Station Elf

cover 'Station Elf'

Emily St. John Mandel

20 oktober 2020 | Tip van Lotte

Dit is op het eerste gezicht geen boek om in de huidige tijd te lezen: in de eerste paar hoofdstukken roeit een pandemie 99% van de wereldbevolking uit. De rest van het boek speelt zich af in een post-apocalyptisch Noord-Amerika, waar de weinige overlevenden zich gevestigd hebben in kleine dorpjes. 'Station Elf' is echter geen standaard post-apocalyptische fictie.

Verwacht in dit boek geen hordes zombies of bloedstollende actiescènes: 'Station Elf' volgt individuele personen die hun weg proberen te vinden in een wereld die veranderd is, en is daarbij beeldend en haast dromerig geschreven. De personages zijn allemaal verbonden aan de oude acteur Arthur Leander, die op het toneel sterft op de dag dat de dodelijke griep uitbreekt. Een van hen is een voormalig kindsterretje dat twintig jaar later rondreist met een symfonieorkest en Shakespeare-theatergroep, een ander is een succesvolle zakenman die vast komt te zitten op een vliegveld wanneer het virus uitbreekt.

Het boek maakt vaak sprongen in de tijd en de verschillende verhaallijnen worden zo mooi in elkaar verweven. Het verhaal mijmert lang over herinnering, nostalgie en het belang van kunst en muziek. Wat blijft er over van onze cultuur en onze menselijkheid, als de samenleving zoals we die kennen verdwenen is? Volgens Mandel niet alleen verwoesting en chaos, maar ook gemeenschap en hoop. Het motto van het rondreizende symfonieorkest is tekenend: ’Overleven is niet genoeg’.

Bekijk dit e-book


foto panellid Lotte


Lotte
Titelbeschrijver bij de Koninklijke Bibliotheek


Ik lees vooral veel historische romans en literatuur met een magisch tintje. Ook houd ik erg van verhalenbundels en lees ik graag populair-wetenschappelijke boeken over allerlei uiteenlopende onderwerpen. Tot mijn favoriete schrijvers behoren Neil Gaiman, Donna Tartt, Toon Tellegen en Philip Pullman. 

Recente favorieten van mij zijn 'Folk' van Zoe Gilbert, waardoor ik werd meegenomen naar een hele sprookjesachtige, maar ook naargeestige wereld, en 'Wolkenatlas' van David Mitchell, een meeslepend verhaal met een heel erg bijzonder concept. 


Alle tips van Lotte