Samuel

cover 'Samuel'

Willem Vissers

3 juli 2018 | Tip van Martijn

Samuel is net 17 jaar en lijdt aan het zeldzame Kleefstra-syndroom. Dit betekent dat hij meervoudig gehandicapt is, niet kan praten en overal hulp bij nodig heeft. Zijn vader, voetbaljournalist Willem Vissers, schrijft in de Volkskrant over hun gezin.

Over Samuel, eeuwig kind met zijn glimmende appelwangen. Van puur enthousiasme kan hij loeien als een auto-alarm. Over zijn broers David en Joshua die, als ze eens zonder hem een dagje ongestoord kind kunnen zijn, vooral hun broer missen. En over moeder Bernique met haar eindeloze geduld en strijdlust.

Zo leer je een gezin kennen dat in alles buitengewoon is. Maar soms, heel soms, toch ook heel gewoon. Nergens verliest Vissers zijn vermogen tot relativeren. Natuurlijk, er is verdriet, er is angst, er is wanhoop. Maar als lezer proef je vooral de liefde. En die zorgt ervoor dat je tijdens het lezen toch vaak een glimlach op je gezicht hebt, die de traan weer even doet vergeten.

Bekijk dit e-book


foto panellid MartijnMartijn

Eindredacteur online Bibliotheek


Willem Frederik Hermans, Peter Terrin en Raymond Carver zijn een paar van mijn favoriete schrijvers. Ik lees vooral moderne Nederlandse literatuur, maar ook poëzie, internationale literatuur en muziek- en sporttijdschriften.

Boeken die de afgelopen tijd indruk op mij maakten: 'Grand Hotel Europa' van Ilja Leonard Pfeijffer, 'Patricia' van Peter Terrin en 'Schuld' van Walter van den Berg.


Alle tips van Martijn