Schateiland

cover 'Schateiland'

Robert Louis Stevenson

30 juni 2020 | Tip van Lotte

Stel je een piraat voor.

Ja, zie je hem voor je?

Laat me raden: deze piraat heeft een houten been, een papegaai op zijn schouder, en in zijn hand heeft hij een schatkaart met een grote rode X erop. Deze typerende kenmerken zijn rechtstreeks terug te leiden naar ‘Schateiland’ van Robert Louis Stevenson, en alleen daarom al is het de moeite waard om dit boek eens op te pakken.

Het boek uit 1883 is met recht een klassieker te noemen, maar dat betekent niet dat het langzaam of zwaar leest; in tegendeel zelfs. 'Schateiland' pretendeert niet meer te zijn dan wat het is: een enorm spannende avonturenroman. Al snel waan je je samen met scheepsjongen Jim Hawkins en de gevaarlijke maar charismatische piraat Long John Silver op een tropisch eiland vol begraven schatten, dodelijke musketgevechten en uiteraard liters rum. De Pirates of the Carribbean-films zijn er niets bij. ‘Schateiland’ schiet in sneltreinvaart van gevaar naar gevaar, maar wordt nooit grimmig of zwaar: perfect escapisme dus.

Bekijk dit e-book


foto panellid Lotte


Lotte
Titelbeschrijver bij de Koninklijke Bibliotheek


Ik lees vooral veel historische romans en literatuur met een magisch tintje. Ook houd ik erg van verhalenbundels en lees ik graag populair-wetenschappelijke boeken over allerlei uiteenlopende onderwerpen. Tot mijn favoriete schrijvers behoren Neil Gaiman, Donna Tartt, Toon Tellegen en Philip Pullman. 

Recente favorieten van mij zijn 'Folk' van Zoe Gilbert, waardoor ik werd meegenomen naar een hele sprookjesachtige, maar ook naargeestige wereld, en 'Wolkenatlas' van David Mitchell, een meeslepend verhaal met een heel erg bijzonder concept. 


Alle tips van Lotte