Rose

cover 'Rose'

Rosita Steenbeek

3 december 2019 | Tip van Marieke

Je zal als joodse vrouw vlak voor de Tweede Wereldoorlog maar als een blok vallen voor een Nederlandse dominee. Dat overkwam de grootmoeder van Rosita Steenbeek toen ze als jonge vrouw voor het eerst met een vriendin op vakantie ging. In Heidelberg sloeg de vonk tussen Gerhard Hugenholtz en Rose Lehmkuhl over, om nooit meer uit te gaan.

In ‘Rose’ beschrijft Steenbeek de wederwaardigheden van het gezin Hugenholtz in Nederland, en die van de familie van haar grootmoeder in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat levert een genuanceerd boek op, juist doordat het dagelijks leven aan beide zijden van de grens beschreven wordt.

Hoe bepaal je je positie ten opzichte van het land waar je zo van houdt, terwijl je ziet dat het nationaalsocialisme de bewoners in zijn greep krijgt en het land overspoelt? Hoe handhaaf je je als Duitse als domineesvrouw in een klein dorp terwijl jouw landgenoten je nieuwe vaderland bezetten? En hoe verhoud je je tot je arische vader die je joodse moeder aan de kant zet?

Terwijl er veel dramatische dingen gebeuren beschrijft Steenbeek het veelbewogen leven van haar oma feitelijk, zonder drama. En dat maakt het boek juist zo sterk en zorgt ervoor dat ik het meerdere keren las.

Bekijk het e-book

Bekijk het luisterboek


foto panellid Nicole



Marieke

Conservator oude drukken bij de Koninklijke Bibliotheek

Mijn favoriete non-fictieschrijvers zijn Hella Haasse, Jonathan
Franzen, Carolijn Visser en Jan Brokken. Ook lees ik graag historische
boeken en biografieën.

De afgelopen tijd las ik met veel plezier ‘Juliana, vorstin in een
mannenwereld’ en ‘Raadselvader’, allebei van Jolande Withuis, ‘Baltische
zielen’ van Jan Brokken en ‘De acht bergen’ van Paolo Cognetti.


Alle tips van Marieke