e-book


foto panellid Eric


Eric
Coördinator online Bibliotheek

Schrijvers van wie ik veel werk heb gelezen zijn Bret Easton Ellis, Harry Mulisch en Arnon Grunberg. Mooie boeken van anderen die mij bijzonder zijn bijgebleven, zijn ‘Gloed’ van Sándor Márai, ‘De Meester en Margarita’ van Michail Boelgakov, ‘Hokwerda’s kind’ van Oek de Jong en ‘Liefdeleven’ van Marcellus Emants.

De laatste tijd lees ik meer non-fictie. Mijn interesse gaat daarbij uit naar politieke reconstructies, memoires en biografieën, en naar boeken over de Middeleeuwen en over Europese en Nederlandse geschiedenis.