Totaal witte kamer

cover 'Totaal witte kamer'

Gerrit Kouwenaar

7 augustus 2018 | Tip van Martijn

Kan rouw mooi zijn? Wel als Gerrit Kouwenaar aan het woord is. ‘Totaal witte kamer’ verscheen in 2002, niet zo lang na de dood van zijn geliefde Paula.

Voor een dichter wiens werk wel 'kil' genoemd wordt, is Kouwenaar in deze bundel buitengewoon persoonlijk en emotioneel. Het is nog steeds geen toegankelijke poëzie, maar wie de tijd neemt, wordt rijkelijk beloond.

Mijn favoriete gedicht in deze bundel is ‘woorden als deze’. Zoals vaker bij Kouwenaar speelt de taal hierin een belangrijke rol. Het begint bij een geur, een herinnering die niet onder woorden te brengen is. De taal lijkt tekort te schieten. Maar bij deze dichter is niets wat het lijkt.

Bekijk dit e-book


foto panellid MartijnMartijn

Eindredacteur online Bibliotheek


Willem Frederik Hermans, Peter Terrin en Raymond Carver zijn een paar van mijn favoriete schrijvers. Ik lees vooral moderne Nederlandse literatuur, maar ook poëzie, internationale literatuur en muziek- en sporttijdschriften.

Boeken die de afgelopen tijd indruk op mij maakten: 'Grand Hotel Europa' van Ilja Leonard Pfeijffer, 'Patricia' van Peter Terrin en 'Schuld' van Walter van den Berg.


Alle tips van Martijn